Hlavní obsah

Jídelní kout v malém bytě: 7 tipů, jak ho zařídit

Foto: thinkstock

Bez jídelního stolu to doma nejde. Ale co když pro něj není místo?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to označení – jídelní kout – nezní zrovna lákavě. Vždyť stát do kouta chodí děti za trest. Jenže co dělat, když na stůl zbývá opravdu jen pár metrů někde v rohu nebo ho musíte „napasovat“ někam do propojeného obýváku s kuchyní? Poradíme vám, jak vytvořit krásné jídelní místo, i když na ně zbývá opravdu jen malý prostor.

Článek

Už se zdálo, že je problém s jídelním koutem v malém bytě vyřešený a jednoduše ho stačí nahradit barovým pultem. Jenže mnozí přišli brzy na to, že nejde o moc praktickou ani pohodlnou variantu, více se dočtete zde. A tak bary postupně mizí a nahrazují je opět klasické jídelní stoly. Ale víte, jaký vybrat a jak ho umístit, aby se vešel i do malého prostoru? Držte se našich sedmi doporučení!

1. Začněte u správného stolu

Pokud máte na jídelnu jen málo místa, rozhodně zapomeňte na kulatý stůl. I když to tak na první pohled nevypadá, je na prostor velmi náročný. Proto ho nahraďte raději stolem klasickým čtvercovým nebo obdélníkovým. Ty mají ještě jednu výhodu. Jen si vzpomeňte, jak často se setkáváte u jídla celá rodina? Každý večer, nebo jen při víkendovém obědě? Pokud patříte do první skupiny, je praktické mít stůl přes týden přisunutý ke stěně, aby nepřekážel v prostoru. Pro společné obědy či večeře ho snadno o půl metru posunete do prostoru, a získáte tak dvě či tři místa navíc.

Foto: ikea

Pokud chcete šetřit každý centimetr, zapomeňte na kulatý stůl!Foto: ikea

2. Sáhněte po správné velikosti

Stůl, který má na délku dva či tři metry, je sice okouzlující, ale v mnoha rodinách zbytečný. Držte se zásady, že jedna osoba potřebuje na jídlo prostor o velikosti i 60 x 30 centimetrů. Pro dvoučlenné domácnosti tak zcela stačí stolek 60 x 60 centimetrů. Pro čtyřčlennou rodinu sáhněte po rozměru 120 x 60 nebo 80 centimetrů. Větší je opravdu zbytečný, i když už slyším argumenty, co budete dělat o Vánocích, kdy se vás schází u večeře i deset. Stačí si přece koupit malý, ale rozkládací stůl, který během minuty zvětšíte na dvojnásobek.

Foto: bo concept

Jíte přes týden jen ve dvou ...Foto: bo concept

Foto: bo concept

... a celá rodina se sejde jen o víkendu a svátcích? Pak pomohou rozkládací typyFoto: bo concept

3. Zkuste atypické stoly, které nepřekáží

Mnozí je znají a stále používají – sklopné stoly, které přes den spustí ke stěně, aby nepřekážely. Podobných atypických řešení existuje více. Známé jsou kuchyňské linky, které mají místo jedné ze zásuvek vysouvací jídelní stůl, který vytáhnete pouze na jídlo, jinak ho můžete ukrýt ve skříňkách.

Architekti však nabízejí i mnohem atraktivnější a neobvyklejší varianty stolů, třeba desku stolu umístěnou na lanech, kterou vytahujete ke stropu.

Foto: indeco

Některé kuchyňské linky do malých prostorů jsou vybavené speciálními vytahovacími jídleními deskamiFoto: indeco

Bojujete nejen s malou jídelnou,ale i kuchyní? Naučte se, Jak zařídit minikuchyň?

4. Dřevo není ideální

Pozor! Nezateplujte malé prostory masivním dřevem. „U nás velmi oblíbené dogma říká, že masivní dřevo dělá interiér zabydlený. To však ve skutečnosti opticky zahlcuje velkou porci prostoru, který není zabydlený, ale zastavěný," říká Pavel Šindelář ze studia Punto design a pokračuje: „Nebojte se skleněného stolu a volte raději desku z čirého v kombinaci s jednoduchou a subtilní nosnou konstrukcí, které váš prostor opticky nafouknou."

Skleněný stůl pak lze doplnit nepřeberným množstvím hezkých a elegantních plastových nebo kovových židlí.

Foto: punto design

V malém prostoru zapomeňte na dřevo, lepší jsou „lesklé" materiály jako laky, kov či skloFoto: punto design

5. Více malých stolků je lepších než jeden velký

Máte pocit, že malé jídelní stolky jsou nepraktické, protože se vám na ně vejdou sotva talíře a nevíte, kam pak dáte mísu s polévkou či salátem a další nezbytné věci? S tím pomůže třeba prodloužený parapet na blízkém okně, přídavné stolky, které se dají zasunout pod sebe, nebo třeba pojízdné servírovací stolky.

Foto: ikea

Máte pocit, že se na malý stůl nevejde vše potřebné? Pak pomůže třeba servírovací vozíkFoto: ikea

6. Staré dobré lavice jsou lepší než židle

Je sice hezké, že si stůl rozložíte, ale přemýšlíte, jak to vyřešíte se židlemi? I na to existuje recept: ve světě se totiž do jídelen vracejí staré dobré lavice, a to jak rovné, tak rohové. Získáte tak až třetinu místa navíc! Průměrná šířka jídelní židle je kolem čtyřiceti pěti centimetrů, ale samozřejmě mezi jednotlivými kousky musíte mít patřičný prostor, aby o sebe nenarážely a dalo se s nimi manipulovat. Na metr dvacet tak usadíte jen dva lidi. Stejně široká lavice nabídne dostatečné pohodlí pro tři! Výhod má ale více: na rozdíl od volně stojících židlí samostatná lavice nepůsobí tak nepatřičně, naopak, jde o zajímavý kus nábytku. A k mání jsou i takové typy, které mají pod sedáky ukryté úložné prostory. Ty se v malých bytech hodí vždycky

Foto: mőbelix

Jak usadit k večeři co nejvíce lidí? Místo židlí sáhněte po lavici!Foto: mőbelix

7. Nepodceňujte světlo!

Pro malé protory, tedy i jídelny platí, že by lidé neměli podceňovat dostatek světla. „I když jde o malý kout, snažím se vždy navrhnout stropní závěsné osvětlení i nad jídelni stůl, ačkoli by se mohlo zdát, že v malém prostoru jedno centrální světlo v kuchyni musí stačit," dodává na závěr designérka Kamila Douděrová z Kamidesign.

Foto: ikea

Ani v malé jídelně nestačí jedno světlo, druhé osvětlení by mělo viset nad stolemFoto: ikea

A jak se stoluje u vás, máte velký stůl, u nějž se sejde celá rodina, nebo se odbýváte v obýváku u televize? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám