Hlavní obsah

Speciál na téma noční chrápání: Proč vzniká a co proti němu pomáhá?

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Chrápe? Víme, co pomůže!Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Reklama

Nepříjemné zvuky budící okolí i zvýšené riziko infarktu myokardu… S tím se musí potýkat ti, jejichž „klidný“ spánek provází nepříjemné chrápání. Řešení existuje mnoho, ovšem která jsou opravdu účinná?

Článek

Řekne se chrápání, nepříjemný noční problém, tečka. Kdo ale na vlastní uši nezažil, nepochopí, jak nepříjemné může být. Jen si představte situaci, když vás ve dvě hodiny ráno vzbudí zvuk, který si s hlasitostí nezadá s motorovou pilou. V kombinaci s případnými sklony k nespavosti či obtížným usínáním se ve vás mísí pocity vzteku a zoufalství…

Ony zvukové efekty jsou samozřejmě nepříjemné pro partnerku či partnera. Pro samotného chrápajícího či chrápající pak mohou znamenat předzvěst zdravotních komplikací či jejich důsledek.

Důvody? Nadváha i vychýlená přepážka

Statistiky se různí – výzkum v tomto směru není úplně jednoduchý – nejčastěji však uvádí, že chrápáním trpí přibližně dvakrát více mužů než žen. Po čtyřicátém roce věku chrápe až 54 procent mužů. Ženy jsou na tom o něco lépe, prý chrápe až 30 procent z nich. Je to tedy problém týkající se obou pohlaví. Co za ním vězí? Příčin může být několik.

„Chrápání je nepříjemný zvuk, který vzniká vibrací měkkých částí horních cest dýchacích. Ve spánku je sníženo napětí svalů, které tvoří svalovou trubici, skrze kterou dýcháte. Tím dochází i k povolení napětí svalů měkkého patra, které se, pokud je například prodlouženo, snáze rozkmitá, rozvibruje procházejícím proudem vzduchu a vede k typickému zvuku hlasitého chrápání,“ vysvětluje MUDr. Jan Kastner z Perfect Clinic.

Na vině může být i chvění hlenu či nějaké překážky. „Ta může být způsobena například obstrukcí nosu při vychýlení nosní přepážky či hypertrofickou sliznicí u chronické rýmy, alergií, nosními polypy, zvětšenou nosní nebo krční mandlí. Chrápání zhoršuje alkohol, kouření, nepravidelný spánek, nadváha a stres,“ uvádí otolaryngolog MUDr. Tomáš Moravec z kliniky Asklepion.

Právě nadváze a častější konzumaci alkoholu odborníci přičítají častější výskyt chrápání u mužů. Alkohol mimo jiné způsobuje ochabnutí svalstva v oblasti dýchacích cest. Další příčinou je v průměru větší objem tkání v oblasti krku a hrudníku, které tlačí na dýchací cesty.

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Netrapte se příliš dlouho. Zkuste svému partnerovi nabídnout některou z námi nabízených pomůcek proti chrápáníFoto: nenetus, Shutterstock.com

U dvou procent žen a čtyř procent mužů je však jeho příčinou patologické zúžení dýchacích cest – tito jedinci se mohou s chrápáním potýkat už v dětském věku. Někdy se problém řeší odstraněním krčních nebo nosních mandlí, případně obojích. Téměř v 70 procentech případů je chrápání dědičnou záležitostí.

Jak na klidný a tichý spánek?

Možností, jak se zbavit chrápání, je několik. Od babských rad přes změnu životního stylu a nejrůznější pomůcky až po laserovou operaci. K lékařskému zásahu se přistupuje po důkladné diagnostice, která určí příčinu.

Nejprve ale můžete zkusit méně invazivní metody. Pokud současně trpíte nadváhou, nasnadě je zkusit shodit pár kilogramů. Odborníci také doporučují přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu či léků na spaní – svým vlivem na nervový systém nadměrně uvolňují svaly na krku a čelistech. Tyto látky navíc přispívají ke spánkové apnoe, která hraničí s poruchami srdečního rytmu a s jinými srdečními onemocněními.

Pomoci by vám mohl i pravidelný režim, kdy budete dodržovat pravidelnou dobu spánku, více rizikové je třeba i spaní zádech. Zastáncům bylinek by se mohly zamlouvat bylinné směsi proti chrápání – obsahují nejčastěji mátu či ostropestřec.

Pokud jste ale už vyzkoušeli všechny možné i nemožné rady a i nadále se nikdo ve vaší blízkosti nevyspí do růžova, pomoc hledejte v moderní medicíně. Podle diagnózy lékaři přistoupí buď k zákroku laserem, vážnější případy řeší radiofrekvenční termoterapie. Možností je odstranění mandlí nebo plastika nosních přepážek či měkkého patra.

Foto: Rychlydarky

Klips proti chrápání – zkuste ho, magnety v klipsu zlepšují průchod nosní přepážky, cena 99 KčFoto: Rychlydarky

Foto: Prozdravi

K dostání jsou i nejrůznější spreje proti chrápání. Adenol spray do hrdla proti chrápání obsahuje výtažek máty a rozmarýnu, cena za 50 ml je 279 KčFoto: Prozdravi

Foto: Lekarna

Sprej Simply You Pssst! Kombinací rostlinných extraktů světlíku lékařského, ostropestřce mariánského, chmele otáčivého, panthenolu, šalvějové a eukalyptové silice a mentolu má sprej působit na měkké části horních cest dýchacích, cena za 25 ml 269 KčFoto: Lekarna

Foto: Kampana

Hodinky proti chrápání Snore Stopper – senzory v přístroji monitorují zvukové vibrace způsobené chrápáním. Jakmile je chrápání detekováno, zařízení aktivuje nervovou stimulaci. Cena 459 KčFoto: Kampana

Foto: Pilulka

Questaplast – náplast proti chrápání, náplasti proti chrápání jemně rozevírají nosní cesty a tím umožňují lepší dýchání, zlepšují průchodnost nosu a omezují chrápání. Náplasti jsou vhodné i pro sportovce pro lepší dýchání, cena za 10 ks 109 KčFoto: Pilulka

Foto: Velkykosik

Další typ nosního klipsu, cena 199 Kč za dva kusyFoto: Velkykosik

Foto: Medical Comfort

Polštář Anatomic 500 pomáhá eliminovat problémy při chrápání díky správné poloze krční páteře, cena 1699 KčFoto: Medical Comfort

Foto: Spací systémy

Anatomic – další z polštářů který vám může pomoci od chrápání, cena na dotazFoto: Spací systémy

Jaké jsou vaše noci? Klidné nebo vás budí vaše či partnerovo chrápání?

Reklama

Související témata:
Zvuk

Načítám