Hlavní obsah

4 nejčastější příznaky astmatu: Kdy už musíte k lékaři?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte, že s astmatem se člověk už narodí? Omyl! Tato nemoc se může rozvinout v jakémkoli věku. Podle odborníků astmatiků stále přibývá… Proč to tak je a jak poznat, jestli nemoc nezačíná i u vás? Známe nejčastější příznaky.

Článek

V ekonomicky rozvinutých zemích patří astma mezi typická onemocnění – u nás jím trpí asi osm procent dospělých a 12 až 15 procent dětí. „Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Projevuje se záchvatovitou či trvalou dušností a je často provázena pocity hvízdavého dýchání a sevření na hrudi. Obtíže mohou navazovat na infekci dýchacích cest nebo se dušnost může projevit při nebo po fyzické námaze,“ vysvětluje MUDr. František Petřík z První plicní ambulance v Praze.

Dýchá se vám hůř a už vás napadlo, zda netrpíte astmatem? Na tyhle čtyři příznaky si dejte pozor.

1. Dlouhodobý kašel

Nejvýraznějším symptomem astmatu je neustávající kašel. Kašlete-li déle než měsíc, nechte se vyšetřit. „Jak kašel, tak obtížné dýchání se vyskytují často nad ránem nebo v noci, mohou se objevit i během dne, také v souvislosti s fyzickou námahou. Mezi typické příznaky patří i dušnost, pískoty, nedostatečný nádech a obtížný výdech. Vyšší riziko výskytu astmatu mají lidé s atopickým ekzémem či alergickou rýmou, nebo pokud se v jejich rodině už astma vyskytuje,“ vysvětluje Jana Kociánová, primářka plicního oddělení Polikliniky MephaCentrum v Ostravě.

2. Chronická rýma

Mezi nejčastější příznaky a také příčiny astmatu patří chronická rýma – tedy rýma trvající déle než měsíc. Lidé, kteří jí trpí, mají až čtyřikrát vyšší riziko astmatu! Je spojena s nespecifickým drážděním nosní sliznice – záchvaty kýchání, svědění a otoky se objevují v reakci na prach, v zakouřeném prostředí, v blízkém kontaktu se silnými vůněmi… Podobně dráždivě mohou působit i výrazné změny teploty vzduchu.

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Chronická rýma je jedním z hlavních příznaků i příčin astma bronchialeFoto: leungchopan, Shutterstock.com

3. Tlak na prsou

Astma poznáte i podle nepříjemné tíhy na prsou. Nemocní obvykle popisují pocit sevření hrudníku a nemožnost se pořádně nadechnout. „Po kontaktu se spouštěčem dochází k astmatickému záchvatu – přechodnému zúžení průdušek,“ vysvětluje Jiří Votruba, primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění VFN v Praze. Spouštěčem záchvatu je nejčastěji srst, peří, plísně, prach, pyl, chemické látky, parfémy, laky, cigaretový kouř, stres nebo infekce v těle. „Intenzita potíží může kolísat podle denní doby, roční sezony i prostředí,“ doplňuje Jana Kociánová.

4. Namodralé rty

Opravdu vážný důsledek i příznak astmatu je cyanóza – namodralé rty či kůže, což je projev výrazného nedostatku kyslíku. Jestliže tento stav zpozorujete na sobě nebo ostatních, neprodleně vyhledejte lékaře. Cyanóza může být příznakem i jiných onemocnění, třeba zápalu plic, černého kašle nebo problémů se srdcem.

Foto: Mr.Cheangchai Noojuntuk, Shutterstock.com

V případě namodralých rtů a nemožnosti se nadechnout je třeba ihned vyhledat lékařeFoto: Mr.Cheangchai Noojuntuk, Shutterstock.com

Léčba je nevyhnutelná

Čekáte radu, jak se nemoci vyhnout a jak snížit riziko jejího propuknutí? Bohužel vás zklameme. „U vzniku astmatu hraje roli dědičná dispozice, stav obranyschopnosti a vnější prostředí a není známo, jak jeho rozvoji předejít. Nemoc je způsobena chybnou reakcí imunitního systému, která vede k dlouhodobému zánětu průdušek a průdušinek s jejich zvýšenou reaktivitou,“ vysvětluje Jiří Votruba. Nevíme, jak onemocnění předejít ani jak se ho zbavit, léčba ho však dokáže utlumit a eliminovat jeho projevy. „Neléčené astma vede k trvalému zúžení dýchacích cest a k dechové nedostatečnosti,“ varuje František Petřík.

Nezvratné následky

Cílem léčby je, aby pacient nepociťoval žádné projevy nemoci, nebyl omezen při fyzické činnosti a udržela se téměř normální funkce plic. „Bez léčby protizánětlivými léky vede astma k nezvratné přestavbě průdušek s trvalým zúžením, se zhoršením výkonnosti pacienta až k invalidizaci. A proto je důležité nemoc včas rozpoznat a léčit,“ varuje Jiří Votruba.

Máte v rodině astma?

Načítám