Hlavní obsah

Jsou vaše bradavky příliš velké? Nechte si je zmenšit!

Foto: George-Rudy, shutterstock.com

I vaše bradavky mohou být takové, jaké je chcete mít. Poradíme vám, jak na toFoto: George-Rudy, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě velikosti ňader ženy řeší i velikost a tvar bradavek. Naštěstí i ty je možné operovat a přizpůsobit. Zákrok je to výrazně jednodušší a levnější než v případě celých prsou.

Článek

Stejně jako ňadra mají i bradavky a prsní dvorce různý tvar a velikost. Vliv na to má těhotenství a kojení, ale také věk. Často může nastat nepoměr mezi velikostí ňader, dvorců a bradavek, kdy jsou příliš velké k drobnějším prsům. Pokud své bradavky nepovažujete za optimální, pomůže operace.

Neoperuje se při kojení a těsně po něm

Při vstupní konzultaci se posuzuje celkový stav pacientky, dále pak kontraindikace tohoto výkonu. Tím je pochopitelně kojení probíhající i nedávno ukončené. Modelace dvorců a bradavek se provádí často během klasické operace prsou (většinou při zmenšení ňader), ale lze ji udělat i separátně.

Zmenšení dvorců je možné provést v poměrně značné velikosti: „Maximální excize – soukruží – okolo dvorce je doporučována dva centimetry, pokud je to více, pak je výrazné riziko kosmeticky méně přijatelných jizev a pak je třeba volit případně jinou techniku,“ uvádí MUDr. Lukáš Frajer z Perfect Clinic.

Operace dvorců a bradavek se provádí tak, aby nebyla narušena jejich funkčnost, tedy tak, aby žena mohla i v budoucnosti kojit. Dále pak je zachována citlivost bradavek, jež i nadále zůstávají erotogenní zónou.

Foto: JPC-PROD, shutterstock.com

Dnešní plastická chirurgie umí takřka zázrakyFoto: JPC-PROD, shutterstock.com

Jde o individuální operaci

Operace lze provádět pomocí několika technik, každá metoda je vlastně individuální, stejně jako je originální každé ňadro: „Postup při operaci závisí na velikosti dvorce, tvaru prsu a kvalitě kůže. Plastický chirurg se může vyjádřit vždy po osobním vyšetření,“ sděluje MUDr. David Tomášek z kliniky Precizia. Na rozdíl od operace celých prsou jde o zákrok, který probíhá jen v lokální anestezii, proto nejsou třeba tak zásadní předoperační vyšetření.

Dvorce lze odejmout i celé

Operace trvá zhruba hodinu, zůstat by po ní měla pouze malá jizva. Lékař nařízne prsní dvorec a odřízne část jeho okruží, poté je sešije, většinou takzvaným vnitřním stehem pro co nejmenší viditelnost jizev.

Ve světě i u nás lze dokonce podstoupit extrémní operaci, při které je odňata celá bradavka včetně prsního dvorce. Ženy, které si tento zákrok přejí, tvrdí, že nechtějí, aby se jim bradavky rýsovaly pod tričkem…

Foto: PhotoMediaGroup, shutterstock.com

Po zákroku není nutná dlouhá rekonvalescenceFoto: PhotoMediaGroup, shutterstock.com

Snížená citlivost jen na chvíli

Pooperační péče také není příliš složitá. Bolestivost je poměrně malá, rozhodně mnohem menší než u operací celých prsou. V prvních třech dnech by se žena neměla příliš namáhat ani sprchovat. Po odstranění stehů je třeba místo promazávat a masírovat. Rizik také není příliš mnoho. Hrozí pouze určité zvrásnění kůže kolem bradavek, dále pak snížená citlivost, která je ale přechodného rázu. Cena za operaci se pohybuje kolem 15 000 korun.

Jste spokojeny se svými bradavkami, nebo by potřebovaly korekci?

Načítám