Hlavní obsah
3,5
(47)
Foto: Autor

Foto: Autor

Hustá „svačinová“ polévka je klasikou všech bufetů a horských chat. Své jméno dostala podle frankfurtských párků, které se do ní přidávají podle tradiční receptury. Použít můžete i jiné jemné párky, vždy ale volte ty s vysokým obsahem masa. Chuť polévky nejvíc ovlivní to, jakou práci si dáte se základem. Pokud chcete dosáhnout nejlepšího výsledku, použijte dobré sádlo, nepřipalte cibuli a mletou papriku vmíchejte mimo oheň.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks cibule
  • 50 g sádla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1 400 ml hovězího vývaru
  • 400 g brambor
  • 4 nožičky frankfurtských párků
Článek

Postup

01.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Na středním plameni rozpalte sádlo a za občasného míchání osmažte cibuli do světle hnědé barvy.

02.

Přidejte mouku, dále míchejte a restujte. Když se mouka osmahne, stáhněte hrnec částečně z ohně, přisypte mletou papriku a dobře ji v tuku rozmíchejte. Vraťte směs na oheň, přilijte vývar a mouku rozšlehejte metličkou.

03.

Osolte, opepřete, přidejte kmín a prolisovaný česnek a přiveďte k varu. Omyté a oloupané brambory nakrájejte na kostičky a přidejte do polévky. Stáhněte plamen a pomalu vařte, dokud brambory nezměknou.

04.

Zatímco se polévka vaří, osmažte na pánvi na troše sádla párky nakrájené na kolečka. Až budou brambory měkké, přidejte párky do polévky a už jen krátce prohřejte. Podávejte s čerstvým chlebem nebo bílým pečivem

Můj tip: Milovníci pikantních chutí mohou přidat do základu i špetku mleté pálivé papriky.

Jaká je vaše oblíbená svačinová polévka?

Reklama

Související témata:

Načítám