Hlavní obsah

Levná kosmetika? Ta domácí!

Foto: Thinkstock

Oživit pleť můžete i za pár korunFoto: Thinkstock

Reklama

Už vás nebaví utrácet spoustu peněz za drahé krémy z reklamy, po kterých „stoprocentně omládnete a vaše pleť bude jako znovuzrozená“? Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli několik receptů a opravdu fungují. A co je nejlepší, vyrobíte je doma, rychle a za pár korun!

Článek

Ať se rozhodnete vyrobit jakoukoli masku, krém, kondicionér či zábal, univerzální přídavky pro jejich základ najdete běžně v lednici nebo spíži. Výborné účinky má smetana, jogurt, olej, tvaroh, sádlo, droždí nebo med. Pokud má ingredience neutrální chuť, neměla by uškodit ani velmi citlivé pleti.

Hroznová maska pro pružnost pleti

Postup:Do základu (sádlo, olej, vazelína) přidejte přiměřené množství rozdrcených hroznů tak, aby konečná substance byla vláčná a dobře roztíratelná. Není potřeba žádných dalších přídavků a výsledek vás velmi mile překvapí, hlavně pokud máte sušší pleť. Masku je vhodné aplikovat v kteroukoli denní dobu a nejen na obličej. Doporučuje se smýt po půl hodině.

Efekt: Hroznové víno a především jeho zrníčka jsou dobře známé svými pozitivními účinky na pružnost pleti a podporou látkové výměny. Působí do hloubky a posiluje pokožku.

Kondicionér s proteiny

Postup:V teplé vodě rozšlehejte 1 nebo 2 bílky, podle hustoty a délky vlasů. Pro okamžitý lesk je možné přidat kapku olivového oleje. Kondicionér můžete ihned spláchnout nebo jej využít také jako zábal na 5–10 minut. Trpíte-li na mastné vlasy, po opláchnutí vodou je ještě přelijte odvarem z heřmánku.

Efekt:Vysoce lesklé a na omak jemné vlasy.

Peeling proti celulitidě

Postup:Smíchejte olivový olej a trochu medu s mletou kávou. Výsledná emulze musí být dobře roztíratelná. Při aplikaci pokožku masírujte nejméně 5–10 minut krouživými pohyby, dokud krém neztuhne. Vyhněte se místům, kde máte strie. Krému můžete připravit větší množství a uschovat na chladném místě, nezkazí se. Výsledek se při denním používání dostaví již za tři týdny.

Efekt:hladká a jemná kůže během krátké doby.

Domácí balzám na rty

Postup:Připravte si malou umělohmotnou nebo skleněnou uzavíratelnou nádobku o objemu 50 až 100 ml. Bokem smíchejte vazelínu s včelím medem v poměru 5 : 1. Je možné přidat také velmi malé množství kakaa, které balzám zbarví mírně dohněda.

Efekt: slaďoučký balzám zvláčňující rty.

Jizvy zhojí měsíčková mast

Postup:Sádlo rozehřejte v hrnci a přidejte několik lžic květu měsíčku lékařského, který může být sušený, ale lepší je čerstvý. Pro krásnou vůni i konzistenci je možno přidat rovněž hrst květu heřmánku a přiměřeně včelího vosku tak, aby mast byla tuhá, po natření na postižené místo se pěkně rozpustí. Skladujte v chladu, nejlépe v lednici.

Efekt: Regeneruje poškozenou pokožku, pečuje o citlivou kůži. Ideální na jizvy, bolavá záda nebo křečové žíly.

Krém na pigmentové skvrny

Také vám „stařecké“ skvrny nahánějí husí kůži? Existuji dva osvědčené způsoby domácího bělení barevných nesrovnalostí pleti. K prvnímu vám postačí čistá citronová šťáva – doporučuje se nanášet dvakrát až třikrát denně na dané místo a nesmývat. Druhý zaručený způsob je směs medu a bílého jogurtu, nechává se působit půl hodiny až hodinu a poté se smývá.

Efekt:prevence proti nezhledným skvrnkám.

Foto: Thinkstock

Med obsahuje mnoho cenných látekFoto: Thinkstock

Medový noční krém

Postup:Smíchejte trošku olivového oleje s tuhým medem, nejlépe v poměru 2 : 5. Můžete přidat i kapku citronové šťávy. Krém skladujte v lednici. Asi hodinu před spaním naneste na obličej velmi tenkou vrstvu. Než půjdete spát, zmizí dojem lepkavosti. Ráno smyjte a pokožku ošetřete standardním způsobem, jak jste zvyklá. Tohoto krému se nemusí obávat ani ženy s mastnější pletí, protože med trochu vysušuje.

Efekt:Dopuje pleť vitaminy, bílkovinami, enzymy a minerály. Tento krém pleti dodá živost a vláčnost.

Nezapomeňte, že možností je spousta a s trochou fantazie a trpělivosti si časem vytvoříte vlastní know-how na domácí krémy, které vám sednou přesně na míru.

Reklama

Související témata:

Načítám