Hlavní obsah

Koupací jezírko u Vás doma? Přírodní koupání bez chemie

Foto: Jezírka Banat

Foto: Jezírka Banat

Chcete koupání ve vlastním, ale nelíbí se Vám bazén? Koupací jezírko je řešení. Jak ho postavit?

Článek

Koupací jezírko je nádrž, u níž se k čištění vody nepoužívá chlór nebo jiná chemie. Čisté vody vhodné ke koupání se dosahuje mechanickým zachytáváním a odstraňováním pevných, okem viditelných částic vznikajících ve vodě a rozkladem nežádoucích látek pro lidské oko neviditelných. Správné fungování těchto dvou způsobů čištění zajišťuje čerpadlo, které cirkuluje vodu přes UV lampu, jež čistí vodu od volné řasy, a filtr, ve kterém se zachytávají pevné částice a kde probíhá rozklad neviditelných látek pomocí bakterií.

Koupací jezírkoVideo: Jezírka Banat

Velikost koupacího jezírka

Pokud zvážíme poměr pořizovací ceny, provozních nákladů, nutné údržby, velikosti filtrace a doby, po kterou je možné se v Česku koupat, je nejvhodnější jezírko s objemem okolo 50 m3 vody. Jezírka menší než 20 m3 nemohou rozměrově sloužit pro plavání. U jezírek větších než 50 m3 už zase musíme zvážit větší náklady na pořízení a provoz i čas věnovaný údržbě jezírka.

Filtrace pro koupací jezírka

Při koupání se ve vodě zvíří spousty malých organických částic. Tomuto zatížení je potřeba přizpůsobit velikost a kvalitu filtrace.

Pro koupací jezírko je tedy lepší zvolit stejné filtry jako pro jezírka s větším počtem ryb, byť by v něm žádné nebyly.

Foto: Jezírka Banat

Koupací jezírko s kamenyFoto: Jezírka Banat

Ukončení okrajů koupacího jezírka

Základem ukončení okrajů jsou vyzděné, kolmé stěny, ale výhodné je molo lemující krátkou stranu jezírka s největší hloubkou. Pro koupací jezírka je nejvhodnější, pokud je molo i z jedné nebo obou dlouhých stran. Zvyšuje to využití pro děti i dospělé, usnadňuje vstup i výstup z vody a údržbu.

Hloubka a sklon dna koupacího jezírka

Pro koupací jezírko je vhodná hloubka 180–220 cm na straně v nejhlubší části, protilehlá strana je pak 150 cm hluboká. Tak se může plavec při plavání ve vodě otočit, aniž by se bál, že se uhodí do holeně nebo kotníku o dno.

Řasy v koupacím jezírku

Řasy jsou nutná daň za nepoužívání chlóru nebo jiné chemie. Správně vybraná technika minimalizuje problémy s řasami.

Foto: Jezírka Banat

Vaše děti budou jezírko milovatFoto: Jezírka Banat

Údržba koupacího jezírka

Rozdíl mezi bazénem a jezírkem je v tom, že v jezírku nechceme, ale ani nemůžeme použít chlór. Jezírko funguje na přírodních procesech. V živé vodě koupacího jezírka totiž neustále něco vzniká, zaniká, usazuje se a plave na hladině. Tento materiál je potřeba pravidelně odstraňovat jak z filtrace, tak z jezírka.

Jezírko je krásné v každém ročním období a stane se dominantou zahrady. Mnoho příkladů a fotek jak jezírko vytvořit nejdete na stránkách Jezírek Banat www.jezirkabanat.cz/reference.

Reklama

Načítám