Hlavní obsah

Rakovina v Česku: Co je hrozbou pro ženy a co pro muže?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Zhoubný nádor. Obávaná diagnóza, kterou si v Česku každý rok vyslechne více než devadesát tisíc lidí. Každých 20 minut jí pak jeden člověk podlehne. Pro ženy je největší hrozbou rakovina prsu, pro muže prostaty – obou se ročně objeví asi sedm tisíc nových případů.

Článek

S trochou nadsázky se dá říct, že s „rakem“ se v průběhu života setká každý. Když ne u sebe, tak u někoho z blízkých. Nikdo o to nestojí, ale je to tak. Výskyt nádorových onemocnění je totiž tak velký, že postiženého najdete prakticky v každé širší rodině.

Tři lidé za hodinu

Každý třetí obyvatel Česka během svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý jí podlehne. To vychází z neúprosných statistik České onkologické společnosti. Podle ní se každoročně objeví 94 tisíc nových případů zhoubných novotvarů a ročně na 27 tisíc lidí v souvislosti s nádorem zemře. Jinými slovy: každou hodinu u nás rakovina „zabije“ tři jedince.

Nejčastější rakoviny u nás

Úplně nejobvyklejší jsou kožní nádory neboli nemelanomové karcinomy kůže – obecně jsou nejběžnějším typem rakoviny v bílé populaci. Obvykle rostou pomalu a zřídkakdy metastazují, takže se nepovažují za až tak závažné. Řada statistik je proto nebere v potaz, případně uvádí incidenci bez nich.

Pokud se tedy nemelanomové nádory kůže nezapočítají, lze říct, že se v Česku každý rok objeví „jen“ 58 tisíc nových případů rakoviny – největší část tvoří karcinom tlustého střeva a konečníku, zde jsou Češi na neradostném prvním místě v Evropě. Objevuje se u obou pohlaví, ale muži jsou postiženi častěji. Hned za nádory střeva se pak v žebříčcích objevují typicky mužské a ženské typy onemocnění.

Ženy nejvíce ohrožuje rakovina prsu

Pro ženy je stále největším strašákem karcinom prsu. Ročně se u nás objeví na sedm tisíc nových případů, čímž se bezkonkurenčně stává nejčastějším zhoubným ženským zhoubným onemocněním. Až za ním stojí rakovina tlustého střeva a konečníku, případů však není ani z poloviny tolik. Třetí pozici obsazují nádory plic a průdušek a v krátkém závěsu za nimi nádory dělohy.

Nádorové onemocnění prsu u žen nejčastěji propuká po přechodu. Mladší pacientky jsou spíše vzácností, do 25 let je extrémně vzácné. Právě kvůli rostoucímu riziku spojenému s věkem pojišťovny všem ženám od 45. roku hradí každé dva roky mamografické vyšetření.

Spoustě žen se pravidelný rytmus vyšetření nedaří dodržovat. Buď mají pocit, že jich se nemoc netýká, nebo se naopak nechtějí dozvědět špatné zprávy. Při včasném odhalení je ale karcinom prsu poměrně úspěšně léčitelný.

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Pro mladé ženy není mamograf vhodný, prsa se vyšetřují ultrazvukemFoto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

U mužů vévodí prostata

Přibližně stejný počet případů jako karcinom prsu čítá u mužů rakovina prostaty, tedy kolem sedmi tisíc ročně. Také pro ně je to nejčastější typ nádoru vůbec a i zde je poměrně důležitá otázka prevence. Při včasné diagnóze se dá vyléčit až 90 procent nádorů. Mužům nad padesát let proto pojišťovny hradí preventivní vyšetření prostaty každé dva roky, provádí je praktický lékař nebo urolog. Dochází na ně ani ne třetina mužů.

Následující v pořadí jsou nádory tlustého střeva a plic, u nichž je číslo také poměrně vysoké: necelých pět tisíc nových mužských pacientů ročně. Právě u rakoviny plic je celkem propastný rozdíl mezi pohlavími – žen s karcinomem plic je méně než polovina. Lékaři někdy uvádějí, že dva hlavní rizikové faktory tohoto nádorového onemocnění jsou mužské pohlaví a věk. Dvě třetiny pacientů jsou ve věku nad 65 let, zbylá třetina je pod touto hranicí a úplnou výjimkou nejsou ani případy u mužů pod čtyřicet let.

Z jakých nádorových nemocí máte největší obavu?

Reklama

Načítám