Hlavní obsah

Kam vyhodit zubní kartáček a papírový kapesník?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

I když už odpad třídíte dlouho, můžete se u některých věcí trochu zaseknout. No řekněte, víte stoprocentně, kam s víčkem od jogurtu, sklenicí s víčkem nebo kam hodit rozbité zrcadlo?

Článek

I když podle statistik třídí dvě třetiny Čechů, tudíž byste si už mohli připadat v tomto oboru jako profík, možná občas přece jen zaváháte, než do některého z kontejnerů hodíte například sklenici s kovovým víčkem, alobal nebo láhev od oleje. Naopak můžete v dobré víře dělat chybu, když vyhazujete papírové kapesníčky nebo plato od vajec do kontejneru na papír. Co do kterého tedy patří?

Kontejner na papír

V modrém kontejneru končí nejčastěji papírové obaly všeho druhu, výpisy a korespondence… Z papíru nemusíte sundávat kovové sponky od sešívačky, z obálek nemusíte trhat plastová okénka. Zásadní je jen udělat papír co neskladnější, tedy například krabice rozebrat nebo sešlápnout, nemusíte je zbavovat lepicí pásky. Nezapomeňte roztrhat nebo skartovat takové listiny, kde je vaše jméno s adresou, nebo dokonce i čísla účtů a další citlivé údaje. Do kontejneru můžete hodit i knihy bez tvrdých desek, katalogy a staré telefonní seznamy.

Protože papírové vlákno lze recyklovat maximálně sedmkrát, nepatří do kontejneru na papír výrobky z již recyklovaného papíru – jsou to například plata od vajíček, ruličky toaletního papíru a kuchyňských utěrek. Nepatří sem ani použité papírové kapesníčky. Všechny tyto věci můžete dát do kompostu.

Do papíru na recyklaci nepatří ani kopírák, pauzovací papír, rubový krycí papír samolepek, křídový papír, voskovaný papír, zalaminovaný papír ani fotografie. „Nedávejte tam ani mastný, promáčený nebo jakkoliv znečištěný papír. Tyto materiály nelze už nadále recyklovat. Rozhodně tam nepatří ani použité dětské pleny, ty hoďte do popelnice,“ radí Lucie Müllerová, tisková mluvčí firmy EKO-KOM.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Papír, plasty a sklo, to je základní třídění, které je v našich domácnostech většinou samozřejmostíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kontejner na plasty

Do žlutého kontejneru na recyklaci plastu nepatří bioplasty, molitan, guma, lino, plexisklo, PVC – tedy linoleum a další krytiny, novodur či novoplast. Neházejte tam ani zubní kartáčky, gramofonové desky, izolace kabelů, těsnění a žádné plastové obaly znečištěné od nebezpečných chemikálií. Tohle všechno patří do sběrného dvora nebo do směsného odpadu.

Naopak výborně se dá recyklovat materiál PET – čili všechny láhve, HDPE – tedy potravinářské obaly, víčka PET lahví, obaly na čisticí prostředky. Dobrým materiálem jsou i igelitové tašky a sáčky nebo fólie, obaly od oplatek, sušenek a sladkostí, bílý polystyren, obaly od CD, VHS a podobně. Nevadí ani plastové obaly polepené papírovými etiketami.

Nápojové kartony

Nápojové kartony jsou složené z víc materiálů, proto se nehodí do kontejneru s papírem, i když nemáte-li poblíž speciální kontejner, v nejhorším je tam dát můžete. Do oranžového, tedy na kartony určeného kontejneru můžete hodit všechny alespoň lehce vypláchnuté krabice od džusů, mléka, vína. Většinou na nich najdete označení C/PAP, 81 nebo 84. Aby nezabraly moc místa, doporučujeme krabice sešlápnout na placku.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Čiré sklo patří do bílého nebo zeleného kontejneru Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kontejnery na sklo

Kontejnery na sklo mívají bílou nebo zelenou barvu – což je ve valné většině i barva skla. Pokud u vás máte jen jeden kontejner, bývá to zelený, protože čiré sklo při recyklaci barevného nevadí, naopak to ale nejde. Do bílého patří výhradně průhledné láhve, zavařovačky a skleněné nádobí mimo varného skla. Do zeleného barevné láhve od piva či limonád, tabulové sklo, skleničky od léků. Nepatří sem autoskla ani pokovené sklo, čili ani zrcadla, ta zahoďte do směsného odpadu. Sklo můžete do kontejnerů vyhazovat i s nálepkami a víčky, nemusíte je ani vyplachovat.

Ač vám sklo připadá jako stejný materiál, lišící se jen barvou, má opravdu jiné složení v případě, že jde o sklo na vaření, do auta nebo do okna, tudíž se k němu pak musí při recyklaci jinak přistupovat – a proto ono rozdělení.

Kam s ním?

Máte právě doma na vyhození pár věcí, s nimiž si vážně nevíte rady? Třeba pomůže několik závěrečných tipů:

  • Oblečení, boty a hadry - pokud je nelze nabídnout charitě, dejte je do směsného odpadu.
  • Oleje - použitý kuchyňský olej je biologicky rozložitelný a můžete ho kompostovat. „Nelijte ho do kompostu moc, mohl by znečistit spodní vodu, lepší je nechat ho nasáknout do pilin či papíru a pak vložit do kompostu. Rozhodně nedoporučujeme ho vylít do kanalizace. Po ochlazení vody v potrubí se tuky sráží a ucpává kanalizační sítě,“ varuje Jana Lebedová z Ekologického institutu Veronica. Jestliže kompost nemáte, nalijte ho po vychladnutí třeba do plastové láhve a až bude plná, zahoďte do směsného odpadu.
  • Zbytky kosmetiky - pokud myslíte čtvrtku lahvičky šamponu, pak ho klidně hoďte do směsného odpadu. Ve větším množství je dobré ho zavézt do sběrného dvora, ale hodně lidí nabídne takové zbytky někomu, kdo je ještě rád využije. Pokud jde o zbytky pracích prášků, ty patří spíš do nebezpečného odpadu, ale lepší je také nabídnout ostatním k využití.
  • Hliníkové obaly - můžete je omýt a sbírat tak dlouho, než se vám vyplatí je odnést do sběru anebo do sběrného dvora. Jde o hliníkové plechovky, víčka od jogurtů, obaly od paštik, tuby od léčiv, sprejové nádobky, soudky, konve, lehátka. Nemá cenu skladovat ty obaly, kde je hliník spolu s papírem, tedy například obaly od žvýkaček, sáčky od kávy či sušenek a podobně. Ty patří do směsného odpadu.

Třídíte odpad? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám