Hlavní obsah

Varovné signály těla: Jak poznat, že vám jde o zdraví?

Foto: Profimedia

Poslouchejte své tělo, třeba vám chce něco říct...Foto: Profimedia

Reklama

Lidské tělo nemá příliš možností, jak nahlásit problém. Vysílá signály, které však máme tendenci přehlížet. Zbystřete, pokud jste často nemocní, unavení, bolí vás záda, otékáte nebo se prostě jen cítíte zle.

Článek

Rozbolí vás hlava, vezmete si prášek – a je to. Bolest odezní. Jenže co když se vám tělo touto bolestí snažilo něco říct? A co když únava, která vás dlouhodobě sžírá, zasluhuje větší pozornost?

Podle psychosomatika Jana Hnízdila nemá tělo jinou možnost, jak nás na problém upozornit, než nemocí. Problém je, že většina pacientů i mnoho lékařů neumí naslouchat tělesným signálům. „Pokud by lidé hned v první fázi identifikovali chybu, změnili chování, mohli by se uzdravit sami, bez léků i bez lékařů,“ podotýká doktor Hnízdil.

Jestliže však člověk dlouhodobě potlačuje příznaky pomocí léků, nemoc možná na čas poleví, pak se ovšem objeví s větší intenzitou, nebo jiným způsobem.

„V civilizaci jsme odmalička odnaučováni naslouchat tělesným signálům a ,přemáhat se', ,ovládat', ,přizpůsobit'. Signály únavy, bolesti, hladu, žízně nebo vyprazdňování jsou ale velmi zásadní a v zájmu zachování zdraví bychom se měli znovu naučit je vnímat,“ říká internistka a psycholožka Kateřina Cajthamlová.

Které signály nepřehlížet?

Jak poznáte, že je něco v nepořádku? Podle doktorky Cajthamlové je takových signálů celá řada: celkový pocit únavy, změny kůže (barva, pigmentace, otoky, vystupující žíly), změny dýchání, srdeční aktivity nebo krevního tlaku, bolesti zad, problémy s vyměšováním či nejzávažnější signál – krvácení z oblasti kůže či sliznic.

Foto: Profimedia

Únava, bušení srdce... nemusí to být jen zanedbatelný drobný stres, může jít o vážné varováníFoto: Profimedia

„Nelze říci, který signál je nejčastější, často to bývá soubor různých potíží, který ve svém důsledku signalizuje závažné onemocnění. V zásadě platí pravidlo, pokud se objevuje nějaký příznak stále častěji a je stále obtížněji zvládnutelný běžnými opatřeními, je třeba vyhledat lékaře,“ radí lékařka.

Pozor dejte na brnění končetin, závratě, dvojí vidění nebo nezřetelnou mluvu – může jít o mozkovou příhodu. Problémy se srdcem se ohlašují bolestí na hrudi, studeným potem, slabostí, nevolností.

V případě psychiky byste neměli přehlížet úzkostné stavy, které mohou signalizovat celkové vyčerpání, problémy se zvládáním životních změn či poruchy sebedůvěry. „Úzkost může být postiženým vnímána a chápána jako problém duše (takto reagují častěji ženy) nebo se může takzvaně somatizovat – projevovat jako různé typy onemocnění s příznaky z oblasti srdce, páteře, změny dechu, změny vědomí – kolapsové stavy. Takto často reagují muži nebo přetížení lidé v rámci takzvaného syndromu vyhoření,“ podotýká Kateřina Cajthamlová.

Mezi další varovné signály patří hubnutí 10 % a více hmotnosti za dobu kratší než čtvrt roku (může signalizovat depresi nebo nerozpoznané nádorové onemocnění) nebo změny spánku. Přerušovaný spánek, potíže s usínáním, pozdní buzení s pocitem nevyspání, noční močení nebo bolesti mohou být opět známkou počínající nemoci.

Foto: Profimedia

Když začnete bez vlastního záměru prudce hubnout, zajděte k lékařiFoto: Profimedia

Přísloví chytřejší než moderní přístroj

Zamyslet byste se měli i v případě, že vás v poslední době stihlo několik úrazů. Podle Jana Hnízdila to může být signál, že trpíte nadměrným napětím, protože člověk ve stresu hůř koordinuje své pohyby.

Pošramocená psychika se často projevuje nejrůznějšími nemocemi. „Člověk má nějaké životní starosti a to, co nedokáže vyřešit vědomě, začne postupem času tělo ,řešit' na nevědomé úrovni za něj – nemocí. Může to být bolest hlavy – signál, že má něčeho plnou hlavu, bolest zad – naložil si víc, než unese, deprese – žije pod tlakem, bolest břicha – nemůže něco nebo někoho strávit,“ říká Jan Hnízdil.

Jinými slovy: to, co nedokáže moderní medicína občas odhalit pomocí špičkové diagnostické techniky, výstižně popisují stará lidová přísloví. Jen je třeba jim naslouchat.

Reklama

Související témata:

Načítám