Hlavní obsah

Jak na zdravý spánek? Dodržujte základní pravidla spánkové hygieny

Foto: pixabay.com

Kvalitní spánek je důležitý pro celkové zdraví těla i duchaFoto: pixabay.com

Čištění zubů nebo mytí rukou jsou základní hygienické návyky, které se lidem vštěpují odmalička. Jde totiž o ochranu před onemocněním. Stejně tak by se měla dodržovat pravidla spánkové hygieny, která pomáhají k dosažení kvalitního spánku. A spánek je pro zdraví člověka nepostradatelný.

Článek

Proč vlastně spíme a co nám spánek přináší? Spánek je pro člověka stejnou biologickou potřebou, jako je třeba hlad. Dochází během něj k uvolňování toxinů, ale také k regenerování metabolismu a hormonálního i imunitního systému. Endokrinní systém vylučuje důležité hormony, třeba růstový hormon, který obnovuje starou tkáň a také vytváří novou. Posiluje se kardiovaskulární systém, prokrvují svaly a snižuje krevní tlak. Přestože se může zdát, že tělo pouze odpočívá, mozek jede na plné obrátky. Přehrává obsah paměti, upevňuje vzpomínky, regeneruje rozumové funkce a dochází k celé řadě pochodů, které jsou podstatné pro funkční paměť.

Foto: Materasso.cz

Pohodlná postel napomáhá kvalitnímu spánkuFoto: Materasso.cz

Nedostatek spánku může způsobovat celou řadu komplikací

Nejen nedostatek spánku, ale také jeho nízká kvalita se může negativně projevit na vašem zdraví. Ohrožený je především váš mozek, a to třeba Alzheimerovou chorobou nebo demencí. Dlouhodobý nekvalitní spánek se projeví kolísáním hmotnosti, vysokým krevním tlakem, ale také náchylností k úzkostem, depresím a dalším psychickým onemocněním.

Se zdravým spánkem jde ruku v ruce spánková hygiena

Za problémy se spánkem obvykle mohou špatné návyky a stres. Kromě toho může být na vině také stará nebo nevhodně vybraná matrace. Existuje ovšem několik doporučení, která vám pomohou dosáhnout zdravého spánku, jenž vaše tělo potřebuje.

Spánkový režim

Snažte se dodržovat dobu, kdy jdete spát a vstáváte. Řiďte se jí nejen v pracovním týdnu, ale i o víkendu a dovolených. Režim zachovávejte nejméně týden, ale ideálně měsíc, abyste pocítili změnu.

Prostředí ložnice

Pro zdravý spánek je nejlepší pokojová teplota mezi 16 až 18 °C. Před spaním ložnici dostatečně vyvětrejte. Snažte se mít v pokoji absolutní tmu a ticho.

Foto: Materasso.cz

O absolutní tmu a snížení hluku se postarají zatemňovací závěsyFoto: Materasso.cz

Kvalitní matrace

Spěte na matraci, která odpovídá vaší hmotnosti a výšce. Tuhost volte podle spánkové polohy a výrobní materiály podle osobních požadavků. Bohatou nabídku matrací i pro nejnáročnější spáče má v nabídce společnost Materasso.

Modré světlo

Nejméně hodinu před spaním se nedívejte do displejů telefonů a tabletů, ale ani na obrazovky počítačů a televizí. Modré světlo, které elektronika vydává, oddaluje tvorbu hormonu melatoninu, který je důležitý pro usnutí.

Správná životospráva

Před spaním se vyhněte alkoholu a kofeinovým nápojům (kávě, černému nebo matcha čaji, energetickým drinkům). Nevečeřte těžká smažená a kořeněná jídla. Sáhněte spíše po bylinkovém čaji na spaní a lehkých jídlech.

Dodržováním spánkové hygieny dosáhnete kvalitního spánku, který pozitivně ovlivní vaše zdraví.

Reklama

Související témata:

Načítám