Hlavní obsah

Předcházejte nemocem a bolestem pomocí pohybu. Jaké sporty se hodí pro seniory?

Foto: pikselstock, shutterstock.com

Pohyb je pro starší lidi klíčový. Nepodceňujte ho ani vyFoto: pikselstock, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky přibývají a tělesné i duševní zdraví dostává zabrat. To ale není důvod k tomu, aby se starší lidé přestali hýbat. Naopak! Pravidelné aktivity totiž dokážou opotřebení těla zpomalit. Zejména které?

Článek

Délka života se neustále prodlužuje. Češi se průměrně dožívají téměř osmdesáti let, ale z velké části je to díky množství pilulek, které každý den spolykají. Stáří je totiž zároveň zatíženo vysokou nemocností. Omezení aktivit na minimum ale od bolesti neuleví, naopak ji může zhoršit.

Bez pohybu se slábne rychleji

Pro tělo totiž není nic přirozenějšího než fyzická aktivita, která je ale kvůli dostupnosti dopravních prostředků značně omezená. S věkem tak ubývá svalová hmota, klesá síla a zhoršuje se koordinace.

„Lidé jsou stvoření k pohybu. Celá tisíciletí potřebovali tělo, kosti a svaly k tomu, aby přežili – ulovili si večeři, utekli nepříteli, dohonili tlupu. Tím, že ho dnes nechávají zahálet, jsou sami proti sobě. Některé svaly ochabují, jiné se zkracují, což postupně vede ke vzniku bolestí. Léky nejsou řešením, cvičení je prostě k životu potřeba,“ říká lektorka PaeDr. Hana Toufarová z AC Fitness.

Foto: racorn, shutterstock.com

I tanec se počítá :-)Foto: racorn, shutterstock.com

Nechte si odborně poradit

Možnosti seniorů, jak se udržovat v dobré kondici, jsou velmi rozmanité. Vždy je samozřejmě nutné poradit se s ošetřujícím lékařem, fyzioterapeutem nebo jiným odborníkem. Ten doporučí vhodný druh pohybu a poradí i s intenzitou.

„Domnívám se, že nějaké aktivitě se může věnovat skoro každý, jen ve výjimečných případech u závažně nemocných to není vůbec možné. Důležité je, aby klient absolvoval základní vyšetření. Cílem je zjistit jeho potřeby a nároky a otestovat funkční, tedy silové i koordinační možnosti,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka Redpoint Clinic Mgr. Alice Hamáčková.

I obyčejná chůze se počítá

Základem pohybového plánu každého schopného seniora by měla být pravidelná chůze. Doporučuje se ujít alespoň čtyřikrát týdně dva až pět kilometrů. Prospěšnou pomůckou jsou trekingové hole, které tlumí nárazy, a tím ulevují kolenům, kyčlím a páteři. Pro ty, kteří se chtějí vyhnout zatížení kloubů, může být správnou volbou jízda na kole. V pozdějším věku je ale nutné dbát zvýšené opatrnosti a nepřetěžovat se. Tento sport se navíc nedoporučuje těm, kteří se potýkají s bolestí zad.

Foto: Pressmaster, shutterstock.com

Běhat se dá třeba s kamarádkou, co říkáte?Foto: Pressmaster, shutterstock.com

Je toho mnohem víc

Speciální lekce nabízejí také fitness centra, fyzioterapeutická zařízení, kluby seniorů a další organizace. K udržení kondice lidí nad 65 let doporučuje Alice Hamáčková kolem 150 minut mírné fyzické zátěže týdně.

Cvičení bývá zaměřené na flexibilitu, rovnováhu a ohebnost, což starším lidem velmi usnadňuje každodenní život. „Vhodné jsou rehabilitační cviky proti bolesti, balanční cvičení například na velkých i malých míčích, s Flexi-barem, na bosu. Zařazujeme i prvky z jógy nebo pilates, posilování, strečink a podobně,“ jmenuje Hana Toufarová.

Opomenout byste neměli ani plavání, které mimo jiné zlepšuje krevní oběh, dýchací a nervový systém. Nespornou výhodou je nejnižší riziko úrazu. Příjemným zpestřením programu může být i tanec. Kurzy určené pro seniory zlepšují rovnováhu a koordinaci.

Nejen zdravotní výhody

Jakýkoli sport, i obyčejná procházka, může mít velmi pozitivní účinky. U lidí, kteří zůstávají i v pozdějším věku aktivní, jsou to například tyto benefity:

  • Zlepšení pohyblivosti
  • Zmírnění obtíží s močením a inkontinencí
  • Zlepšení trávení
  • Zvýšení kvality spánku
  • Úprava krevního tlaku
  • Zlepšení nálady

Udržování styků s okolím pomůže i se stárnutím mysli. „Cvičení seniorů ve skupině je důležité také ze společenských důvodů. Společenští lidé jsou nejen výrazně šťastnější, ale i zdravější,“ uzavírá Alice Hamáčková.

Sportujete vy nebo vaši rodiče i v důchodovém věku?

Reklama

Načítám