Hlavní obsah

Koření nepatří jen do jídla. Máme tipy na jeho další využití

Foto: FotoSajewicz, Shutterstock.com

Foto: FotoSajewicz, Shutterstock.com

Reklama

Bez koření se obejde málokterá kuchařka či zkušený gurmán. Možná vás ale překvapí, že si z této ingredience můžete vyrobit třeba vlasové tonikum, vyhubit jím rybenky nebo ošetřit říznutí.

Článek

Asi se shodneme, že koření je v kuchyni téměř nezastupitelné, byť mu směle konkurují čerstvé bylinky. Koření dodá pokrmům neodolatelnou chuť a říz, a proto je při přípravě většiny jídel nepostradatelným pomocníkem. Už vás ale někdy napadlo, že jeho úloha v domácnosti nemusí být tak jednostranná? Dá se totiž využít i k jiným velmi užitečným účelům.

Tonikum pro tmavovlásky

Také už jste vyzkoušeli spoustu přípravků na vlasy a pořád nejste s výsledkem spokojení? Vyrobte si speciální kořennou směs, která zvýrazní přirozenou barvu vašich vlasů a dodá jim lesk. Do hrnku dejte šest gramů mletého nového koření, šest gramů mleté skořice a tři gramy mletého hřebíčku. Přelijte šálkem vařící vody a nechte půl hodiny louhovat. Tekutinu pak přeceďte přes plátno nebo papírový kávový filtr a nechte vychladnout. Budete-li tento přípravek pravidelně používat k poslednímu oplachu hlavy po umytí, uvidíte, že vaše vlasy postupně získají nádherný lesk.

Než vyrazíte k zubaři

Kdo trpí na bolesti chrupu, ten vám jistě potvrdí, že zuby většinou začnou zlobit na dovolené nebo o víkendu. A to není na návštěvu zubaře zrovna ideální čas. A tak než se k němu dostanete, uleví vám hřebíčkový olej. Trochu ho kápněte na tampon navlhčený vodou a zub potírejte. Hlavní složkou hřebíčkového oleje je eugenol. V medicíně se používá jako anestetikum a antiseptikum – jedná se tedy o přírodní prostředek k tlumení bolesti s dezinfekčními účinky. Nemáte-li po ruce olej, můžete zvolit drsnější metodu: na chvíli skousněte celý hřebíček.

Hřebíčkový olej koupíte v některých e-shopech nebo v bioprodejnách. Chcete domácí? Zahřejte 160 ml olivového či sezamového oleje na bod varu a přidejte do něj osm rozemletých nebo rozdrcených hřebíčků. Povařte dvě minuty, pak odstavte a asi osm hodin v chladu louhujte. Poté sceďte do skleničky. Hotový hřebíčkový olej uchovávejte v lednici.

Sklenice už nebudou cítit po láku

Sklenice s uzávěrem jsou praktické na uložení různých potravin. A proč kupovat nové, když stačí ty použité – třeba od naložených okurek či jiné zeleniny. Na jejich výrazné aroma bohužel voda a saponát nestačí. Jak se ho zbavit, aby vám ve sklenicích nenačichly skladované potraviny? Máme pro vás skvělý tip. Do litru vody nasypte čajovou lžičku mletého hořčičného semínka, zamíchejte a touto směsí naplňte páchnoucí sklenici až po okraj. Zašroubujte ji a nechte působit přes noc. Uvidíte, že ráno nebude po zápachu ani památka.

Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Použité sklenice od okurek zbaví zápachu hořčičné semínko Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Hřebíček ochrání svetry před moly

Můžete se snažit sebevíc, nemáte-li však skříň vykládanou jalovcem nebo vyrobenou z cedrového dřeva, vašim svetrům a dalším vlněným kouskům hrozí, že se do nich pustí šatní moli. Tomu lze naštěstí zabránit velmi jednoduchým způsobem: malé plátěné sáčky se stahovací šňůrkou naplňte hřebíčkem a zavěste je na ramínka k vlněným oděvům, případně je dejte mezi svetry. Po dvou až třech měsících nezapomeňte koření vyměnit.

Pepř ošetří říznutí

Když se říznete třeba při krájení zeleniny, nemusíte hned hledat lékárničku. Ránu stačí posypat trochou mletého černého pepře. Je to sice kapku drsnější způsob ošetření, ale pepř dobře stahuje vlásečnice – a dokonce vám prý pak nezůstane ani jizvička.

Foto: SMDSS, Shutterstock.com

Pepřový zábal na říznutí? Pálí, ale pomáhá a je prevencí před jizvamiFoto: SMDSS, Shutterstock.com

Směs koření vyžene rybenky

Jakmile je někde jen trochu vlhko, už se tam objeví miniaturní hbití tvorové, které známe jako rybenky. Všemožné zázračné přípravky na ně bohužel nezabírají anebo pomohou jen na chvilku. Přitom se nezvaného hmyzu můžete zbavit poměrně jednoduše. Malý plátěný sáček naplňte celým kořením (skořicí, hřebíčkem a bobkovým listem) a zavěste ho na úchytku koupelnové skříňky nebo třeba na jeden z háčků na ručníky. Ještě účinnější je rozmístit dva tři dekorativní košíčky s tímto kořením podél podlahové lišty a rybenky se u vás už ani neukážou.

Co říkáte, vyzkoušíte některý náš tip?

Reklama

Načítám