Článek
Co se v mládí naučíš… Řada lidí si averzi vůči určitým potravinám či jídlům vybudovala právě v dětství. Tak to má třeba Hana Vagnerová nebo Olga Lounová. První zmiňovaná už zřejmě nikdy neokusí, jak báječně chutná čerstvý chléb s kvalitním máslem, a ta druhá se s odporem otřese, jen když se řekne slovo „zabijačka“.
Marta Jandová
O oblíbené zpěvačce rozhodně nelze mluvit jako o někom, kdo zůstává sedět za „českou pecí“. Naopak – dlouho žila v Německu a pak se toužila usadit v Paříži. Přesto však to, co by nepozřela, vydá na celý seznam. A většinou se jedná právě o francouzské speciality! „Nejím ústřice, žabí stehýnka, šneky a vnitřnosti,“ svěřila se Marta Jandová Českému rozhlasu. Kromě toho by prý nechtěla ochutnat ani koňské maso. „To bych asi taky nedala…“
Bára Fišerová
Herečka Bára Fišerová je celý život štíhlá jako proutek. Proto je možná trochu překvapivé, co zásadně nekonzumuje. „Nikdy nejím zeleninu,“ uvedla pro web Svět potravin. „Mám to po mamince, která nejí ani ovoce. Není to žádná póza, tělo to prostě nepřijme. Nemůžu to polknout, ani kdybych chtěla,“ vysvětluje.
Z méně běžných poživatin se zdráhá okoštovat hmyz: „Vím, že je to budoucnost, že má spoustu výhod, ale prostě ne. Na to nejsem připravená. Jinak ochutnám všechno – mám ráda lokální kuchyně a ráda zkouším, co lidé jedí jinde. Ale brouky si nechám ujít.“

Herečka Bára Fišerová zásadně nejí zeleninu. Její tělo to odmítáFoto: Michaela Feuereislová, Super.cz
Hana Vagnerová
Když byla Hana Vagnerová malá holčička, ve všem se prý opičila po sestře Zuzaně. A protože ta nejedla máslo, ona ho také odmítala – a zůstalo jí to dodnes. „Máslo mi nechutná, odmalička ho nedokážu pozřít. Když mi ho máma namazala na rohlík, okousala jsem to kolem a másla se nedotkla,“ svěřila se pro časopis Exkluziv. Před lety herečka bojovala s anorexií a to pak nejedla téměř nic. „Z jídelníčku jsem vyloučila v podstatě všechno, zůstaly mi rajčata a suchary,“ vzpomínala pro iDnes.
Olga Lounová
„Kromě cibulové polévky mi z české kuchyně chutná v podstatě všechno,“ prozradila Olga Lounová pro iDnes. Na otázku, zda tedy i dršťky, se ale zpěvačka doslova otřásla odporem. „Ne, to ne! Je pravda, že zabijačkové věci nemusím, protože jsem jako dítě byla hodně často u zabijaček a míchala jsem krev. Od té doby produkty ze zabijačky nejím. Většina lidí to miluje, ale mně to už od dětství nechutná a nevoní mi to,“ vysvětlila, kde se v ní vzala nechuť třeba i k jitrnicím nebo jelítkům.

Zpěvačka a automobilová závodnice Olga Lounová musela jako malá na zabijačkách míchat krev… Foto: Michaela Feuereislová, Super.cz
Chantal Poullain
Mezi celebritami patří mezi proslulé kuchařky. „Vaření je pro mě především relax. Vůbec nejradši vařím pro rodinu a kamarády, primárně francouzskou kuchyni. Samozřejmě znám i recepty české, které jsou také vynikající, ale je pravda, že jsem milovník především té francouzské,“ prozradila pro web Ženy.iprima. A tak si ráda pochutnává třeba na krevetách nebo mušlích. Co by Chantal Poullain naopak nikdy nevložila do úst? Odpověď je prostá: „Mák. Já obecně moc nejím sladké.“