Hlavní obsah

Jídla do krabičky: Konečně se můžete v práci najíst zdravě a dobře!

Foto: Mona Martinů

Samotná příprava těchto jídel vám nezabere delší čas než docházka do nejbližší „knedlíkárny" u vaší práce. Navíc chutnají teplé i studené!Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na kantýnu, s námi si připravíte zdravější, chutnější a levnější oběd do práce! Fazolový dip se sušenými rajčaty, thajský nudlový salát a kari čočka s jogurtem vás zasytí na celý den.

Článek

Známe to všichni – člověk by si dal v práci k obědu něco dobrého a ideálně i zdravého a ne moc drahého, ale čas nebo nabídka v okolí tomu nepřeje. Proto jsem pro vás připravila tři recepty na vyvážené obědy do krabičky (další jídla od mého kolegy Michala najdete zde), které máte za chvilku hotové, skvěle zasytí a nyní i osvěží, protože ideální je jíst je zastudena.

Fazolový dip se sušenými rajčaty

Na 2 porce potřebujete:konzervu červených fazolí, 4 v oleji naložená sušená rajčata, 4 lžíce olivového oleje (nejlepší je použít ten od sušených rajčat), čerstvou bazalku, šťávu z 1 citronu, sůl, pepř, zeleninu k podávání (řapíkatý celer, mrkev, paprika, okurka, cherry rajčátka)

Foto: Mona Martinů

K sytému fazolovému dipu si raději než pečivo připravte nakrájenou zeleninuFoto: Mona Martinů

Postup: Fazole rozmixujte se sušenými rajčaty, olejem, hrstí čerstvé bazalky a citronovou šťávou (zkuste dát nejdříve jen polovinu a postupně přidávejte) na hladkou pastu. Podle chuti osolte, opepřete a případně okyselte. Kdo má rád, dá i chilli a kdo pracuje sám, přidá česnek :-).

Připravte si čerstvou zeleninu, kterou si můžete dip rovnou i nabírat (nedoporučuji ale, pokud máte kolegy háklivé na chroupání...).

Kari čočka s jogurtem

Na 2 porce potřebujete: ¾ hrnku čočky, 2 lžíce řepkového oleje, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžičky kari, sůl, pepř, 1 citron, 3 lžíce jogurtu, 2 vařená vejce

Foto: Mona Martinů

Pro úsporu času použijte na vaření čočky tlakový hrnec nebo ji kupte už naloženou – uvařenouFoto: Mona Martinů

Postup: Čočku nejlépe den předem namočte do studené vody. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a kari koření a nechte půl minuty rozvonět. Přidejte čočku a asi dva hrnky vody a uvařte doměkka. Ke konci vaření čočku osolte. Na závěr vmíchejte jogurt, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Nechte vychladit. Pro sytější oběd si do krabičky přidejte i vařené vajíčko.

Thajský nudlový salát s kuřetem a arašídy

Na 2 porce potřebujete:120 g rýžových nudlí, 160 g grilovaného kuřecího masa, 2 menší mrkve, 1/2 okurky, 1/2 žluté papriky, 3 lžíce rybí omáčky, 1 lžíci oleje, 2 lžíce sójové omáčky, čerstvé chilli, kousek zázvoru, lžičku hnědého cukru, čerstvý koriandr, hrst arašídů

Foto: Mona Martinů

Za takovéhle jídlo vám bude žaludek určitě vděčnější než za klasickou smaženou „čínu" plnou glutamátu! Zeleninu i maso můžete obměňovat podle chuti (a obsahu vaší lednice :-))Foto: Mona Martinů

Postup: Tenké rýžové nudle zalejte osolenou vroucí vodou a nechte změknout (můžete i studenou, ale pak se máčejí asi hodinu). Zeleninu očistěte a nakrájejte na proužky, maso natrhejte na sousta a připravte zálivku z rybí a sójové omáčky, oleje, nastrouhaného zázvoru, cukru a chilli dle chuti. Scezené nudle smíchejte se zeleninou a kuřetem, posypejte nasekanými arašídy a koriandrem a přelejte zálivkou (nebo si ji vezměte zvlášť v malé skleničce).

Připravujete si obědy do práce doma, nebo chodíte raději do restaurace? A máte vlastní osvědčený recept na vyváženou „krabičku“?

Související témata:
Kantýna

Načítám