Hlavní obsah

Král mezi kabáty? Trenčkot! Milovali ho vojáci, Audrey Hepburn i dnešní módní ikony

Foto: Alones, Shutterstock.com

Foto: Alones, Shutterstock.com

Reklama

Pokud existuje kus, o jehož módní budoucnost se nemá smysl strachovat, je to trenčkot. I po více než sto šedesáti letech (ano, takový už je to veterán) má status kabátu všech kabátů. Opravdu ještě tuhle klasiku nevlastníte?

Článek

Historie trenčkotu se začala psát v devatenáctém století, ačkoli o tom, kdo kabát „vynalezl“, se vedou spory. Nárokují si ho rovnou dvě britské firmy, Aquascutum a Burberry, které na klasických trenčkotech staví dodnes. A co si představit pod oním přídavným jménem? Charakteristický střih s páskem a sponou, dvouřadé zapínaní, nepromokavý a nemačkavý materiál a v neposlední řadě béžový odstín.

„Zákopový“ kabát

Pokud jste si lámaly hlavu nad tím, proč zrovna název „trenčkot“ (ačkoli u nás se dříve používal spíše termín baloňák), odpověď najdete v minulosti. Trench totiž anglicky znamená zákop nebo příkop, coat zase kabát, takže jde doslova o kabát do zákopů. Trenčkot totiž původně sloužil výhradně vojákům a v roce 1853 je značka Aquascutum dodávala důstojníkům v Krymské válce. S tímto faktem je spojený i příběh dvou Britů, kteří v kabátu, který se příliš nelišil od toho, co nosila ruská armáda, splynuli s nepřátelským vojskem. Nějakou dobu s nimi zvládli pochodovat a v nestřežený okamžik se trhli a vrátili ke své jednotce.

Důležitým bodem nebyl zprvu samozřejmě ani tak střih kabátu, jako jeho nepromokavost. Aquascutum používala patentovanou impregnaci vlny, Thomas Burberry na to šel trochu jinak a nechal si patentovat nepromokavý gabardén. V roce 1901 si potom pan Burberry úředně pojistil a přisvojil také samotný vzor celého trenčkotu. I on zprvu kabáty dodával převážně důstojníkům, po první světové válce ale začaly svršky „prosakovat“ i mezi civilisty.

Foto: Profimedia.cz

Vojenské kabáty se po první světové válce dostaly i mezi civilní obyvatelstvo. Zkraje ale sloužily výhradně pánům. Díváte se na reklamu značky Aquascutum z roku 1923Foto: Profimedia.cz

Na řadě jsou ženy!

Přestože už po válce nebyl pouhou součástí uniformy, ženy si na nošení kabátu musely počkat. V roce 1948 se v něm sice objevovala pokroková herečka a zpěvačka Marlene Dietrich, běžně se ale do dámských šatníků dostal až v šedesátých letech.

Módní status kabátu pomohly upevnit i filmy a slavné tváře – po roce 1942 a filmu Casablanca chtěli všichni pánové kabát Aquascutum, ve kterém oslňoval Humphrey Bogart. Ve Snídani u Tiffanyho z roku 1961 už měli kabát (tentokrát Burberry) oba hlavní představitelé a uznejte, že Audrey Hepburn ho prostě uměla prodat. Trenčkoty jsou spjaté i s Růžovým panterem (1963) a hercem Peterem Sellersem nebo filmem Paraplíčka z Cherbourgu (1964) s nádhernou Catherine Denevue.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Marlene Dietrich se nenechala svazovat pravidly. Trenčkot začala nosit v době, kdy ještě patřil do pánského šatníkuFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Trenčkoty pomohla zpopularizovat i herečka Sophia Loren, která svého času platila za módní ikonuFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Slavná scéna ze Snídaně u Tiffanyho a dva nepromokavé trenčkoty v akci. Herečka Audrey Hepburn svršek ráda nosila i v soukromíFoto: Profimedia.cz

Trenčkot za desetitisíce

Přestože se v průběhu let objevovaly nejrůznější trenčkotové verze (značka Burberry už přišla se vším včetně kožených rukávů a metalických barevných úprav), klasika zůstává žádaným artiklem, který nechybí v šatníku snad žádné milovnice módy. A na kabáty pravidelně myslí i návrháři – trenčkoty excelovaly na přehlídkách pro jaro 2018 i těch nejnovějších na nadcházející podzim/zimu.

Foto: Profimedia.cz

Značka Burberry z klasických trenčkotů těží dodnes. Základní verze stojí od 1300 do 1600 liber, což se pohybuje v závislosti na aktuálním kurzu mezi 35 000 až 50 000 českými korunamiFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Trenčkoty nemilují jen návrháři, ale i módní bloggerky, ikony a celebrity. A není divu – béžovou klasiku můžete obléknout bez přehánění ke všemuFoto: Profimedia.cz

Kde nakupovat?

Otázka, jestli se vám investice do kabátu vyplatí, je zodpovězená. Pokud v šatníku trenčkot ještě nemáte, doporučujeme vám začít s béžovou klasikou v délce, která vám bude nejlépe sedět. A v rámci vlastních možností se nebojte za kabát připlatit. Kvalitní svršek vám vydrží dlouhá léta a kromě pevnosti materiálu určitě oceníte i jeho nízkou mačkavost (před nákupem kabát vždy otestujte několika pevnými stisky). A co když už tuto základní variantu máte? Zvažte, jestli jí nedokoupíte sourozence – v barevném provedení nebo třeba s proužky. Vybírat můžete z článku Ideální kousek na jaro? Trenčkot! Víme, jaké se budou letos nosit.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabát s.Oliver, 2799 Kč a Massimo Dutti, 3995 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabát Esprit, 2599 Kč a s.Oliver, 2799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabát Reserved, 1299 Kč a Vero Moda, 1440 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabát Mango, 2999 Kč a Vero Moda, 1670 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabát Esprit, 2399 Kč a Calvin Klein, prodává Answear, 7999 KčFoto: Archiv firem

Líbí se vám béžové trenčkoty, nebo vás tahle klasika mezi kabáty neoslnila?

Reklama

Související témata:

Načítám