Hlavní obsah

Jídla, díky kterým zhubnete rychleji

Foto: Marie Bartošová

Trojici odvážných se daří pomalými krůčky ubírat na své hmotnostiFoto: Marie Bartošová

Reklama

Elen, Dana a Radka si pro vás připravily pár tipů na dietní jídla. Objevily je během svého hubnutí, a rády by vás tak inspirovaly. Co vy na to? Ochutnáte?

Článek

Myslíte si, že zdravá jídla, která povedou ke shození kil, musí být nutně nechutná? Trojice čtenářek, která už více než měsíc hubne pod dohledem profesionálů, to jednoznačně vyvrací.

Dana doporučuje dýni a kuskus

Jelikož Dana nemá ve svém jídelníčku od Vaška Krejčíka uvedeny přesné gramáže, nenajdete je zde ani vy. Drží se obvyklých porcí pro dospělé a pocitu, aby po dojedení neměla hlad.

Pečená dýně Hokaido

Dýni oloupejte, vydlabejte zrníčka a zbylou dužinu nakrájejte na kousky (měsíčky), dejte na suchý plech, posypte vegetou, grilovacím kořením a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby zapéct asi na 30 minut při 180 stupních Celsia. Můžete podávat samotné, nebo spolu se strouhaným sýrem, nebo taky jako přílohu – třeba místo brambor.

Foto: thinkstock

I dietní jídlo může chutnat a dobře vypadatFoto: thinkstock

Kuskus s kuřecími kousky

Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, osolte. Rozehřejte pánev se lžící olivového oleje. Přidejte kuřecí nudličky, okořeňte grilovacím kořením a opečte. Přidejte půl balíčku mražené zeleninové směsi Mexiko a ještě chvíli poduste, až je zelenina téměř měkká. Na konec přidejte podle návodu připravený celozrnný kuskus, chvíli spolu všechno opečte a podávejte se zeleninovým salátem.

Co na to kouč Vašek Krejčík?

„Takto upravená dýně je výborná. Skvělá je i večer, jako hustá polévka. Nemusíte ji vůbec ničím zahušťovat. A když už jsme u polévek: není špatné, když v procesu hubnutí máte připravenou zeleninovou rozmixovanou polévku na večerní chutě – kdyby náhodou se dostavily... Co se týká kuřecího masa, je dobrým zdrojem bílkovin a není tam špatný tuk. Samozřejmě že je vhodné, když je maso od farmáře, kde máte nějakou základní záruku vhodného krmiva. Vždy by mělo být doplněné zeleninou.“

A jak zapátrala a co ulovila zajímavého v kuchařkách pětadvacetiletá Radka?

Radka vsadila na cuketu a celozrnné těstoviny

Radka si opravdu poctivě hledá stále nové recepty, ale i suroviny, ze kterých doteď nevařila. „Nově mám zakoupenou špaldovou mouku, tak jsem zvědavá, co s ní vymyslím," usmívá se Radka.

Zapečená cuketa s bramborem, rajčaty a šunkou

Nakrájejte si 200 g brambor, 100 g cukety, 100 g rajčat na plátky. Na dno zapékací misky kápněte olivový olej a rozetřete po celé ploše, pak ho poklaďte plátky brambor, osolte, opepřete, případně přidejte trošku česneku. Na to dejte plátky cukety,osolte. Další vrstvou je 50 g nastrouhaného 30% eidamu, který pokryjte asi 100 g šunky. Na to přijdou plátky rajčátek a navrch opět brambory – osolte, opepřete. Na závěr to vše zalijte rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou nízkotučného mléka a dejte zapéct zhruba na půl hodiny při 180 stupních Celsia.

Celozrnné těstoviny s rajčátky

V osolené vodě uvařte celozrnné těstoviny, a než se uvaří, nakrájejte si na malé kousky rajčata a cibuli. Na lžičce olivového oleje trochu zpražte cibulku, přidejte na chviličku rajčata, osolte a přidejte prolisovaný stroužek česneku, aby zavoněl. Ke slitým těstovinám pak vsypte směs z pánvičky, posypte lžící „parmezánu“ Gran Moravia (nízký obsah tuku) a smíchejte vše dohromady.

Foto: isifa

Opatrně s množstvím těstovin, vždy by k nim měla přijít i bílkovina: maso, ryby...Foto: isifa

Co na to kouč Radek?

„První jídlo doporučuji v této podobě jako oběd. Pokud byste zredukovali množství brambor alespoň na polovinu, tak by bylo možno jej občas mít i jako večeři... Druhé jídlo je vzhledem k dominantní složce sacharidů typicky vhodné pro první část dne. Takže jasná volba pro chvíli oběda.“

A co je nového u Elen?

Pohyb vyhrává nad jídelníčkem

Trochu kaloričtější recepty si může dopřávat Elen, která chodí dvakrát týdně běhat, k tomu do posilovny a dvakrát na fotbalový trénink. Elenin kouč a sprinter Pavel Maslák spolu s trenérem Jaromírem Vodvárkou jí doporučili dvě hodiny před sportováním kvalitní svačiny plné ovoce a vlákniny. „Koupila jsem si pytel müsli, kde jsou jen ořechy, rozinky a přírodní ovesné vločky, tak je zkouším," říká Elen.

Co na to kouč Jaromír Odvárka?

„Elen samozřejmě dostala doporučení o úpravě stravy: pít vetší množství neochucené neslazené vody, pravidelné stravování, více zeleniny a ovoce, vynechat sladkosti... Ale my se zaměřujeme spíš než na přesný jídelníček na zvýšení fyzické aktivity," říká Jaromír Odvárka. Pomůžete to? Uvidíme na konci – po třech měsících...

Foto: Ondřej Hošt

Elen svém snažení zhubnout zaměřila na zvýšení fyzické aktivityFoto: Ondřej Hošt

A jaké jsou vaše tipy na jídla, která podpoří vaši snahu zhubnout?

Reklama

Související témata:

Načítám