Hlavní obsah

Kariéra, nebo rodina?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Spojte kariéru s mateřskou dovolenouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Založit nejdříve rodinu, nebo upřednostnit kariéru? To je pro mnohé z nás těžká volba... Pomůžeme vám lépe se rozhodnout, abyste později neměla špatné svědomí, že jste měla zvolit druhou variantu.

Článek

Uspokojte své mateřské pudy

Máte skvěle rozjetý kariérní vzestup, ale už i v noci cítíte, jak vám tikají biologické hodiny. Nevíte si rady, jak se rozhodnout? Nepřemýšlejte moc dlouho. Schopnost početí dítěte u ženy klesá s věkem. Jestliže už dnes víte, že si život bez dítěte nedokážete představit, nemá cenu dál čekat. Jednou se můžete probudit - a už bude pozdě. Dítě nepočká, v tomto případě jistě počká kariéra. Jestliže jste ve svém oboru skutečně cílevědomá a práce vás baví, můžete se ke kariéře vrátit. V lepším případě vymyslíte, jak se práci věnovat i při mateřství.

Jestliže se nechcete vzdát kariéry ani dítěte, je tu ještě jedna možnost. Domluvte se s partnerem, jestli by nebyl on ochotný jít na mateřskou dovolenou. Rozhodně zde nejde o neobvyklou věc. Tuto možnost dnes využívá mnoho párů. Když je partnerka úspěšnější a vydělává více než její přítel, jiná možnost mnohdy ani nezbývá.

Kariéra jako smysl života

Každá žena má mít dítě (pokud to samozřejmě lze), jinak to není skutečná žena. Že vám tato věta nic neříká? Nebojte se, nic se neděje. Jistě nejste jediná žena, která po dítěti netouží. Práce vás může naplňovat takovým způsobem, jako někoho jiného naplňuje dítě. Jste-li šťastná, proč byste měla něco měnit. A už vůbec nic neměňte, tlačí-li vás do změny někdo jiný.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na mateřské dovolené může být manželFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jestliže vám maminka nebo babička neustále vysvětlují, že už máte na dítě nejvyšší čas, nemějte špatné svědomí. To, že ony se vdávaly a měly děti už ve dvaceti letech, neznamená, že je musíte následovat. Žijete svůj život, ne jejich.

Rozhodněte se!

Ať už vás láká dítě nebo kariéra, rozhodování neuspěchejte a nenechte se ovlivnit ostatními. Takovéto rozhodnutí je volbou na celý život, proto myslete s čistou myslí a rozumně.

A co vy? Jak jste se rozhodly? Litovaly jste někdy svého rozhodnutí? Napište nám na info@prozeny.cz. Vaše názory rádi zveřejníme.

Reklama

Související témata:

Načítám