Hlavní obsah

Klasická dršťková polévka

Hodnocení:
(84)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Doby, kdy se dršťky dlouhé hodiny vařily, čtyřikrát se jim měnila voda a jejich zápach se linul bytem i několik dní, jsou naštěstí dávno pryč. Koupíte je totiž předvařené. O to snazší je pak tuhle skvělou polévku připravit během chvíle.

Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g hovězího masa s kostí
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 800 g drštěk
  • 1 lžíce majoránky
  • bílé pečivo
Článek

Postup

Krok 1: Hovězí maso s kostí (nebo kousek kližky či krku, prostě cokoliv vhodného na polévku) zalijte studenou vodou a vařte na mírném plameni aspoň 90 minut. Hotový vývar sceďte a vychladlé maso později nakrájejte na kostičky.

Krok 2: Na sádle zpěňte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte hladkou mouku, kmín, sladkou papriku a utřený česnek a zasmahněte jíšku. Jakmile se koření rozvoní, je hotovo. Zalijte horkým scezeným vývarem, přidejte předvařené, na nudličky pokrájené dršťky a asi 20 minut provařte. 

Krok 3: Do horké polévky dejte prohřát pokrájené maso a zasypte majoránkou (jen aby se spařila). Horkou polévku podávejte ideálně s rohlíkem či houskou.

Náš tip: Jestli se bez nich neobejdete, můžete do vody přidat i nové koření, celý pepř a bobkový list, není to ale nezbytně nutné.

Co vy? Máte rádi dršťky, nebo se jim raději obloukem vyhnete?

ynezorPumanzeSaNyknalC