Hlavní obsah

Konvice: aby nám pěkně nezavařily!

Foto: archiv autorky

Konvice uvaří litr vody zhruba za tři minutyFoto: archiv autorky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varnou konvici koupíme v obchodě za dvě stě korun, ale i za dva tisíce. Jaký je v nich rozdíl? A víme, podle čeho tento přístroj vybírat? Zde jsou odpovědi.

Článek

Varné konvice patří k nejpoužívanějším, ale také k nejrychlejším a nejšetřivějším domácím spotřebičům. Litr uvaří zhruba za tři minuty. Uvádí se, že tyto přístroje využijí 90 až 95 procent energie, kterou jim dodáváme. Jen pro porovnání: u plynu využijeme zhruba 70, u elektrických plotýnek jen 40 až 60 procent energie. Zbytek uniká do okolí. Přitom tyto údaje platí jak pro ty nejlevnější, tak nejdražší konvice.

V čem je rozdíl?

Nejlevnější neznačkové výrobky, které se prodávají právě od dvou set korun, mají vnější nádobu z plastu.

Značkové varné konvice jsou součástí takzvaných snídaňových setů, kde ve stejném designu pořídíme jak konvici, tak překapávač na kávu, topinkovač či touster. A právě tyto výrobky patří do vyšší cenové kategorie. Jejich funkce jsou prakticky totožné jako u těch obyčejných. Za více peněz však dostaneme hezčí konvici - v setech zpravidla najdeme výrobky z hliníku, klasického či takzvané kartáčovaného nerezu, na kterém nezůstávají patrné otisky prstů. Ty mohou být kombinovány třeba se sklem či dřevem.

Foto: Eta

Móda preferuje konvice s kovovým povrchemFoto: Eta

Řešení pro méně pečlivé

I ty nejlevnější konvice jsou už dnes vybavené základnou s takzvaných středovým čepem a možností otáčení o 360 stupňů. Oproti dříve používané šňůře - ať už napevno připojené ke konvici nebo vyjímatelné - to přineslo značné zjednodušení a zrychlení při vaření.

Dalším zlepšením, kterým tyto výrobky za svou existenci prošly, je ukrytí topného tělesa pod kovové dno.

Tímto krokem se značně zjednodušila údržba, neboť právě na spirále se usazoval vodní kámen a další nečistoty, které šly jen velmi těžko odstranit. U hladkého dna tento problém odpadá.

Reklama

Související témata:

Načítám