Hlavní obsah

Jsou antibiotika opravdu nutná?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neužíváme je příliš často?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tady bohužel opět čas chřipek, angín a nachlazení. Mnohdy nám lékaři rovnou předepíší antibiotika. Jenže... Množí se informace, že to vždy není zrovna tím nejlepším řešením. Kdy jsou tedy antibiotika skutečně nutná a kdy je vhodnější jiná léčba?

Článek

Léčí vůbec? Nepředepisují se až příliš často? Nejsou dokonce škodlivá? Mohou mít i hodně nepříznivé vedlejší účinky? Otázek je určitě mnoho. My vám teď ty nejdůležitější z nich zodpovíme.

Nepředepisují se antibiotika zbytečně?

Antibiotika sice ničí bakterie, ale ne viry. Přesto se někdy předepisují i při běžném nachlazení. To ovšem nemá smysl, protože tento druh nemocí způsobují právě viry. Proto se s lékařem vždy domluvte, jestli jsou antibiotika skutečně nutná. A když je vám právě z těchto důvodů odmítne hned předepsat, tvrdošíjně je nevyžadujte. Příště, až je budete opravdu potřebovat, by vám už totiž nemusela zabrat.

Na virózy tedy antibiotika nepůsobí?

Ne bezpodmínečně. Někdy se stává, že se viróza nebo nachlazení do týdne nevyléčí, dokonce se ještě zhorší. V takovém případě se k virovému onemocnění zřejmě přidal i bakteriální zánět: tzv. superinfekce. Typickými příznaky jsou hnisavý hlen při kašli nebo smrkání, povlak na madlích, vysoká horečka. Tehdy mají antibiotika smysl. Díky nim se průběh nemoci výrazně zkrátí a lze tak zabránit i případným komplikacím, jako je například zápal plic.

Proč někdy nezabírají?

Po léčbě antibiotiky může zůstat několik bakterií, které se proti užívanému prostředku stanou odolné. Pokud byla léčba ukončena předčasně, začnou se opět nekontrolovatelně šířit. Postupně tak existuje stále více odolných zárodků. Proti nim pak antibiotika už nezabírají vůbec.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nenuťte lékaře, aby vám předepisoval antibiotikaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co když antibiotika nechci vůbec brát?

Pak se zeptejte lékaře, zda se jedná o bakteriální infekci. Hodně lékařů vám v případě pochybností vydá recept na antibiotika, ale přitom vám řekne, že je máte užívat jen případě, že se vaše potíže značně zhorší. Někdy vám lékař rovnou zkusí dát nějakou alternativu k antibiotikám, ale je to sázka do loterie. Někdy vám léčba zabere, jindy nikoliv, a stejně na antibiotikách budete muset skončit.

Jak často se mohou užívat?

Žádná všeobecná doporučení, kdy má lékař antibiotika naordinovat, neexistují. Platí jen jedno nepsané, ale pevné pravidlo - po léčbě antibiotiky byste měla počkat alespoň tři měsíce, než budete zase užívat přípravek ze stejné antibiotické skupiny (např. peniciliny). Jinak může být účinek léků značně omezený.

Ničí antibiotika imunitní systém?

Opakované kúry antibiotik vážně narušují rovnováhu imunitního systému způsobem, kterému medicína dosud nerozumí. Teorie praví, že antibiotika ničí dobré i špatné bakterie, takže když jsou ty užitečné bakterie ze střeva vyloučeny, může se ve střevě přemnožit candida nebo jiné oportunní kvasinky a plísně. Toxiny, které produkují, mohou oslabovat T-lymfocyty, hlavní buňky imunitního vyhledávání a destrukce. To potažmo oslabuje organismus, který je náchylný k mnoha vážným problémům: zažívacím nebo hormonálním poruchám, těžkým alergiím, lupénce nebo i roztroušené skleróze.

Načítám