Hlavní obsah

Chytré holky jezdí chytře

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Za volantem buďte ostražitáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přežít zimní období na silnici, to je kumšt! Nejenže se musíme potýkat s neukázněnými řidiči, ale situaci nám navíc ztěžuje sníh, led a námraza. Karambolům se ale dá předejít...

Článek

Jak nejen v zimě dojet vždy do cíle? Odpovědí je defenzivní jízda. A ta je, nám ženám, více vlastní, co říkáte?

Předcházejte krizovým situacím

Co to ta defenzivní jízda vlastně je? Jde o způsob řízení auta, při kterém řidič dělá maximum pro to, aby se nedostal do krizové situace a nemusel ji následně řešit. Defenzivní jízda je opakem jízdy ofenzivní, která se vyznačuje jistou agresivitou. Jezdit defenzivně tedy znamená předvídat, analyzovat a přizpůsobit se okolním podmínkám i jednání ostatních účastníků silničního provozu. S každým nastartováním byste si měla uvědomit, co všechno může hazardní jízda způsobit a že riskování za volantem je zcela zbytečné.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Auto si nechte občas zkontrolovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Bezpečnost především

Bezpečná jízda začíná už před nástupem do vozidla. A v zimě obzvlášť. Auto je nutné před jízdou zkontrolovat a celkově udržovat v dobrém technickém stavu. Máte zimní kapalinu v ostřikovači, stěrku na zamrzlá okna, povinnou zimní výbavu pro vjezd na některé úseky silnic?

V zimě je také nutné přizpůsobit řízení stavu vozovky, dodržovat dopravní předpisy, dostatečně předvídat. Dávat včas najevo své úmysly, například při odbočování nebo předjíždění. K tomu je ale nutné soustředění a ostražitost, kterou rozhodně neposílí alkohol nebo únava. Ikdyž zbývá do cíle už jen kousek, nikdy nepřepínejte své síly a raději si udělejte ještě jednu krátkou přestávku!

Moudřejší ustoupí

Protože při defenzivní jízdě musíte předvídat chování ostatních, počítejte i s tím, že se některý z ostatních řidičů může dopustit chyby. Buďte připravena ustoupit, i pokud by pravidla silničního provozu byla na vaší straně!

Šťastnou a bezpečnou cestu vám přejeme!

Reklama

Související témata:

Načítám