Hlavní obsah

Kaiserschmarrn: Císařský trhanec

Hodnocení:
(78)
Foto: MariaKovaleva, Shutterstock.com
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Rakousko dodnes ve své národní kuchyni těží ze staleté císařské historie. Mezi největší kulinární klasiky téhle alpské země patří kaiserschmarrn, tedy císařský trhanec, oblíbené jídlo císaře Franze Josefa. Připravte si ho s námi i vy.

Ingredience pro:
4 porce
  • 6 vajec
  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 75 g rozinek namočených v rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citronu
  • 75 g másla
  • 4 lžíce skořicového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Vaječné žloutky prošlehejte s mlékem, přidejte mouku, vanilkový cukr a citronovou kůru. Bílky vyšlehejte s cukrem krupice do tuhého sněhu a vmíchejte do žloutkového těsta. Troubu zapněte na 180 °C.

Krok 2: V pekáčku (nebo pánvi, kterou lze dát do trouby) rozehřejte 2 lžíce másla. Nalijte těsto a posypte rozinkami namočenými v rumu. Nechte asi 2 minuty těsto zespodu zatáhnout – dokud není spodní strana zlatavá. Pak obraťte a vložte na 6–8 minut do trouby.

Krok 3: Hotovou „palačinku“ natrhejte na kousky a podávejte posypanou skořicovým cukrem a zalitou rozpuštěným zbytkem másla.

Ochutnáte tuhle rakouskou specialitu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek