Hlavní obsah

Koupelna 3x jinak: Dáte přednost zelené, fialové nebo oranžové?

Foto: Thinkstock

V barvě koupelny se odráží duše jejího majiteleFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že vaše koupelna je zařízená podle hesla „každý pes jiná ves“ a chybí jí styl? Naučíme vás, jak to změnit. Stačí, když vše sladíte do jedné barvy!

Článek

Koupelna už dávno není vnímána jen jako prostork očistě těla, ale také jako relaxační místnost, kde doslova potěšíte a uvolníte všechny smysly. Celkové pojetí prostoru souvisí samozřejmě jak s prostorovým uspořádáním místnosti, ale také s výběrem jednotlivých zařizovacích prvků, a to v jednom stylu. Svou důležitou roli hraje samozřejmě také barevné ladění koupelnové místnosti, které má na naši psychiku velký vliv.

„Při výběru barev pro koupelnu nezapomeňte na obecně platný fakt, že tmavé barvy prostor opticky zmenšují, a naopak odstíny světlé jej rozšiřují a zvětšují," připomíná architekt Petr Novotný.

O tom, jak mění barvy vaše vnímání prostoru i jeho konkrétní proporce, se můžete přesvědčit na vlastní oči. Podívejte se teď spolu s námi, jak vypadá koupelna oděná do zelené, oranžové nebo do fialové.

Koupelna 1: V přírodním duchu zelené

V koupelně by měl mít člověk vždy pocit klidu a uvolnění. Proto pokud se rozhodnete ladit vaši koupelnu do odstínů zelené barvy, vykročíte právě tímto žádoucím směrem.

Foto: Siko

Série obkladů a dlažeb Via Veneto olivo, svěží kombinace olivově zelené a bílé s květinovým motivem na listelách, výrobce Fineza, obklad v rozměru 25 x 45 cm stojí 499 m2. Kolekci doplňují ručníky a osušky se stejným motivemFoto: Siko

Všeobecně je známo, že zelená barva uklidňuje a působí blahodárně na oči i celkově na nervovou soustavu. Někdy je také označována jako takzvaná barva zdraví, která je hojně využívána v oblasti psychoterapie jako podpůrný prostředek například při léčbě úzkostných stavů, hysterie i při tišení opakovaných migrén.

Foto: Grund

Koupelnová předložka Pacios, 100% Polyakryl Supersoft, výška vlasu 18 mm, vysoká savost, s protiskluzovou úpravou na rubu. Cena od 449 KčFoto: Grund

Na rozdíl od barvy červené, stojící v protikladném postavení barevného spektra, zelená snižuje krevní tlak a celkově tiší organismus. Záleží samozřejmě také na konkrétním odstínu – tmavší tóny lahvově či brčálově zelené mohou působit až spirituálně a lépe se budou vyjímat spíše ve větších interiérech. Je také dobré zkombinovat tmavou zelenou s některou ze světlých barev, čímž se prostor místnosti celkově odlehčí – s béžovou, smetanovou, světle hnědou, oranžovou nebo třeba s neutrální bílou.

Foto: Á La Maison

Župan Essential z kolekce Basic, 100% bavlna, výrobce Möve, cena 3 990 KčFoto: Á La Maison

Světle zelené odstíny se pak výborně hodí do menších koupelen, jejichž prostor nezmenší, ale naopak příjemně prosvětlí. Aby prostor nepůsobil monotónně, i v tomto případě je vhodná kombinace s dalšími barvami – se všemi odstíny hnědé a dalšími přírodními tóny nebo též s bílou. Protože zelená náleží mezi chladné barvy, dejte si při jejím užití jen pozor, aby i koupelnový prostor nepůsobil poněkud zimomřivě.

Foto: Abitare

Loft, koupelnová předložka, 100% bavlna, cena od 1 300 Kč, výrobce MöveFoto: Abitare

Díky svým uklidňujícím účinkům je zelená vhodná nejen do koupelen, ale třeba také do ložnice. Vyzkoušejte jena vlastní kůži!

Nechce se vám dělat novou koupelnu? Pak pro vás máme tip ve článku Proměňte vaši koupelnu během chvilky!.

Foto: Ravak

Zelenou koupelnu stylově doplní netradičně tvarovaný set vany a umyvadla Avocado. Cena vany od 8 730 Kč, umyvadlo pořídíte od 3 490 KčFoto: Ravak

Koupelna 2: Oranžová – barva zrajícího ovoce

Oranžová, náležící k teplým barvám, je také barvou optimismu, vycházejícího a zapadajícího slunce, které dokáže prozářit prostor, a samozřejmě je také jednou z ohnivých barev. S tím souvisí její podstata: je barvou probouzející život, aktivně působící na lidskou psychiku, stimulující činnost srdce a je všeobecně přijímána jako symbol energie, elánu a chuti do života. Může vám pomoci překonávat únavu, ale na druhé straně ji někteří z vás v určitém rozpoložení mysli mohou vnímat také rušivě.

Foto: Siko

Kolekce obkladů a dlažeb Cristal představuje velkoformátové obklady, které se vyznačují luxusně hladkým a křišťálově lesklým povrchem s jemným podélným proužkem, výrobce Halcon. Cena obkladů od 369 Kč/m2Foto: Siko

Foto: Á La Maison

Oranžový interiér koupelny vkusně doplní barevné ručníky Superwuschel od výrobce Möve. Cena od 130 KčFoto: Á La Maison

Foto: Ravak

Sklopné sedátko Ovo poslouží ve sprchovém koutu, cena 3 290 KčFoto: Ravak

Aby v koupelně nepůsobila příliš agresivním a znepokojivým dojmem, můžete její účinky zmírnit kombinací s klidnou a chladnou zelenou nebo modrou. Elegantně pak bude působit v symbióze s šedivou, béžovou, hnědou, jemnější bude její účinek ve spojení s bílou. Příjemně budou v oranžovém interiéru působit také dřevěné doplňky a živé zelené rostliny.

Foto: Rako

Kolekce obkladů a dlažeb do koupelny Allegro, rozměr 25 x 33 cm, cena od 399 Kč/m2Foto: Rako

Foto: Rako

Jako koupelnový šperk na stěnu bude působit inzerto ze série Botanica v rozměru 25 x 45 cm, cena za set 4 obkladaček činí 1 399 KčFoto: Rako

Barva 3: Meditativní a zádumčivá fialová

V případě fialové hraje důležitou roli spiritualita, tajemno a duchovní naladění. Není náhoda, že také adventní čas je charakterizován právě touto barvou. Tato barva podporuje kreativitu, fantazii, je znakem jisté originality i rafinovanosti a často je vnímána i jako barva snílků.

Foto: Eim Univers

Zasněně působí koupelnový interiér ve fialové barvě, výrobce KeucoFoto: Eim Univers

Foto: Grund

Fialový set koupelnových doplňků Arktis Lila, cena od 46 Kč za jeden kusFoto: Grund

Fialová však není vždy stejná, neboť vzniká smísením dvou protikladů: teplé červené a studené modré barvy. Právě to, nakolik která z těchto dvou barev převáží, má vliv na konečný odstín fialové a její příklon k chladnějším, nebo naopak teplejším barevným tónům. Chladnější fialová s převažující složkou modré přechází spíše do odstínů lila. Pomůže vám opticky rozšířit menší prostor a příjemně a lehce bude působit v kombinaci s bílou, šedivou nebo hnědou, poněkud extravagantněji pak s černou a jemněji s růžovou či starorůžovou.

Foto: Grund

Akrylová koupelnová předložka Gobe, 60 x 90 cm, cena 799 KčFoto: Grund

Foto: Abitare

Ručník Imprimé z řady Trends, 100% balna, 30 x 50 cm, cena 320 Kč, výrobce MöveFoto: Abitare

Naopak teplejší a sytější fialový odstín s vyšším podílem divoké červené bude bližší vínové. Rozhodnete-li se tento sytý odstín trochu zkrotit a zmírnit jeho dominantní působení, zkombinujte jej opět s neutrální bílou, s krémově hnědou či smetanovou. Dojem luxusu vykouzlíte, spojíte-li vínovou s některou z metalických barev: se stříbrnou, bronzovou nebo zlatou.

Foto: Á La Maison

Crystal collection – kosmetická taštička a ručníky zdobené krystaly Swarovski, 100% bavlna, cena 520 Kč a 480 Kč, výrobce MöveFoto: Á La Maison

Dáváte-li přednost červené, prohlédněte si: Proměnu panelákové koupelny: Tohle vzniklo na 3 m².

Které barvě v koupelně dáváte přednost vy? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám