Hlavní obsah

Jeden den změnil Martině život. V padesáti shodila 24 kilo!

Foto: Jakub Jurdič

Martina dokázala zabojovat s nepřízní osudu a vsadila na sebe. A jak jí to sluší!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Před dvěma lety měla padesátiletá Martina o 24 kilo více. Trápilo ji mnoho zdravotních problémů, ztráta partnera i zaměstnání. Ale pustila se do boje! Výsledek? Vidíte na fotkách!

Článek

Všechno ale začalo už před šesti lety. „To mi tragicky zemřel manžel. Obě děti studovaly vysokou školu a já zůstala sama,“ otevřeně vypráví Martina. V té době vážila 86 kg při výšce 160 cm. „Blížící se operace žlučníku byla poslední kapkou mé strastiplné cesty. Bolely mě klouby, padaly vlasy, cesta na nákup do města pěšky byla pro mě jako celodenní výlet. K tomu všemu se ještě přidaly bolesti žaludku,“ popisuje čtenářka.

Den, který jí změnil život

Na okamžik, kdy se rozhodla to všechno změnit, si pamatuje přesně. „Byly to dva dny před nástupem na operaci vředu. Odmítla jsem ji a přistoupila na lékaři doporučenou velmi přísnou dietu,“ popisuje Martina. Na jejím začátku ji trápily bolesti, že už nevěděla, co jíst.

Nakonec stylem pokus-omyl zjistila, že jí dělají dobře jen brambory, rýže a jablka, ryby, kuřecí maso, tvaroh a sýr Cottage. „Ze svého jídelníčku jsem postupně musela odstranit veškeré pečivo, které dodnes jíst nemůžu. A to nemám alergii na lepek,“ popisuje Martina.

Foto: Archiv čtenářky

Tady vidíte Martinu před zhubnutím, rozdíl 24 kil je znát, viďte?Foto: Archiv čtenářky

Kabátek jako motivace

Za první tři měsíce zhubla jen pět kilo. „Přestalo mi být ale špatně. Proto jsem si stanovila cíl – váhu okolo 60 kg. Moje předsevzetí bylo natolik silné, že jsem šla do obchodu a koupila si hezký kabátek ve velikosti 40. Pochopitelně jsem ho nezapnula, ale byla to pro mě velká motivace,“ prozrazuje trik čtenářka.

Foto: Jakub Jurdič

Už nepije kávu se čtyřmi kostkami cukru, ale mátový či bazalkový čaj a cítí se nabitější energiíFoto: Jakub Jurdič

Pohyb ano, ale ne za každou cenu

Postupně Martina přidávala další potraviny a jídla. Pak, jako mávnutím kouzelného proutku, tělo začalo reagovat. „Co týden, téměř kilo dole,“ říká čtenářka. Přidává i zajímavé zjištění: pravidelné cvičení jí vůbec nepomáhalo. „Vsadila jsem proto na chůzi a procházky. Pořídila si fenku a každý den ji třikrát denně venčila,“ uvádí Martina.

Foto: Jakub Jurdič

Martině pomohlo v těžkých životních okamžicích i čtení knih o pozitivním myšleníFoto: Jakub Jurdič

Známé, neznámé potraviny

Martina se vydala cestou zdravých potravin, jakými jsou například bulgur, cizrna, quinoa, adzuki, kustovnice čínská, lněná semínka. Kupuje si kaštanovou mouku a také špaldovou, žaludovou, žitnou. Klasický cukr vůbec nejí, jen rýžový, agávový, datlový a javorový sirup či med. Hodně oříšků, hlavně vlašské. „Dělám si vlastní sirup z bezinek a vymýšlím recepty. Můj velmi oblíbený je jáhlový dezert. Také placičky z vody, mrkve a celozrnné mouky," popisuje učitelka na základní škole Martina.

Zmiňovaný jahelný dezert najdete zde.

Foto: Jakub Jurdič

Když byla Martina bez práce, udělala si dokonce rekvalifikační kurz na dietologického poradce. Bylo to právě v době jejího vlastního hubnutíFoto: Jakub Jurdič

Už rok drží Martina váhu na 62 kilech. Nebere ani jeden prášek a nic ji nebolí. Navíc se cítí báječně! Klobouk dolů, viďte?

Reklama

Načítám