Hlavní obsah

Koupelna snů: Nechybí jí vůbec nic!

Foto: vizualizace RAKO

V původním grafickém návrhu byla i skříňka pod umyvadlemFoto: vizualizace RAKO

Reklama

Bydleli v malém bytě, toužili po velké domě, a mají ho. K tomu jako z pohádky si nechali vystavět velkou koupelnu v podkroví. Tradiční bílé barvy tu najdeme pomálu. Nahradil ji kovový lesk, ze kterého jdou oči kolem. A někomu i z její ceny, stála 160 000 korun. Podívejte se i vy!

Článek

Na první pohled velká koupelna s podlahovou plochou skoro deset metrů čtverečních se nachází v podkroví, což ztížilo její zařizování. Atypický půdorys a zkosené stropy určily, kam přijde jaké zařízení.

Ve vaně není místo třeba

„Do místa se sníženým stropem tak přišla vana, při polehávání v horké lázni nižší výška vadit nebude," říká Martin Lejsek z firmy B & B Keramika jm, která koupelnu navrhovala a pokračuje: „Sprchu mají majitelé naproti u „vnitřní“ stěny, která má klasickou velikost." Je doplněna jak ruční, tak hlavovou sprchou, která dává možnost dopřát si relaxaci pod spoustou kapiček. Majitelé zvolili pouze skleněnou zástěnu bez vaničky, i když si to žádalo kvalitnější a dražší hydroizolaci. Odtok vody zajišťuje nenápadný kanálek u stěny.

Protože je v domě ještě jedno sociální zařízení pro hosty, mohla přijít toaleta do koupelny. Kvůli jednoduššímu úklidu zvítězilo závěsné provedení, přitom obestavěná instalační konstrukce vytvořila praktickou polopřímku, která může sloužit jako odkladní plocha.

Foto: RAKO

Umyvadlo doplňuje velká odkládací plochaFoto: RAKO

I když zde byl prostor na dvojumyvadlo, majitelé zvolili obyčejné, ovšem doplněné o velkou odkládací plochu, pro dva lidi zcela stačí. Zepředu je doplněná praktickým držákem ručníků. Oproti vizualizaci se vzdali spodní skřínky a přiznali sifon, samozřejmě v kovovém provedení. S ním pak ladí nejen použité baterie, ale i trubkové otopné těleso, doplněné háčky, takže se přes něj dají nejen přehazovat ručníky, ale i zavěsit třeba župany.

Jinak klasické zrcadlo s integrovaným světlem v horní části doplňují hodiny v pravém dolním rohu.

Zatímco většině koupelen dominuje bílá barva, zde je zastoupená pouze na sanitární keramice a bíle vymalovaném stropě. Prostoru dominují netradiční kombinace hnědých a šedých odstínů.

Foto: RAKO

Jednoduché obklady rozzářila výrazná listelaFoto: RAKO

Foto: RAKOSprchový kout je bez vaničky, vana pod zkoseným stropemVelké koupelně sluší velké dlaždice

Výrazné barvy jsou zastoupené hlavně na použitých obkladech a dlažbě, které dodávají prostoru na atraktivitě. Také byly nejdražší položkou za stavbu nové koupelny. Majitelé totiž zvolili moderní velkoformátové dlaždice s metalickým povrchem.

Podlahu tvoří dlaždice o velikosti 45 x 45 centimetrů, které plynule pokračují i do sousední chodby a dalších prostorů v domě.

Obklady zvolil pár ze série Riverberbi. Jedna dlaždice má rozměr 60 x 30 centimetrů a díky kalibrovaným – tedy velmi přesně seříznutým hranám – se kladou jen s minimální spárou. Plocha se tak lépe udržuje. I když určitou „kompenzaci“ zde přináší přední stěna vany. K obložení zaoblené plochy se totiž ukázala jako ideální mozaika.

Tmavá plocha je oživená dvěma prvky – listelou „ohnivých“ barev a hlavně ve sprchovém koutu použitými obklady s metalickými listy a především nadstandardním rozměrem 120 x 60 centimetrů.

Foto: vizualizace RAKO

Půdorys koupelnyFoto: vizualizace RAKO

Neutrální barevný základ a barevné listely, na kterých se opakují na první pohled neslučitelné barvy jako oranžová a tyrkysová, nabízejí velké možnosti při výběru doplňků. Ručníky, župany, předložky i zásobníky mýdla tak lze čas od času vyměnit a dopřát si – tentokrát už s mnohem menšími náklady – novou koupelnu. A to by se přece líbilo každé z nás!

Jak se vám líbí?

Reklama

Související témata:

Načítám