Hlavní obsah

Jste závislá na lásce? Otestujte se

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Připadáte si bez partnera jako ztracená?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Závislost má mnoho podob. Závislá můžete být na jídle, alkoholu, práci... A stejně tak můžete být závislá i na člověku vám nejbližším – na vašem partnerovi. A jako jakákoliv závislost i tato vás může spolehlivě přivést do pekla… Nejste podobně postižena i vy? Pokud máte pochybnosti, zkuste si test na konci článku a zamyslete se, zda právě tato závislost nehrozí i vám!

Článek

Závislost je rozdělila

Jiřina a Martin se do sebe zamilovali, jak se patří. Byli jako dvojčata, chodili všude zásadně spolu, společně zůstávali i doma, zkrátka byli prakticky nerozdělitelní. Po čase ale vášnivá zamilovanost vyprchávala a Martin se pokoušel trávit čas i jinak než s Jiřinou. Chtěl se znovu věnovat své oblíbené cyklistice a výletům s kamarády, občas s nimi zajít na pivo, jak byl zvyklý, než potkal Jiřinu. Bohužel však právě v této době Jiřina začala pracovat z domova, což bylo sice lukrativní, ale na druhou stranu byla nucena trávit celé dlouhé dny sama…

Netrpělivě tak čekala každý den, až se Martin vrátí z práce a bude si s ní povídat. Ten měl ale po příchodu ze zaměstnání nejméně náladu na to „štěbetat“ se svojí přítelkyní a poslouchat její stesky na osamělost. Raději se po práci stavil za svými kamarády, kteří mu podle něj v této chvíli rozuměli nejvíce. Naproti tomu Jiřina se čím dál tím více nořila do sebe a styk s ostatními lidmi příliš nevyhledávala. Věřila si stále méně a o to více Martinovi vyčítala, že není s ní. Ten na její nálady reagoval utíkáním z domova a kruh se uzavíral…

Na začátku stále spolu

Na počátku každého vztahu se zamilovaní snaží být co nejvíce spolu. Po jisté době však vášeň opadne a lidé se vracejí ke způsobu života, který vedli před tím – scházejí se opět se svými přáteli, provozují své oblíbené koníčky, a to i sami, bez toho druhého. Problém však může nastat, pakliže jeden z páru si na novou situaci nechce zvyknout a vyžaduje pořád stejné chování jako na počátku vztahu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemůžete mít partnera jen pro sebeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Může za to sebevědomí

Co může být příčinou takového stavu? Ve většině případů se jedná o jedince, který si příliš nevěří a ve svém životě potřebuje ne oporu, ale „berličku“, která by mu pomáhala stát rovně. Takový člověk se nezdravě upíná na partnera a nedokáže stát sám na svých nohou. A pokud se druhý začíná po jisté době poněkud odpoutávat, problém může být na světě. Hádky, výčitky, že toho druhého už tolik nemilujeme, podezřívání, obavy, že ho opustíme… A to pochopitelně může vztah významně narušit a partnera odehnat. Anebo pokud má partner uzurpátorské sklony, může jít o vodu na jeho mlýn a udělat z nás svou otrokyni, která ho bude slepě poslouchat a ztratí svoji osobitost.

Týká se to i vás?

Závislost na partnerovi může potkat kohokoliv – stačí, abychom se třeba nalézaly v nepříjemné životní zkušenosti a začneme toho druhého brát jako někoho, bez koho nedokážeme žít. Přemýšlejte, zda se ve vztahu chováte dostatečně asertivně a sebevědomě. A hlavně: nepleťte si závislost s láskou!

Malý test závislosti

Zeptejte se samy sebe, zda závislost na partnerovi hrozí i vám! Odpovězte na níže uvedená tvrzení buď souhlasem, nebo nesouhlasem. Čím vícekrát odpovíte ne, tím více je možné, že jste závislá.

  • Dokáži se skutečně bavit i bez partnera.
  • Dovedu si představit, že by partner musel ze závažných důvodů sám odcestovat.
  • Stýkám se se svými známými a nezanedbávám je kvůli mému vztahu.
  • Nepřizpůsobuji se každému přání mého partnera.
  • Netrpím obavami, že mě partner opustí, pakliže s ním nebudu trávit většinu času.

Co na to psycholog

Psycholog Ján Hladil považuje závislost pro zdravý vztah za smrtící: „Vyrovnaná osobnost se potřebuje rozvíjet i sama, nezávisle na partnerovi. Každý má právo na svůj vlastní život. Nevyzrálý člověk má tendence se na druhého ,lepit‘ a to může znamenat zkázu vztahu. To, že trávíte veškerý volný čas se svým partnerem skutečně neznamená, že ho tak milujete! Najděte si vlastní smysluplnou náplň volného času! Nevolejte stále svému partnerovi, nechte ho vydechnout. Nikde také není psáno, že dovolenou musíte trávit jenom spolu. Pokud vy ráda chodíte po památkách a váš partner má rád adrenalinové sporty, proč se nerozdělit a potom si o vašich zážitcích pěkně nepopovídat?“

Byla jste někdy závislá na svém partnerovi? Jak se k tomu stavěl on? Jak jste situaci řešila? Svěřte nám své zkušenosti na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám