Článek
Večer vás čeká úžasný večírek se spoustou vašich blízkých a dobrého jídla i pití? Připravte na něj luxusní chlebíčky, které ze stolu zmizí rychlostí blesku! Na své si dnes přijdou milovníci ryb, mořských plodů i masa. Neváhejte už ani minutu a pusťte se do přípravy lehkých chlebíčků s uzeným lososem, s krevetami nebo do pikantních toastů s roastbeefem!
Lososové s kapary
Na 10 chlebíčků potřebujete: 10 knäckebrotů, 80 g uzeného lososa, 5 velkých kapar, 150 g ricotty, 1 citron, pár snítek kopru
Postup: Tyhle chlebíčky jsou hrozně jednoduché, přesto věřte, že je návštěva bude milovat! Knäckebroty můžete nahradit klasickou vekou nebo jiným pečivem.
Knäckebroty namažte silnější vrstvou ricotty, uzeného lososa natrhejte na malé kousky a rovnoměrně ho rozložte na chlebíček. Citron rozdělte na půlku, jednu nakrájejte na malé trojúhelníky, druhou si nechte na závěr. Pokrájený citron položte na lososa, přidejte vždy půlku kapary a dozdobte snítkou kopru. Nakonec chlebíčky dochuťte šťávou z citronu a podávejte.
S krevetami a okurkou
Na 10 chlebíčků potřebujete:10 plátků tmavé veky, 2 lžíce žervé, 20 vyloupaných krevet, 1 salátovou okurku, stroužek česneku, 2 citrony, mleté chilli, lžíci olivového oleje
Postup:Citron dobře omyjte vroucí vodou a otřete nebo použijte bio citron. Na pánvi rozpalte olivový olej a dejte na něj zprudka opékat krevety. Hned k nim přidejte prolisovaný česnek a kůru a šťávu z jednoho citronu a opékejte, dokud krevety nebudou krásně dozlatova. Pak je dejte pryč z ohně a nechte vychladnout. Každý plátek veky potřete sýrem typu žervé, přidejte na něj několik kousků okurky (my je nakrájeli na hranolky) a dvě opečené krevety. Nakonec chlebíček ozdobte citronem a posypte trochou mletého chilli.
S hovězím masem a dijonskou pomazánkou
Na 10 chlebíčků potřebujete:10 plátků toastového chleba, 3 lžíce pomazánkového másla, 2 lžičky medu, 3 lžičky dijonské hořčice, 50 g rukoly, 200 g roastbeefu nebo hovězího masa v pepři
Postup: Nejdříve si připravte pomazánku. V misce smíchejte pomazánkové máslo, med a 1 vrchovatou lžičku dijonské hořčice. Toasty nasucho opečte v topinkovači nebo na pánvi a potřete je slabou vrstvou pomazánky. Pak na chlebíčky navrstvěte hovězí maso, dejte na ně pár lístků rukoly a dozdobte hráškem dijonské hořčice. Tuhle pikantní dobrotu ocení především muži!
Jaké pohoštění připravujete pro návštěvu vy? Máte nějaké dobré tipy na poslední chvíli?