Hlavní obsah

Kupujete byt či dům? Na tyhle věci si dejte pozor!

Foto: Thinkstock

Radost z nového bydlení? Pozor, aby brzo neskončila!Foto: Thinkstock

Reklama

Realitní kancelář, právník, záloha, banka, smlouva, katastr… pokud jste kupovali byt či dům, víte, že seznam úkolů a úkonů je téměř nekonečný a zabere několik dnů i týdnů. Na řešení detailů pak nezbývá čas. Jenže ty se snadno promění v hotové peklo na zemi. Například když se týden po vašem nastěhování před okny objeví bagry nebo za dveřmi stojí exekutor!

Článek

Pokud je to jen trochu možné, připište si na seznam úkolů – nebo ještě lépe před něj – hesla jako územní plán obce, sousedé, katastr nemovitostí, náklady na provoz, památkáři a podobně. Vyhnete se tak nejen nemilému překvapení, když až po nastěhování zjistíte, že místo louky před vámi bude stát nové sídliště s několika stovkami bytů. Nebo že váš vysněný baráček v centu města nemůžete zvednout do podkroví a ani zvenku zateplit, protože je památkově chráněný. O sousedech, kteří nepatří mezi tiché a slušné ani nemluvě! Víte, na co si dát tedy pozor?

1. Kupujete opravdu od vlastníka?

Měli jste radost, za jak výhodnou cenu jste byt, dům či pozemek koupili? A navíc majitel nabízí další slevu za rychlé jednání a platbu v hotovosti? Pak pozor! Koupi si buď dobře rozmyslete, nebo pořádně prověřte. Nemusí už totiž patřit tomu, kdo vám ji nabízí a komu odešlete své peníze! Nemovitost mohla propadnout jako zástava bance či jiné instituci a majitel se fingovaným prodejem snaží získat aspoň nějaké peníze navíc! Pomoci v tomto může katastr nemovitostí. Náhled do něj je na internetu zadarmo a aktualizuje se zpravidla každé dvě hodiny, přičemž datum a čas tam máte uvedené. Zjistíte tak jak skutečného vlastníka, tak zda nemá omezené právo s pozemkem či domem nakládat, jestli není na nemovitost uvalené věcné břemeno a podobně. Pokud se tam něco podobného objeví, měli byste zpozornět. Pak jděte osobně na příslušný katastrální úřad a vyžádejte si náhled do listu vlastníka (je také zadarmo), kde se dozvíte, čeho se omezení týká, zda jde o něco závažného nebo mu jen přes roh pozemku vede metr obecní kanalizace.

2. Jaká je budoucnost okolí vaší nemovitosti?

Bydlení v zeleni, výhled do přírody – taková lákadla objevíte zvlášť u nových developerských projektů. Jenže zde není doplněno, jak dlouho si je můžete užívat. Je-li lokalita opravdu atraktivní a žádaná, pravděpodobně zde brzo vyrostou další a další stavby. V lepším případě ty obytné, v horším může jít o nákupní centra či komerční zóny, kde se budou pohybovat tisíce aut a desetitisíce lidí denně. Proto si udělejte čas, dojděte na místní radnici, vyžádejte si územní plán města a ptejte se, zda a kdy ho chce obec měnit a jaké má s lokalitou záměry. Pokud před okny najdete „bydlení čistě“ či „bydlení a rekreace“ máte na několik let klid. Pozor však na takzvané smíšené zóny určené jak k bydlení, tak podnikání. Zde vám může pod okny vyrůst třeba malá autoopravna, pila či lakýrnická dílna!

Foto: Thinkstock

Peníze si nikdy nepředávejte z ruky do ruky, lepší je využít notáře nebo bankovní úschovuFoto: Thinkstock

3. Jaké si „kupujete“ sousedy?

V dnešní době jde poměrně ožehavý problém, který dokáže nejen znepříjemnit bydlení, ale i srazit jeho cenu o desítky procent – nepřizpůsobiví sousedé. Nebuďte líní a pohodlní a jděte se ve dne i večer projít do místa svého budoucího bydliště. Ve dne se podívejte, jaký je kolem domu, na chodbách nebo ve sklepích pořádek, večer poslouchejte, jak moc je lokalita hlučná. Naše editorka Sabina třeba měla přes ulici dům, ve kterém byl malý bar a hned vedle zkušebna rockové kapely. Jak říká, opravdu to bylo v noci (i přes zavřená okna) slyšet.

