Hlavní obsah

Jednohubky, které návštěvě vyrazí dech

Foto: Petr Makovička

Jednohubky zdravé, ovocné a sýrové chutnaly všemFoto: Petr Makovička

Reklama

Letní dny s dlouhými teplými večery často vybízejí ke grilovacím party, posezení či večírkům na zahradě nebo jen tak na terase. A přesně pro takové příležitosti se hodí malé občerstvení v podobě různých chuťovek. My jsme pro vás dnes připravili jednoduché kanapky, mini tousty a osvěžující zeleninové i ovocné špízy.

Článek

Tyhle drobné delikatesy nejsou vůbec složité a vypadají skvěle. Jistě potěší každou návštěvu, takže neváhejte a využijte zeleninku ze zahrádky i sezonní ovoce, jako jsou jahody, maliny, meruňky a hlavně červený meloun. Pokud ho zbožňujete, vyzkoušejte mé recepty z loňska: Melounové osvěžení: 6 nej receptů.

Dalším typem občerstvení, které můžete připravit, jsou klasické jednohubky nebo koktejlové chlebíčky známé spíše ve světě jako kanapky. Jsou to v podstatě malé obložené plátky veky, bagety nebo chleba, které mohou být opečené předem nebo se zapečou v troubě s oblohou. A pokud vám zbyde trocha toho chleba, určitě otestujte také skvělé chlebové jednohubky.

Kanapky se sušenými rajčaty

Potřebujete: 1 tmavou bagetu, nivu, rukolu (lze nahradit listovým salátem), sušená rajčata.

Postup přípravy: Nechte nejprve okapat sušená rajčata naložená v oleji a poté je podélně rozkrojte na plátky. Poté si rozkrájejte bagetu na zhruba půlcentimetrová kolečka, která zakápněte odkapaným olejem z rajčat. Navrch natrhejte kousek rukoly a hezky ji zatěžkejte plátkem sušeného rajčete. Ozdobte hoblinami nivy podle chuti.

Foto: Petr Makovička

Kanapky jsou výborné zapečenéFoto: Petr Makovička

Zapečené kanapky s brusinkami

Potřebujete: 1 francouzskou bílou bagetu, sýr hermelínového typu (hermelín, camembert, Gérabon), kompotované brusinky, piniové oříšky.

Postup přípravy: Bagetu rozkrájejte na kolečka a poklaďte plátky sýra. Zapečte 5 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů Celsia, dokud není sýr lehoučce rozteklý. Pak jen přelijte brusinkami a posypejte piniovými oříšky.

Mini tousty s mrkvovou pomazánkou

Potřebujete:10 plátků tmavého toustového chleba a 10 plátků světlého toustového chleba, 200 g lučiny, 2 větší mrkve, limetku, sůl.

Postup přípravy: Nejprve si připravte mrkvovou pomazánku. Smíchejte lučinu s nastrouhanou mrkví a šťávou z půlky limetky (kdo má radši kyselejší, může vymačkat i celou limetu) a ještě dochuťte solí. Pomazánkou natřete polovinu světlých a polovinu tmavých toustových chlebů a přiklopte je zbylými tousty (světlé na světlé a tmavé na tmavé). Zvolte si vykrajovátko dle libosti a vykrajujte ze sendvičů jednohubky. A pokud vám mrkev zrovna „nevoní“, není nic jednoduššího, než si vybrat jinou pomazánku podle vaší chuti.

Foto: Petr Makovička

Místo mrkve můžete použít jinou zeleninuFoto: Petr Makovička

Špízy Caprese s meduňkou

Potřebujete: cherry rajčátka, mozzarellu (lépe vypadá baby mozzarella), nasekanou hrst pažitky, čerstvou meduňku, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř.

Postup přípravy: Nejprve nechte okapat mozzarellu a omytá rajčátka přepulte. Na chvíli je ponořte do oleje s nasekanou pažitkou. Na malé špejle či párátka napichujte pak střídavě polovinu rajčete, list meduňky, kuličku či kostičku mozzarelly, opět list meduňky a polovinu rajčete. Hotové jednohubky posolte a opepřete. Podávejte s opečeným toustem potřeným lehce máslem.

Foto: Petr Makovička

Italská klasika v jednohubkovém podáníFoto: Petr Makovička

Plněné meruňky

Potřebujete: 4 až 8 větších meruněk (záleží na počtu, který chcete připravit), žervé (lučina), niva, nastrouhané vlašské ořechy.

Postup přípravy: Omyté meruňky přepulte a naplňte krémem, který připravíte smícháním nivy, žervé a nastrouhaných vlašských ořechů. Navrch můžete ozdobit ještě čtvrtkou vlašského ořechu. Vynikající je tato kombinace k vychlazenému bílému vínu.

Foto: Petr Makovička

Tyto meruňky se hodí k bílému vínu a dlouhému letnímu večeruFoto: Petr Makovička

Melounové jednohubky

Potřebujete: vychlazený červený meloun, sýr feta (lze nahradit klasickým balkánským sýrem).

Postup přípravy: Meloun nakrájejte nejdříve na centimetrové plátky, ze kterých vykrajovátkem vytvořte kolečka či hvězdičky. Ozdobte je kostičkou sýra, jenž připíchněte párátkem.

Foto: Petr Makovička

Tato kombinace překvapila a potěšila hlavně Janu, a byla výbornáFoto: Petr Makovička

Hravá ovocná variace

Potřebujete: jakékoli letní ovoce – nejlépe jahody, maliny, borůvky, svazek čerstvé máty, 100 g čokolády na vaření (hořká nebo mléčná), 50 g másla.

Postup přípravy: Ovoce libovolně napíchejte na špejle či párátka a proložte lístky máty. Vytvořte zhruba 15 až 20  špízů. Poté si připravte ve vodní lázni čokoládovou polevu z rozehřátého másla a nalámané čokolády, kterou mícháte, dokud se nerozpustí. Ovoce jí pak už jen cik cak polijte. Uvidíte, že tahle dobrůtka přijde vhod jako dezert nejen dospělým, ale hlavně dětem.

Foto: Petr Makovička

Sladká tečka na závěr, která potěší nejen dětiFoto: Petr Makovička

A jaké chuťovky si v létě připravujete vy? Pochlubte se v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám