Hlavní obsah

Kolik stojí ženská krása? 3030 Kč!

Foto: Thinkstock

Bez kosmetiky se žádná z nás neobejdeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šampon, kondicionér, nějaké to tužidlo, odličovací mléko, krém na obličej, pudr či řasenka. To jsou věci, které vlastní téměř každá žena. Napadlo vás ale někdy, kolik taková „ženská krása“ stojí? My to spočítali! Zaměřili jsme se na běžné nijak luxusní značky a do součtu zahrnuli skutečně jen základní vybavení. Vyšla nám částka 3030 korun!

Článek

Jedna žena si vystačí jen se základem, jiná na zkrášlovadlech všeho druhu doslova ujíždí. Je jasné, že nějaké peníze vás kosmetika stojí, ale kolik to přesně je, nejspíš nemáte tušení. Jednou koupíte řasenku, jindy krém na obličej, tudíž nejspíš ani nevíte, jaké bohatství vaše kosmetická taštička skrývá.

My jsme se rozhodli to spočítat, tedy alespoň orientačně. Vynechali jsme luxusní produkty, kdy se třeba cena jednoho krému může vyšplhat i na více než tisíc korun, ale zprůměrovali jsme ceny výrobků běžných značek, které jsou k dostání v každé drogerii. Stejně tak jsme do výpočtů nezahrnuli speciální přípravky, jako jsou například krémy proti vráskám, krémy na oči, pleťové masky, kúry proti celulitidě či barvy na vlasy. Jednoduše jsme zkusili odhadnout, co má ve své koupelně či kosmetické taštičce skoro každá žena.

1. Vlasy, ozdoba každé ženy – 730 korun

Šampon, kondicionér, lak na vlasy, pěnové tužidlo a vosk na úpravu účesu. To je podle nás taková základní výbava pro péči o vlasy, bez rozdílu délky, kvality či účesu.

Běžný šampon vyjde zhruba na 150 korun, stejně tak kondicionér. Lak na vlasy stojí v průměru 200 korun, pěnové tužidlo asi 150 korun a vosk na závěrečnou úpravu pak 80 korun.

Ve všech případech jde o ceny průměrné, samozřejmě se dají sehnat levnější, ale také mnohem dražší přípravky. Otázkou je samozřejmě i to, jak často si vlasy myjete či jak často z nich vytváříte speciální účesy. Ale prvotní investice do vlasů stojí v průměru 730 korun.

2. Pleť a péče o ni – 630 korun

Která z nás se občas nelíčí a nepotřebuje pak odličovací mléko a čisticí pleťovou vodu? A alespoň jeden krém máme v koupelně asi všechny. My do svých výpočtů pro jistotu zanesli krém denní i noční.

Nijak luxusní odličovací mléko stojí podle našeho zjištění zhruba sto korun. Pleťová voda je pak ještě o třicet korun dražší. Běžný obyčejný hydratační denní i noční krém, který nijak nebojuje proti vráskám, pigmentovým skvrnám, rozšířeným pórům a podobně, pak stojí něco kolem dvou set korun. Suma sumárum krásná pleť vás vyjde na 630 korun.

3. Líčidla – 1200 korun

Zdá se, že šminky vyjdou nejdráže. Pokud do běžného vybavení počítáte stejně jako my make-up, krycí korektor, pudr, řasenku, jeden lesk či rtěnku, tužku na oči a obočí a oční stíny se dvěma barvami, stojí vás tato paráda zhruba 1200 korun. A to skutečně jen v případě, že si vystačíte s naprosto běžnými a nijak luxusními značkami.

Na make-up jsme totiž vyčlenili 300 korun, na korektor 150 a na pudr 250 korun. Běžná řasenka, která neslibuje žádné zázračné zhuštění či prodloužení řas, vyjde asi na 150 korun. Lesk či rtěnka stojí v průměru 170 korun, takže tužka na oči za padesát korun je proti tomu legrace. Na dně kosmetické taštičky pak leží duo oční stíny v průměru za 130 korun.

4. Péče o tělo – 470 korun

Vypadá to, jako by nám na těle záleželo nejméně. Částky 470 korun jsme ale dosáhli spíš tím, že jsme do našeho výpočtu zahrnuli v podstatě jen tři nejnutnější „vychytávky“, tedy tělové mléko, dámské žiletky a dámskou pěnu na holení. Na mléko jsme vyčlenili sto korun, na pěnu na holení 70 korun a jen u žiletek jsme se trochu rozšoupli. Vynechali jsme ty nejobyčejnější jednorázové, ale za 300 korun „pořídili“ žiletky s výměnnými hlavicemi.

Když to tedy sečteme, vyjde nás ta nejzákladnější „výbava“ na 3030 korun. Jenže jak dlouho nám všechny šampony a krémy vydrží? A taky si přiznejme – která z nás si občas nekoupí něco navíc? Třeba zpevňující mléko, kúru proti celulitidě, před létem samoopalovací mléko a podobně. Ale není třeba si to vyčítat, důležité je cítit se dobře, protože pak nám to sluší nejvíc. A navíc na něčem lze i ušetřit. Na zajímavé tipy se podívejte v článku Levná kosmetika? Ta domácí! nebo Levnější „dvojčata“ drahé kosmetiky.

Kolik peněz utratíte za kosmetiku vy?

Reklama

Související témata:

Načítám