Hlavní obsah

Krevní testy vám můžou zachránit život. Kdy na ně jít?

Foto: IvanRiver, Shutterstock.com

Foto: IvanRiver, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když vás lékař v rámci prevence nebo kvůli zdánlivé banalitě pošle na krevní testy, zřejmě z toho nebudete skákat radostí. Možná vás i napadne, že byste se na to prostě vykašlali. Laboratorní vyšetření ale není radno podceňovat. Dokážou odhalit závažné nemoci, u kterých se hraje o čas.

Článek

Laboratorní vyšetření mohou lékaři ukázat až osmdesát procent informací o vašem zdraví. Právě díky nim se často odhalí banální infekce, ale i velice závažná onemocnění dříve, než se stihnou zkomplikovat. Mnozí však mají sklony testy podceňovat. Obzvlášť když za jejich doporučením nestojí žádný strašák, ale „pouhá“ prevence.

Prevenci dost Čechů ignoruje

Když vás nic nebolí, proč byste chodili k lékaři, že? Preventivní vyšetření (jak spolehlivé jsou domácí testy?), na které má každý v rámci svého zdravotního pojištění bezplatně nárok, podle průzkumu agentury STEM/MARK odkládá nebo úplně ignoruje až čtvrtina Čechů. Důvody jsou různé – čas, strach z průběhu vyšetření nebo z výsledků, ale také prosté zapomínání.

Kdy máte nárok na vyšetření krve?

Všeobecnou preventivní prohlídku u praktického lékaře hradí dospělému člověku pojišťovny každé dva roky. Konkrétně na krevní rozbor mají všichni automaticky nárok po dovršení 18. roku věku, kdy se provádí vyšetření hladiny tuků a cukrů v krvi. „Další preventivní rozbory bývají prováděny ve 30, 40, 50 a 60 letech, kdy se krev vyšetřuje na cholesterol a tukové látky,“ uvádí MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře Synlab. Od 40. roku se pak v rámci prevence každé dva roky provádí vyšetření hladiny cukru v krvi.

Na krevní testy vás ale lékař může pochopitelně poslat kdykoli v mezičase. Například když má na základě rodinné anamnézy podezření, byť sebemenší, že by se vás mohla týkat některá z dnes častých civilizačních chorob. Pokud vy sami máte důvodné podezření na jistou zdravotní komplikaci, můžete o preventivní rozbor krve lékaře požádat.

Co dokáží krevní testy odhalit?

Z krevních testů můžete během několika minut, hodin až dnů zjistit detailní hodnoty stavu jednotlivých orgánů, odhalit příčinu zdravotních problémů, sklon ke zvýšenému srážení krve, či dokonce rakovinu. Mimo jiné lze laboratorním rozborem zjistit:

  • Alergie na roztoče, plísně, pyly, ale například i různé druhy zvířecích alergií -
  • Potravinové intolerance -
  • Hladinu tuků v krvi související s nemocemi srdce a cév -
  • Hladinu cukrů v krvi související s rizikem cukrovky -
  • Koncentraci hormonů vypovídající o stavu reprodukčního systému, štítné žlázy a dalších endokrinních orgánů -
  • Hormonální hodnoty vypovídající o současné i budoucí plodnosti ženy -
  • Nemoci krve jako leukémie či chudokrevnost -
  • Zdraví prostaty -
  • Hladinu některých vitaminů a minerálních látek -
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Krevní testy věrně zobrazí váš zdravotní stav až z osmdesáti procentFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Než půjdete na odběr krve

„Aby výsledky krevního rozboru byly opravdu jasné, je potřeba dodržovat určité zásady a připravit se na odběry už den předem. Jedině tak dokáže kvalifikovaný pracovník interpretovat věrohodný obraz toho, co se ve vašem těle děje,“ říká Heidi Kubišová, odběrová sestra Polikliniky na Národní.

Den před odběrem se nenamáhejte. Vyhněte se náročnému cvičení i těžkým fyzickým aktivitám. Lehké protažení mít vliv nebude, ale ranní proběhnutí už může zvýšit hladinu kyseliny mléčné a změnit obraz krevních tuků. Nekuřte, neboť nikotin zvyšuje hladinu cholesterolu. Od čtvrté odpoledne nepijte alkohol, nejezte ani tučná jídla, čokoládu a ořechy.

Na odběry krve (pozná se z odběrů rakovina?) se chodí nalačno a v ranních hodinách. Jídlo totiž může nejen zkreslit hodnoty cholesterolu a cukru v krvi, ale může ovlivnit i řadu dalších výsledků. Před odchodem na odběry byste ale měli vypít dvě až tři deci vody nebo slabého neslazeného čaje. V žádném případě nepijte kávu, mléko ani silný černý čaj. „Podle nových doporučení byste už ani neměli před odběrem pumpovat rukou, protože i to může mít vliv na výsledky. Stačí jen dvakrát pohnout předloktím,“ dodává odběrová sestra Heidi Kubišová.

Související témata:

Načítám