Hlavní obsah

Kuchyňské mixéry a roboty. Kdy vám doopravdy pomůžou?

Foto: thinkstock

Malý ruční mixér, šlehač, nebo multifunkční robot? Záleží na tom, co a jak často vaříteFoto: thinkstock

Reklama

Kuchyňské roboty a mixéry jsou spotřebiče, které by vám měly celkově usnadňovat život. Ale je tomu tak doopravdy? Jestli ne, tak nemáte ten správný.

Článek

Dostaly jste kuchyňského robota, ale nevyužíváte ho? Pak zřejmě potřebujete něco menšího.

Někdo si vystačí jen s jednoduchým šlehačem, který vyšlehá dokonale tuhý sníh a po výměně metliček zvládne uhníst každé těsto. Pro ty náročnější jsou zde i modely s tyčovým mixérovým nástavcem.

„Tyčové mixéry jsou ideální pro potřeby začátečníků, kteří se teprve učí vařit. Mohou si tak vyzkoušet různé možnosti přípravy malého množství jídla,“ říká Dobroslav Šanda ze společnosti Philips.

Pohotový tyčový mixér

Tyčový mixér je takový malý zázrak v kuchyni. Zvládne mixované nápoje, pyré, drcený led nebo ořechy, sekané bylinky nebo šlehačku. Jeho největší předností je ale pohotovost. Většina tyčových mixérů má univerzální hlavici, se kterou zvládnete všechno přímo v hrnci, kde daný pokrm připravujete. Je to ideální pomocník pro rychlé a nekomplikované vaření.

Foto: KRUPS, MOULINEX

Na foto (zleva): tyčový mixér Hand Blender s příkonem 600 W disponuje plynulou regulací rychlosti, digitálním displejem a příslušenstvím v podobě minisekače, mixovací nádoby a kovové metly, cena 1900 Kč, tyčový mixér Slim Force s příkonem 700 W má velkou mixovací nádobu, minisekač, nerezovou metlu a nástavec na přípravu pyré, cena 1799 KčFoto: KRUPS, MOULINEX

„Kuchyň je místo, kde kromě vaření dochází k časté komunikaci mezi rodinou a přáteli,“ říká Roman Šebl ze společnosti Electrolux. „Systém redukce hluku zajistí, že i když použijete ruční mixér, váš rozhovor nebude nijak narušen.“ Proto se už nebojte dobře známých hlučných kuchyňských scén.

Foto: MOULINEX, PHILIPS

Na foto (zleva): ruční šlehač Prepline navíc s tyčovým mixérem uhněte těsto, vyrobí šlehačku a rozmixuje bramborovou kaši, výkon 450 W, cena 879 Kč, tyčový mixér HR1618 nabízí kombinaci silného motoru s příkonem 650 W, dvojité ostří, vícestupňové nastavení rychlosti a sekáček na bylinky či cibuli, cena 1899 KčFoto: MOULINEX, PHILIPS

Ale se sebelepším mixérem maso nenamelete, získáte spíš masovou kaši. Toužíte-li po domácím mletém mase a lahodné sekané, pořiďte si robota.

Foto: ELECTROLUX, BOSCH

Na foto (zleva): ruční šlehač EHM4100RE se nabízí v krásné červené nebo stříbrné barvě, má příkon 300 W, nerezové hnětací a šlehací metly a tři rychlostní stupně, cena 908 Kč, elegantní ruční šlehač MGQ 40304 má dostačující příkon 500 W, ergonomický design, pět rychlostí a tichý motor, cena 1500 KčFoto: ELECTROLUX, BOSCH

Univerzální stolní robot

Možná jste i vy dostali darem obrovského kuchyňského robota, ale jeho obsluha je natolik zdlouhavá a komplikovaná, že jste ho odložily hluboko do skříně. První pravidlo nákupu kuchyňského robota zní: musíte si ho vybrat samy. Zapomeňte na velikánské krabice, které se nevejdou na pracovní plochu. Díky inovativním technologiím se přístroje spíše zmenšují, a to i ty multifunkční.

Foto: RUSSELL HOBBS, GORENJE

Na foto (zleva): stylový robot Creations nabízí všechny základní funkce jako šlehání, hnětení těsta, sekání i mísu z nerez oceli a skleněné nádoby pro stolní mixování, cena 7460 Kč, kuchyňský robot SB 1000 v černém provedení obsahuje šest nástavců integrovaných v plášti, disponuje dvanácti rychlostmi s dodatečným Pulse knoflíkem, bezpečnostním spínačem a protiskluzovými nožkami, cena 3490 KčFoto: RUSSELL HOBBS, GORENJE

Jak robota vybírat

Chcete-li výkonného robota, sledujte příkon. Čím je hodnota na štítku vyšší, tím více práce zvládne. Optimálně se pohybuje kolem 1000 W. Nekupujte nic pod 500W, takový robot nevydrží dlouho a výkonně pracovat a nahradí ho menší mixér. Nezávislý výkonnostní test robotů jsme vám přinesli v článku Test robotů: tyhle neušlehají sníh.

Věnujte také pozornost typu čepele. V ideálním případě by měla být odmontovatelná, aby se dala důkladně umýt, a nejlépe z nerezu. Jen nerezavějící ocel vám vydrží roky.

Foto: ETA, KENWOOD

Na foto (zleva): kuchyňský robot Gratussino se silným motorem o příkonu 700 W a stabilizátorem otáček, v příslušenství je hnětací hák, mísicí nástavce, masořezka, krouhač, lze doplnit o tři nástavce na výrobu těstovin, cena 7999 Kč, robot z řady kMix díky pracovní míse z nerezové oceli o objemu 5 litrů s robustním držadlem, motoru o výkonu 500 W, planetárnímu systému míchání a široké řadě doplňkového příslušenství zvládne zpracovat velké množství surovin i tuhá těsta, cena 9990 KčFoto: ETA, KENWOOD

Jaké funkce ano a jaké ne

Bohužel, na tohle musíte přijít sami. Stolní robot umí semlít maso, všechno rozmixovat, uhníst těsto, nakrouhá vám zeleninu i ovoce. Vylepšené modely zvládnou i „vyválet“ těsto, vytlačovat nudle nebo špagety, maso opravdu umlít, nebo dokonce plnit střívka.

Foto: KENWOOD, BOSCH

Na foto (zleva): stolní robot Patissier potěší všechny milovníky zábavného retro designu, připravíte s ním vše od cukrovinek přes maso až po domácí těstoviny, cena přibližně 9000 Kč, kompaktní kuchyňský robot MUM Styline nabízí komfort a díky bohaté výbavě, kterou přístroj obsahuje, můžete upravovat pokrmy dle vaší libosti. V příslušenství naleznete i masomlýnek či plastový mixér, cena 4700 KčFoto: KENWOOD, BOSCH

Některé modely mají dokonce nástavce na přípravu hranolků a umí vytlačovat tvarované vánoční cukroví. Zvlášť na jaře, kdy je potřeba dodat do těla vitaminy, oceníte odšťavovače a lisy na ovoce. Podrobnosti o těchto strojích najdete v článku: Potřebujete vitaminy? Zkuste tyhle pomocníky do kuchyně.

Počet funkcí a jejich náročnost se samozřejmě odráží na ceně přístroje. Robot se všemi výše uvedenými může stát až deset tisíc korun. Proto si předem stanovte, jaké funkce skutečně využijete. Jste si například opravdu jisti, že si budete vyrábět domácí těstoviny?

A jakého robota máte doma vy? Naučili jste se ho opravdu využívat, nebo vám jen leží uložený hluboko ve skříni?

Reklama

Načítám