Hlavní obsah

Ještě krásnější nové zuby

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krásné zuby za tři dnyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze bylo otevřeno první digitální frézovací centrum pro výrobu celokeramických korunek a můstků. Konečně i u nás se tak stávají tyto náhrady běžně dostupné i českým pacientům.

Článek

Pokud jste někdy potřebovali korunky na zuby, pak to určitě znáte hodně dobře. Broušení zubů, sejmutí otisků a pak jen čekáte a chodíte na „zkoušky" a zase čekáte, než vám konečně nové zuby přesně sednou. Běh na dlouhou trať. Odteď to ale může být jinak. Korunky můžete mít na zubech nasazeny s naprostou přesností už do tří dnů. Zní to sice jako pohádka, ale je to skutečně tak. A to díky vůbec prvnímu frézovacímu centru v České republice. Právě to bylo nedávno otevřeno v Praze, v Nových Butovicích. Možná si teď říkáte - aha, něco pro Pražáky a my v Ostravě zase nic. Ale není tomu tak! Lava technologie znamená vyřezávání korunek z bločku zirkoniové keramiky podle digitálního modelu vytvořeného na počítači. Počítač s trojrozměrným skenerem může tak stát v Praze, Českých Budějovicích, Ostravě nebo třeba na Aljašce. Na něm virtuálně vymodelovaná korunka se posílá internetem do frézovacího centra - v případě České republiky tedy do Nových Butovic. Zde fréza během pár minut promění virtuální realitu do reality skutečné. Zubní technik pak vyfrézovanou konstrukci dokončí a vrací do ordinace (a pokud je ta ordinace na druhém konci republiky, pak ji tam odešle třeba messengerem). Korunky se k vám tedy dostanou v rekordním čase. Navíc, díky tomu, že vše zpracovává ve 3D počítač, budou vám i naprosto přesně pasovat. Lékař je už jen nasadí a můžete jít domů.

Za vše může fréza

Frézovací centrum je vůbec první svého druhu v České republice. Při výrobě zubních náhrad využívá nejmodernější technologii a zirkoniovou keramiku (vyvinutou v rámci kosmického výzkumu). Tuto technologii celokeramických náhrad renomované značky LAVA od společnosti 3M ESPE tak mohou odteď využívat i čeští stomatologové, zubní technici a laboratoře. „Zdravé zuby patří nepochybně k celkovému zdraví člověka. Nelze ovšem zapomínat, že mají i významnou estetickou funkci - ovlivňují vzhled a jsou tak faktorem, který velmi významně přispívá k úspěchu a kariéře jedince," uvádí MUDr. Vladimír Dvořák, vedoucí lékař Stomatologického centra Lípa. Ke špičce ve smyslu estetiky dnes patří korunky či můstky z celokeramiky, tedy keramiky bez přítomnosti kovové kostry. Nejde však jenom o bělostný chrup a zářivý úsměv, bezkovové náhrady řeší i další problémy spojené s kovy - alergické reakce u některých pacientů, kovové pachutě po nasazení těchto prací. Vysoce sofistikovaná výroba dokonale přesných korunkových náhrad ze zirkoniové keramiky pomocí počítače a digitálně řízené frézy posouvá stomatologické ošetření už téměř do oblasti science fiction. Nyní je však realitou.

Související témata:

Načítám