Hlavní obsah

Za zdravé zuby dětí jsou zodpovědní rodiče, dokonce i u školáků

Foto: Depositphotos.com

Na správné čištění zubů svých dětí by rodiče měli dohlížet ještě na prvním stupni základní školyFoto: Depositphotos.com

Mléčné zuby vypadávají kolem 6. roku života dítěte a jsou postupně nahrazovány stálým chrupem. Jedná se o důležité období ve vývoji stálých zubů, během kterého je potřeba na ústní hygienu dětí dohlížet.

Článek

Čištění zubů je základním hygienickým návykem a o ústní dutinu svých dětí byste měli pečovat od chvíle, kdy se jim začnou prořezávat první mléčné zoubky. V předškolním věku se děti mohou začít osamostatňovat a učit se správnou techniku čištění zubů. Bezproblémově a samostatně si čistit zuby jsou ale děti schopné později, než byste si možná mysleli.

Kdy si děti mohou čistit zuby samy?

Podle zubařů je potřeba předškolním dětem zuby denně dočišťovat a v mladším školním věku čištění kontrolovat a také dočišťovat problematická místa. Některé děti nemají plně rozvinutou jemnou motoriku ještě kolem 10. roku života a nejsou schopné důkladně vyčistit obtížně přístupná místa. V ústní hygieně ale děti nepokulhávají jen kvůli nedostatečné zručnosti. Mnoho z nich si neuvědomuje následky zanedbávání péče o zuby a není výjimkou, že si zuby čistí jen jednou denně nebo nedostatečně. Proto je nutná důslednost. Čím důslednější budete, tím je pravděpodobnější, že si děti čištění zubů zautomatizují a budou ho provádět správně.

Zubní plak je hlavní příčinou vzniku zubního kazu

Při čištění zubů je hlavní, aby byl odstraněn zubní plak. Ten je primární příčinou vzniku zubního kazu. Na zubech se tvoří chvíli po jejich vyčištění, a když se cukry z potravin dostanou do kontaktu s bakteriemi zubního plaku, začnou produkovat kyseliny, které narušují zubní sklovinu.

Tříkroková ústní hygiena

Zubní plak se netvoří jen na zubech, ale také v mezizubních prostorech, na dásních a jazyku. Do ústní hygieny dětí ve školním věku tak zařaďte i dentální nit a ústní vodu pro děti. Společnost LISTERINE® vyvinula řadu dětských ústních vod, které jsou jemné na chuti a obsahují fluorid, který posiluje zuby a snižuje výskyt zubního kazu. Pro děti s rovnátky je určena ústní voda LISTERINE® Clean & Fresh. Tříkrokovou ústní hygienu je potřeba provádět pravidelně dvakrát denně, ráno po probuzení a večer před spaním.

Kromě pravidelného odstraňování zubního plaku je důležité i omezení konzumace potravin s vysokým obsahem cukru a pravidelné návštěvy zubaře. Tato opatření výrazně redukují riziko vzniku zubního kazu u dětí. Nepodceňujte jejich důležitost a kontrolujte péči o zuby svých dětí i ve školním věku.

Související témata:

Načítám