Hlavní obsah

Jak vybrat dokonalý trenčkot? Pohlídejte si jeho délku a pořizujte ho spíše větší než menší

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenhle kabát vám doporučí deset stylistů z deseti. Trenčkot je tím nejuniverzálnějším svrškem ze všech, a navíc není prověřený jen léty, ale rovnou celými dekádami. Jak ale vybrat opravdu padnoucí kousek? Zeptali jsme se stylistky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kabát, který původně chránil vojáky v zákopech, si ženy přisvojily v šedesátých letech minulého století. Nosily ho všechny tehdejší ikony filmové branže a podobně jsme na tom i o pěkných pár dekád později. Jste zrovna ve fázi hledání toho pravého? Poradíme vám, jak vybrat ideální trenčkot, a připomeneme, s čím vším se dá tenhle klasický kousek kombinovat.

Béžový trenčkot je klasika

Pokud začínáte od nuly a v šatníku ještě žádný trenčkot nemáte, doporučujeme vsadit na osvědčenou klasiku. Béžovou, kterou využijete opravdu na maximum. Máte-li pocit, že vám tahle barva nesluší, možná jste jen nesáhly po správném odstínu. Kabáty najdete v teplých béžových tónech, ale i těch studených téměř do šeda, nebojte se proto otestovat více variant. Pokud si nejste výběrem jisté, přibližte látku blíže k obličeji a všimněte si, jestli ho rozzáří nebo naopak. Dobrou volbou je také světlejší šedá nebo černá, která je ideální pro milovnice tmavých barev.

Pakliže už v šatníku univerzální trenčkot máte, můžete se porozhlédnout po dalších barevných variantách, ale i netypických materiálech. Trendem posledních let je kůže (potažmo koženka) a pustit se můžete také do denimu. Tyhle kabáty už ale nepřidáte úplně ke všemu.

Foto: Daniel Zuchnik, Gettyimages.com

Naprostou klasikou je béžová v mnoha odstínech. Mohou být velmi světlé, ale také se lámat do velbloudí, až hnědé. Dvouřadý kabát v délce pod kolena je nicméně tou nejlichotivější variantou, která sedí skoro všemFoto: Daniel Zuchnik, Gettyimages.com

Jaká je nejlepší délka kabátu?

Když už máte prvotní představu o svém vysněném kabátu, pusťte se do analýzy optimální délky. Mezi nejlichotivější variantu se počítá střední délka, která končí v oblasti kolen, možností je ale celá řada. „Nejlépe se momentálně daří dlouhým kabátům, jež ale vyhovují spíše ženám s vyšší postavou. Těm menším sluší délka do půli lýtek a výš nebo aktuálně velmi módní střih do pasu,“ vysvětluje stylistka Irena Vokrojová s tím, že se zkrácené trenčkoty dají skvěle kombinovat s trendy širokými kalhotami. Najdete je v různých formách od vyloženě krátké varianty až po délku těsně pod zadek. Tady už se dostáváme mimo hranice klasického trenčkotu, i tohle je ale cesta, kterou se můžete vydat.

Raději větší než menší

Pozor si dejte i na to, abyste trenčkot nekupovaly příliš těsný. „Pokud holdujete oversized kouskům, můžete mít problém se se svým oblíbeným svetrem do kabátu vejít. Standardní trenčkot má užší rukávy, což nemusí být praktické. Pro tyto případy jsou skvělou volbou spadlé raglánové rukávy, kde je prostoru více. Nesvědčí jen ženám s mohutnějším hrudníkem, které by tento střih mohl ještě více rozšířit,“ vysvětluje stylistka Irena Vokrojová.

Spíše větší než menší trenčkoty se ale vyplatí pořizovat v každém případě. Siluetu můžete dle chuti dotvarovat páskem a nezapomeňte také utáhnout konce rukávů.

Trenčkot podle typu postavy

Klasický trenčkot by měl být dvouřadý a doplněný páskem, pořídit si ale můžete i variantu s jednou řadou knoflíků nebo úplně bez, jen se zavazováním. Jednořadá varianta podle stylistky lichotí například ženám s plnějším středem těla, pokud máte celkově silnější postavu, můžete zase vyzkoušet trenčkoty z lehčích splývavých materiálů, které častokrát fungují lépe než pevný kabát rozšiřující se od pasu dolů.

K teplákovce, šatům i džínům

A s čím tedy trenčkot kombinovat? Aniž bychom vás chtěli odbýt, odpověď je: s čímkoli. Trenčkotu velmi sluší ležérní poloha, takže zelenou mají všechny džíny i kalhoty, ať už užší nebo široké. Kabát můžete využít i k pozvednutí sportovního nebo ehm, domácího oblečení. Pokud vyrážíte na procházku v teplákové soupravě nebo legínách, přidejte cool tenisky a právě trenčkot. A zapomenout nesmíme ani na elegantnější plus přímo večerní modely. Trenčkot se hodí i coby přehoz přes libovolné šaty (nejvíce si rozumí s kratšími modely nebo delšími na tělo) a pasuje i k outfitům, ve kterých hraje hlavní roli sukně.

Načítám