Hlavní obsah

Vychytávky pro ty, které nestihly kadeřníka: Zakryjte odrosty domácím přelivem

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Také jste si nestihli dojít ke kadeřníkovi? Teď vás čeká silvestrovská party a vy možná doma nemáte ani přeliv či gel na vlasy? Zachovejte klid. Všechno zvládnete díky přípravkům z vlastních zdrojů.

Článek

Možná jste si říkali, že se letos nenecháte převálcovat předvánočním shonem a zmatky, jenže nakonec se vám to vymklo a zase jste nevěděli co dřív, natož abyste si našli čas půl dne prosedět u kadeřníka. Vždyť ta barva byla ještě docela dobrá a žádné odrosty jste neměli – a najednou jste se ale při pohledu do zrcadla zděsili. S takovými vlasy přece nemůžete vyrazit do společnosti! Naštěstí pro vás máme rychlou a snadnou pomoc.

Spása v podobě ovesných vloček

Zjistili jste na poslední chvíli, že byste si přece jen potřebovali umýt vlasy, ale je jasné, že si je už nestihnete usušit a upravit? Využijte náš tip na suchý šampon. Do kštice si nasypejte lžíci kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu a prášek do jednotlivých pramínků postupně a důsledně vmasírujte. Vlasy pak opatrně rozčešte a nakonec vykartáčujte, abyste z nich dostali všechen prášek. Kukuřičná mouka i škrob absorbují nečistoty a přebytečný maz a vlasy budou čisté a lesklé.

Podobně zafunguje i suchý šampon z ovesných vloček. Šálek vloček nasypte do mixéru a rozemelte na jemný prášek. Do něj přimíchejte šálek jedlé sody a vzniklou směs pořádně vmasírujte do vlasů. Nechte asi dvě minuty působit a pak pořádně vyklepejte a vykartáčujte. Tyto procedury je nejlepší provádět nad vanou, abyste neměli škrob nebo vločky po celé koupelně.

Foto: kazmulka, Shutterstock.com

Ovesné vločky jsou nejen zdravé, ale i praktické, když potřebujete odmastit vlasyFoto: kazmulka, Shutterstock.com

Bylinky pro tmavovlásky

Potřebujete zamaskovat šediny a zvýraznit tmavou barvu vlasů a nemáte po ruce oblíbenou barvu? Inspirujte se u prababiček. Ony také chtěly být krásné a vypomáhaly si tím, co bylo nejdostupnější: přírodními prostředky. Barvu vlasů oživovaly oplachem připraveným z 200 gramů sušeného rozmarýnu přelitého 300 ml horké vody. Přípravek nechte vychladnout, sceďte a pak ho už jen stačí nalít do láhve a používat k poslednímu oplachování vlasů po umytí.

Možná ale budete mít při ruce spíše sušenou šalvěj. Také z ní si připravíte účinný tónovací prostředek. Smíchejte 150 gramů sušené šalvěje se 150 ml vroucí vody a nechte tři hodiny louhovat. Vlasy si umyjte jako obvykle šamponem, opláchněte a potom na ně postupně naneste kartáčkem nebo vatovým tamponem šalvějovou směs. Nechte na vzduchu hodně proschnout (nebo lehce vyfénujte) a potom hlavu krátce opláchněte vlažnou vodou.

Sodovka pro blondýnky

Chcete-li získat blond přeliv, nalijte 100 ml citronové šťávy do hrníčku s 200 ml vody. Promíchejte a naneste na vlasy – díky přirozeným bělicím účinkům citronu získají světlou barvu.

Možná máte jiný problém – vaše „zlaté“ vlasy jsou tak trochu dozelena. Asi jste si byli zaplavat v bazénu nebo jste relaxovali ve vířivce a světlý odstín má kvůli chlorované vodě zelený nádech. Toho se naštěstí snadno zbavíte. Stačí, když kštici po umytí opláchnete sodovkou, a zase budete mít barvu jako dřív. Místo sodovky můžete vyzkoušet i neředěnou rajčatovou šťávu, tu však musíte po 15 minutách spláchnout vlažnou vodou. Potom si vlasy umyjte ještě jednou šamponem, opláchněte a můžete vyrazit do ulic.

Foto: Stasique, Shutterstock.com

Avokádo a kokos jsou plné živin, které ocení i vaše vlasyFoto: Stasique, Shutterstock.com

Účinný přírodní kondicionér

Matným vlasům vrátíte ztracený lesk díky doma vyrobenému kondicionéru. Vezměte půlku zralého avokáda, vyškrábněte dužninu a rozmačkejte (nebo rozmixujte) ji dohladka. Pak do ní pomalu vmíchejte 100 ml kokosového mléka. Měla by vzniknout hustá, jakoby gelovitá směs, takže případně přidejte podle potřeby o něco více mléka. Celé množství zapracujte do jednotlivých pramínků a potom je učešte dohladka. Asi po 15 minutách vlasy pořádně opláchněte.

Došel vám tužicí gel?

Nevadí. Ve spíži nebo v potravinové skříni určitě najdete docela dobrou náhradu. Možná by vás to nikdy dřív nenapadlo, ale skvěle se osvědčila neochucená želatina. Lžičku želatiny rozpusťte v šálku teplé vody a dejte na chvíli do chladničky. Pak už jen vytvarujte účes podle svých představ.

A co děláte vy, když vám dojde některý z přípravků na vlasy nebo nemáte dost času?

Reklama

Načítám