Hlavní obsah

Ucpaný odpad: Co můžete udělat sami a jak na to

Foto: Andrey Popov, shutterstock.com

Ucpaný odpad je vždy problém. Proto vás naučíme, jak tomu předejítFoto: Andrey Popov, shutterstock.com

Reklama

Ucpaný odpad, ať již v kuchyni nebo koupelně, dovede pěkně znepříjemnit život. Jak si v takovou chvíli rychle a účinně pomoci, nebo ještě lépe, jak tomu předejít? Máme pár tipů.

Článek

Řešit ucpaný odpad, to je zkušenost, bez které byste se jistě v pohodě obešli. Co ale dělat, když se to opravdu stane? Máme pro vás pár rad.

Dbejte na prevenci!

Preventivní opatření nejsou drahá ani namáhavá, takže se rozhodně vyplatí. První je dát sítko na výlevku. Zachytí hrubší nejistoty. Neházejte do odpadu větší a tvrdé kousky, jako kosti nebo jejich části, skořápky vajíček ani ořechů, nelejte tuk. Co když se ale odpad opravdu ucpe?

Pomůže zvon nebo pružina?

Zvon je dobrým řešením, ale jen v případě, když voda ještě trochu protéká. „Zvonem lze vytvořit velmi silný tlakový ráz, který prorazí i vzdálenou ucpávku. Musíte však dokonale zaslepit všechny vývody odpadů a potrubí zaplavit vodou. Čištění odpadu zvonem je věcí techniky, nikoliv síly. Rytmické, pravidelné a s citem prováděné zvonování je plnohodnotný způsob čištění odpadů,“ radí Martin Frydl z firmy Kanalizace Frydl.

Je tedy důležité, abyste i do umyvadla či vany při čištění zvonem napustili vodu – mezi zvonem a překážkou v odpadu nesmí být vzduch, ale jen voda, právě díky její nestlačitelnosti vzniká potřebný tlak. „Jestliže chcete na ucpání přepadového otvoru použít hadr, pak jedině mokrý, přes suchý se nasává vzduch, a nevznikne tak požadovaný podtlak,“ říká Tomáš Charvát z firmy Instalace – Charvát. Postup opakujte tak dlouho, dokud voda neodtéká bez problému.

Foto: riopatuca, shutterstock.com

Instalatérská pružina by měla pomoci v situaci, kdy tuk, vlasy nebo zbytky udělaly v odpadu zátkuFoto: riopatuca, shutterstock.com

Mezi mechanické čištění patří i práce s instalatérskou pružinou, které se říká péro. „Zatukované potrubí a usazený vodní kámen ručně neodstraníte ani nejlepším instalatérským pérem. K vyčištění je nutný silný tlak vody,“ upozorňuje Tomáš Charvát.

Přípravky na čištění odpadu

Mnozí řeší krizové situace při ucpání nebo snížení průchodnosti odpadu nasypáním či nalitím speciálních přípravků. Většina instalatérů je ale příliš nedoporučuje a přiklánějí se k mechanickému čištění a takovému přístupu, aby se odpad raději nezanášel. „Chemii použít jde, ale přirovnal bych to k situaci, kdy byste odpadkový koš místo vynesení zalili žíravinou. Bylo by to účinné, ale poněkud hloupé,“ říká Martin Frydl.

Když chemii, tak velmi rozumně a velmi opatrně. „Problém je v tom, že mnoho dřezů vede do plastové trubky v podobě harmoniky, kterou třeba hydroxid sodný může úplně spálit, stejně jako gumová těsnění. Další přípravky zas mohou v místě ucpávky zatvrdnout a situaci ještě zhoršit. Když tedy používat, tak opravdu jen občas a jako prevenci – tedy tak jednou za půl roku. Lepší je si namíchat přípravek na nádobí s vařící vodou a proplachovat pravidelně tím – a to klidně dle potřeby," radí Milan Čedík, instalatér ze Záchranné technické služby.

Foto: ThamKC, shutterstock.com

Babské rady uznávají v prevenci ucpávání odpadu i schopnosti jedlé sodyFoto: ThamKC, shutterstock.com

Příznivci ekologičtějšího čištění odpadu sází také na jedlou sodu v kombinaci s octem – asi lžíci sody nasypte do odpadu, zalejte hrnkem octa a po chvíli ještě vařící vodou. Dobrou prevencí je používání živých bakterií, které usazený tuk požírají.

Kdy volat pomoc?

Jestli nepomůže ani jedna z rad pro zásah svépomocí, které jsme uvedli výše, a také v případě, že je odpad ucpaný zcela, je na místě obrátit se na odborníky.

Jak se staráte o odpad, aby se neucpal? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám