Hlavní obsah

Palačinky, jak je neznáte. Naslano s brynzovou náplní

Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravá a bezlepková pohanka je rostlina, která se vrací na náš stůl po letech, kdy byla téměř zapomenuta. Ne každý si napoprvé zamiluje její výraznější vůni a chuť. Ve formě palačinek z pohankové mouky ale zatím chutnala všem.

Článek

Těsto na palačinky z pohankové mouky můžete připravit klasicky s mlékem, bude výživnější a jemnější. Také je možné použít některé z rostlinných „mlék“. Když mám ale v plánu plnit je slanou náplní, používám do těsta obyčejnou vodu. Nemusíte mít obavy – s těstem se po krátkém odležení pracuje výborně a netrhá se. Palačinky budou silnější a světlejší než jejich sestry z bílé pšeničné mouky, o to však zdravější. A výborně ladí s výraznou náplní z brynzy.

Pohankové palačinky s brynzovou náplní

Na asi 20 palačinek o průměru 20 cm potřebujete: 250 g pohankové mouky, 1 vejce, asi 500 ml vlažné vody, špetku soli, přepuštěné máslo na smažení

Na náplň: 300 g brynzy, 100 g kysané smetany, malou cibuli nebo jarní cibulku, případně pažitku na ozdobu

Do mísy prosejte pohankovou mouku, přidejte vejce, špetku soli a vodu a dobře promíchejte na těsto, které líně stéká z vařečky – ani řídké, ani moc husté. Nechte chvíli odležet a zatím připravte náplň. Brynzu utřete dohladka a povolte kysanou smetanou. S náplní se bude lépe pracovat a smetana zároveň trochu srazí slanost brynzy. Přidejte najemno pokrájenou cibuli (nebo bílou část z jarní cibulky), promíchejte a dejte na chvíli do chladu uležet.

Rozpalte pánvičku a potřete ji malým množstvím přepuštěného másla. Osmažte všechny palačinky, občas pánev znovu zlehka omastěte. Hotové palačinky potřete připravenou náplní. Můžete ozdobit zelenou natí cibulky nebo posekanou pažitkou.

Tip: Brynzovou náplň ochuťte nasekaným koprem, máte-li ho rádi, nebo do ní přidejte půl lžičky mleté červené papriky.

Máte rádi výraznou chuť pohanky a brynzy?

Reklama

Načítám