Hlavní obsah

Když žárlivost ničí vztah

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Do jaké míry vám jeho žárlivost ničí vztah?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiznal se, že hrozně žárlí. Připadá vám to roztomilé, protože ho znáte jen krátce. Jeho potřeba vás „chránit" dnem i nocí se později ukáže jako chorobná. Máte skákat radostí, nebo utíkat? Do jaké míry vám jeho žárlivost ničí vztah?

Článek

Snesitelná žárlivost vypadá asi takhle: „Pár dní po tom, co jsem potkal Magdu, mi řekla, že se se mnou nemůže sejít, protože jde do kina s kamarádem," rozpovídal se o žárlivosti pětatřicetiletý obchodní zástupce Michal. „V tu chvíli jsem žárlil. Chtěl jsem, aby byla ten večer se mnou, ale věděl jsem, že k tomu nedojde, protože dala přednost něčemu jinému. Hned druhý den jsem jí volal, jestli si na mě najde čas," s úsměvem končí svůj příběh Michal.

Zdravou žárlivostí trpíme asi všichni. Kdo nežárlí, nemiluje, říká se. Není to tak docela pravda. I ten, kdo věří své drahé polovičce, ji může hluboce a věrně milovat, nemyslíte? Jen ji neomezuje, ale daruje dostatek volnosti. Žárlivost znamená nejistotu a neustálé zpochybňování vašich činů a slov. Uvedeme si pár znaků, podle nichž není váš nový milenec tak pohodovým stvořením, jak se na první pohled tváří.

Nevěří sobě

Předpokládá se, že vy milujete jeho a on vás. Ale asi něco nebude v pořádku, když vám ve dvě ráno zavolá celý rozhořčený, že jste mu dnes neodpověděla na esemesku. Vy si můžete myslet, jakého skvělého, úžasného a inteligentního muže vám osud přihrál, ale on se na sebe dívá jinak. Chtěl by být skvělý, úžasný a inteligentní. Jenže si tak nepřipadá, obává se konkurence. Možná trpí komplexem méněcennosti, o nějaké sebedůvěře nemůže být ani řeč. Trpí úzkostí a představou, že vás ztratí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zamyslete se, jakého partnera máte vedle sebeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nevěří vám

Za vším hledá zradu. Není mu trapné volat vám v noci, během firemní porady, narozeninové oslavy vaší matky nebo do ordinace gynekologa. Když už vás tedy nemůže doprovodit, aby se vám „něco nestalo". Podezřívá kohokoliv, v každém muži vidí soka. Měla byste jasně vyjádřit, že si nepřejete, aby vás takto stíhal. A hlavně svého žárlivého miláčka donekonečna neomlouvejte za jeho výstupy a chování.

Vyzvídá u vašich přátel

Vaši přátelé vám prozradí, že z nich mámil, jaký vztah máte ke svému bývalému, kde jste byla včera večer a jestli nejste náhodou promiskuitní. A začnou mu pravděpodobně začnou přezdívat „stíhačka". Až se to milý dozví, zakáže vám (pozorně si všimněte tohoto slova) se s nimi stýkat.

Prohledává osobní věci

Jestli mě podvádí, důkazy najdu u ní v mobilu, bleskne hlavou vašemu partnerovi. Beze studu vám ho prohledá, když jste zrovna ve sprše, nebo se podívá do kabelky. Že by to snad byla tahle nová rtěnka? No určitě! Nová rtěnka rovná se nový milenec. Takže holka, máš co vysvětlovat... Mimochodem mobilní telefon je opravdová zbraň, která zabíjí - vztahy. Spousta napsaného může vyznít úplně jinak, než se původně zamýšlelo.

Stále řeší minulost

Vadí mu bývalý přítel a milenec, kysele se tváří i na vašeho kamaráda. Uráží je, i když o nich nic neví, začne se chovat majetnicky, jestliže někoho z nich při procházce potkáte.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemáteli ve vztahu důvěru, radši z něj vycouvejteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyhrožuje

Dává najevo, jak by byl ztracený, kdybyste ho opustila. To by si hned něco udělal! Nebo vyhrožuje, že ublíží vám, jestli vyjde najevo vaše nevěra. Manipulace by mu šla, ale nepřipouští si, že by se měl léčit. Na druhou stranu jeden z partnerů může tomu druhému trochu v žárlení nahrávat, aniž by si to uvědomoval. Jestli i vy na sobě pozorujete některou z těchto možností, přestaňte s tím!

  • Ze všeho děláte vědu

Chráníte si své soukromí, a to je naprosto v pořádku. Jenže když vám někdo v noci zavolá, že má problém s autem a potřebuje dovést domů, a vy se beze slova seberete a jedete, nemůžete se divit, že protějšek ve své nevědomosti tápe. Neví, co se děje, proč jste se najednou oblékla a zmizela. Přitom stačilo říct: Jedu pomoci kamarádce v nouzi.

  • Zlehčujete partnerské pouto

Dožadujete se u svého partnera pozornosti tím, že vytváříte iluze tam, kde pro ně není místo. Neustále pokukujete po jiných, abyste tím u něj vzbudila zájem, a vypadáte, jakoby pro vás vztah nic neznamenal.

  • Vymýšlíte si nápadníky

I když se vám nikdo nedvoří, tak chcete, aby to tak vypadalo. Podléháte touze být oblíbená, obdivovaná, žádaná. Jenže zajdete dál. Zamotáte se do svých lží, že ani nebudete vědět, co je smyšlené a co je realita. Partner začne žárlit na všechno, co mu přijde do cesty. Ukazujete mu totiž, že žijete pro všechny, ale jemu nevěnujete zdaleka tolik pozornosti jako ostatním.

Již víte, že se dá z celkem rozumně uvažujícího člověka vytvořit přes noc bytost nesnesitelná. Žárlivost odhaluje nitro člověka, který většinou neví, co sám se sebou. Zbavení se této „choroby" je během na dlouhou trať. Lidé se musí naučit mít víc rádi sami sebe a věřit si, aby byli schopni vytvořit podmínky pro pohodové soužití se svým partnerem.

Rada zní: Nesmíte se nechat omezovat, ale tvrdě se proti žárlivému chování ohradit. Naproti tomu chvalte v situacích, ve kterých se váš partner ovládne. Jestli žárlivost přesahuje snesitelnou míru, jediným řešením je pochopitelně rozchod.

Reklama

Související témata:

Načítám