Článek
Postup
Krok 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Hlívu opláchněte (buďte důslední, mezi lupeny se často skrývá hlína) a rozkrájejte na proužky.
Krok 2: V kastrolu rozpusťte sádlo a cibuli na něm osmahněte dosklovata. Přidejte nakrájenou hlívu a prolisovaný stroužek česneku a také krátce opečte. Stáhněte hrnec částečně z ohně, vsypte sůl a všechno koření kromě majoránky a krátce, ale důkladně rozmíchejte v horkém tuku.
Krok 3: Hrnec vraťte na oheň, přilijte asi litr vody (máte-li vývar, použijte ho) a pomalu přiveďte k varu. Mezitím oloupejte jednu velkou, nebo dvě střední brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle. Nastrouhané brambory přidejte do polévky – během varu se úplně rozpadnou a škrob z nich polévku příjemně zahustí i bez mouky.
Krok 4: Vařte mírným varem, až kousky hlívy změknou – bude to trvat asi 25 minut. Během vaření polévku ochutnejte, je možné, že bude potřebovat přisolit. Těsně před koncem varu přidejte druhý prolisovaný stroužek česneku a rozemnutou majoránku.
Krok 5: Porce podávejte posypané zelenou natí a s čerstvým pečivem.
Můj tip: Když nahradíte vepřové sádlo rostlinným tukem, můžete polévku nabídnout i veganům.
Znáte tuhle variantu klasického receptu?