Hlavní obsah

Jíte často brambory? Pozor! Můžete tím ublížit svému srdci

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je skoro padesátiprocentní pravděpodobnost, že jednou zemřete v důsledku některé z nemocí, které se týkají oběhové soustavy a srdce. Jak se tomu vyhnout? Pokusíme se vám poradit!

Článek

Asi taky pořád slyšíte, že byste se měli hýbat, zdravě jíst, nenervovat se – prostě zůstat v kondici a udržovat si zdravé srdce... Neděláte ale chyby, o kterých ani nevíte? Možná by vás nenapadlo, že ponocování či chrápání můžou ohrožovat srdce. Pokud je ale zkombinujete s dalšími prohřešky proti zdravému životnímu stylu nebo se k nim přidá dědičná dispozice, je zaděláno na průšvih. Takže pozor, jestliže na některou z následujících otázek odpovíte ano.

Málo spíte?

Dostatek spánku je pro zdravé srdce důležitý. Měli byste ho tělu dopřát minimálně šest hodin denně, ale dejte pozor i na to, aby přicházel pravidelně. V tomto ohledu je nebezpečná i práce na směny, která nedovoluje uléhat a vstávat v přibližně stejnou dobu. Pokud k nedostatku spánku přidáte sedavý způsob života a obezitu, je riziko daleko větší. Většinou se ohlásí i vysokým krevním tlakem.

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Nejen dostatečně dlouhý, ale i pravidelný spánek je pro srdce důležitýFoto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Zanedbáváte zuby?

„Kdo se v mládí nenaučí pečovat o svoje zuby a neosvojí si správné návyky ústní hygieny, ten nejspíš skončí jako ústní invalida, což je označení pro pacienty s celkovou náhradou chrupu. Ovšem nejen to může být výsledkem – když se zanedbaná ústní hygiena spojí s nadváhou, nedostatkem pohybu a kouřením, mnohonásobně zvyšuje riziko infarktu a dalších civilizačních onemocnění. Tyto rizikové faktory se totiž nesčítají, ale násobí,“ varuje MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA ze Stomatologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Chrápete?

Stěžuje si váš partner, že se vedle vás nedá spát, protože hrozně chrápete, a ještě ke všemu se u toho občas i „přidusíte“ tak, že lapete po dechu? Jde o syndrom spánkové apnoe, který způsobí nejen to, že se nemůžete dostatečně vyspat a jste unavenější, ale zvyšuje i riziko obtíží se srdcem.

Trápíte se ve vztahu?

Možná si myslíte, že trápení je čistě věcí emocí a zdraví se až tak netýká, ale proč myslíte, že se říká, že z lásky bolí srdce? Pokud jste neustále nešťastní, trápíte se, bojíte se a jste plní žalu, mění se i chemické reakce v těle, do čehož patří i změna složení krve a v důsledku i změna na cévách a srdci. Nenechte si tedy ubližovat!

Kouříte?

Kromě spousty ostatních negativních dopadů na zdraví zvyšuje kouření cigaret i krevní tlak, tedy zvyšuje i riziko onemocnění srdce. To se zvyšuje nejen v kombinaci s nedostatkem pohybu, obezitou a špatným stravováním, ale i s užíváním antikoncepce. Ta obsahuje estrogeny, tedy hormony, které mohou zvyšovat srážlivost krve – a když se spojí s tím, že kouření poškozuje srdeční a periferní cévy, může být výsledkem vznik hluboké žilní trombózy a také třeba mozková příhoda.

Foto: Maksim Shirkov, Shutterstock.com

Nekuřte, škodí to srdciFoto: Maksim Shirkov, Shutterstock.com

Jíte hodně brambor a obilovin?

Nedávná studie z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně zkoumala vztah jídelníčku a kardiovaskulárních nemocí. Vycházela z údajů ze 42 zemí za posledních 16 let. „Výrazně kriticky vyznívají výsledky studie pro obiloviny, hlavně bílé pečivo, a brambory. Škroby v rafinované pšenici zvyšují hladinu krevní glukózy, a tím i riziko cukrovky a obezity,“ uvádí Pavel Grasgruber, vedoucí vědeckého týmu.

„Brambory sice obsahují nejagresivnější sacharidy ze všech potravin, ale jsou i dobrým zdrojem vitaminu C a nejbohatším běžným zdrojem tryptofanu, tedy nejvzácnější esenciální aminokyseliny v lidské stravě. Proto radíme udržovat při jejich konzumaci zdravou míru a vyhýbat se extrémům," dodává Pavel Grasgruber.

Děláte některou z těchto chyb? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám