Hlavní obsah

Bolí vás záda? Pomůžeme vám odhalit příčinu!

Foto: Profimedia

Kdo nezná bolesti zad? Páteř nás umí pěkně potrápit!Foto: Profimedia

Reklama

Bolest zad je nepříjemná a nevzniká z ničeho. Kdo může říct, že jej potrefila nespravedlivě? Moc lidí ne! Poradíme vám, jak lze odhalit příčiny, a hlavně je odstranit!

Článek

Najít ty, které záda nikdy nebolí, je rozhodně těžší než ty, kteří potíže důvěrně znají. „Nepohyblivý“ způsob života bolesti zad a kloubů umocňuje a někdy i provokuje.

„Většinou nás lidé vyhledají až v době, kdy o problému vědí, ale jejich potíže se skokem zhorší nebo jsou častější,“ říká primář oddělení rehabilitace Nemocnice Na Homolce MUDr. Ivan Hadraba. „I tak většinu pacientů překvapí zjištění, že jejich problémy vznikly už dávno, ale oni i přes varovné signály těla nereagovali. Nebo reagovali, ale špatně. Omezili pohyb,“ vysvětluje odborník dále.

Vyhýbat se vhodným a pravidelným tělesným aktivitám zádům nepomáhá. Kondice kostí závisí na pohybu, jenže pohodlí je příjemné. A pohyb a aktivita pak musí někde scházet.

„Sedavý způsob života rozvíjí svalovou nerovnováhu, usnadňuje vznik blokád mezi obratli nebo v jiných kloubech pohybového systému. Nerovnováhu můžete chápat jako společnou práci ,svalů lenochů' a ,svalů dříčů'. Ti druzí pracují i za ty první, jsou přetížení a za čas bolí. Bolest je varování. Nebudete-li situaci řešit komplexně, blokády a svalové spazmy se budou vracet. Výsledkem jsou plíživé, ale viditelné změny na ploténkách i obratlích,“ konstatuje primář Ivan Hadraba.

Foto: Profimedia

Rehabilitace je velmi efektivní. Pomohou i masážeFoto: Profimedia

Co je špatně

Bolesti zad si najdou kohokoli, ale není to bez upozornění (víte, jaké jsou varovné signály těla, kdy vám jde o zdraví?). Netrápí jen ty, kdo tráví čas před počítačem nebo u pokladny v supermarketu. Provází i zvedání těžkých předmětů a jednostranné zatížení. I když je to pohyb, squash, bowling a prudké odpalování míčků pálkou páteři rovněž neprospívá.

Strnulý sed s krkem vysunutým dopředu (zatížení krční páteře a ramen), přehazování nohy přes nohu, vytáčení osy těla k jedné straně (zatížení bederní páteře) zakládá na potíže.

Co a jak bolí

  • Blokáda krční páteře – přijde například po dlouhém strnulém sezení.
  • Blokáda bederní páteře – lidově hexenšus, houser. Vyvolá ji třeba zvedání břemen. Bolest je silná, ale nevystřeluje do končetiny.
  • Bolest zad vystřelující do kyčle – vzniká po prudkém rotačním pohybu pánve proti páteři, například při nekoordinovaném doskoku. Může jít o vyhřeznutí ploténky.
  • Blokáda hrudní páteře – připomíná infarkt. Podobně se při ní těžko dýchá, píchá u srdce.

Akutní bolest v zádech se nerozchodí ani nerozmasíruje. Pomůže až fyzioterapeut nebo lékař.

Foto: Profimedia

Profesionál vám ukáže cílené cviky na váš problémFoto: Profimedia

Co pomáhá dlouhodobě?

Pokud cítíte, že se vás dlouhodobé potíže se zády týkají, měli byste se více zaměřit na aktivity, které vám je pomohou postupně odstranit. O které jde?

  • Chůze.Víte, kolik kroků denně ujdete? Optimum je 10 000 kroků, tedy asi 7 km. Tolik pohybu má jen asi 10 % obyvatel.
  • Plavání. Protáhne, ale záleží na stylu. Zvednutá brada a strnulý krk nepomohou. Než špatně provedený styl prsa je tedy zdravější znak nebo kraul. Přidejte i cvičení v bazénu.
  • Tanec. Spotřebuje tolik kalorií jako rekreační běh (70 kcal /10 minut), záda se napřimují a uvolňují.
  • Jóga, taj-či nebo cviky z chi kung. „Cvičení mají tisíciletou tradici, člověku udělají dobře na těle i na duši. Působí komplexně, protáhnou meridiány a zároveň podpoří psychiku, dojde k uvolněni a relaxaci,“ říká fyzioterapeutka Mgr. Radovana Ryšavá ze soukromé ordinace Rehavia v Praze 6.
  • Cvičení na míči.Sezení a cvičení na nestabilním míči nutí záda k protažení, trénuje se držení těla.
  • Masáže.Působí jako prevence i jako pomocník při potížích. Odstraňují ztuhlost, zkrácení a bolestivost svalstva. Ztuhlý svalový systém reaguje uvolněním jednotlivých vláken, povolením spazmů. „Podle stavu klienta může být vhodná i masáž aromaterapeutická,“ říká fyzioterapeutka Mgr. Radovana Ryšavá. „Používám ji raději než masáž klasickou, pomáhá to i psychice pacienta,“ dodává odbornice.

A jaké jsou vaše zkušenosti s bolestmi zad? Co podle vás pomáhá?

Reklama

Načítám