4. Nejsou dům či celá lokalita památkově chráněné?

Zaujal vás malý domek s ještě menšími okénky skoro v centru města či kousek od nějaké atraktivní památky, který už několik let chátrá? A vysnili jste si, jak si v něm vybudujete obytné podkroví, dáte větší okna, opravíte fasádu a bude dokonalý? Možná chátrá proto, že je památkově chráněný či se nachází v památkově chráněné zóně a všechny tyto úpravy jsou v něm zakázané. Při rekonstrukci pak budete muset zachovat jeho původní podobu a utopíte se v malých tmavých místnostech. Informace, zda se podobná omezení nemovitosti týkají, najdete jak na katastrálním úřadu, tak příslušném pracovišti památkové péče.

5. Půjčí vám vůbec banka?

Záloha sto či dvě stě tisíc ihned, zbylá splátka po vyřízení hypotéky – tak nejčastěji v současné době probíhá placení za nemovitost. Pozor však na impulzivní jednání, kdy se do parcely nebo domu zamilujete na první pohled, a pak teprve začnete zjišťovat, zda vám na něj někdo půjčí. I když nejsou vaše příjmy zrovna malé, tabulky a předpisy bank bývají někdy nevyzpytatelné. Mnohdy mohou vadit jiné půjčky, jindy věk, složitější to mají i singlisté, kteří si chtějí pořídit a splácet nemovitost sami. Další podmínky i model splácení najdete v článku Víme, komu se vyplatí koupit byt a komu pronájem!.

Snadno se pak stane, že právě jejich žádost bude zamítnuta a oni budou muset řešit, zda jim bude záloha a v jaké výši vrácena. Ověřte si proto nejdřív, zda vám někdo půjčí a kolik! Rozhodně si také nepředávejte peníze z ruky do ruky!  „Rozumným řešením je uložit při podpisu smlouvy peníze u notáře, právníka nebo v bankovní úschově. Prostředky se vyplatí prodávajícímu, až když bude v katastru nemovitostí zapsán nový majitel," říká Petr Frey ze společnosti RE/MAX a pokračuje: „Každý majitel nemovitosti musí také po jejím prodeji zaplatit státu daň z převodu nemovitosti. Pokud prodávající daň nezaplatí, bude ji finanční úřad požadovat od kupujícího. Ponechte patřičnou část kupní ceny v úschově u třetí osoby, a tu pak prodávajícímu vyplaťte až poté, co předloží důkaz, že daň zaplatil," dodává.

Foto: Thinkstock

Šli jste do vlastního, abyste platili málo za bydlení? Ověřte si, kolik stojí provoz vámi vybraného domu či bytuFoto: Thinkstock

6. V jakém stavu byt či dům jsou?

Prodat za co nejvyšší cenu je sen každého majitele. I přesto, že stav nemovitosti tomu neodpovídá. Jak zvýšit cenu bytu snadno rychle, jste mohli vidět ve videu Fígle, jak prodat byt výhodněji!.

Čerstvá malba dobře skryje flek na stropě od protékající střechy, šikovně postavená komoda zase zakryje několikacentimetrovou spáru ve zdivu, o elektroinstalaci, rozvodech a odpadech ukrytých ve zdi ani nemluvě! Zvažte, zda se vám nevyplatí objednat soudního znalce se zaměřením na diagnostiku staveb – cena je dva až pět tisíc korun podle rozsahu odvedení práce – který toho rozpozná více než vy. Někdy jde o velmi dobře investované peníze!

7. Kolik činí náklady na provoz?

Rozhodli jste se pořídit si vlastní bydlení, abyste ušetřili, a po roce nevěříte svým očím? Účet za vodu máte několikrát větší než předloni, protože nemáte v bytě vodoměry a spotřebované množství se rozpočítává na byt, nikoli podle osob, a vedle vás bydlí rodiny s dětmi? Platíte padesát korun za úklid sněhu v létě? Odečítají vám dvě stovky za sušárnu, od níž nemáte klíče? „Při první prohlídce se nejen ptejte, ale chtějte vidět reálné a podrobné vyúčtování nákladů na provoz bytu. Stejně tak se informujte, kolik peněz je na fondu oprav, jaké další úpravy či rekonstrukce jsou v plánu a jak by se měly financovat," radí David Votápek z realitní kanceláře Century 21 Tandem. Vyhnete se tak mnohým nepříjemnostem.

Koupě nemovitosti je často dobrodružství, z něhož se člověk vzpamatovává pěkně dlouho. Zažili jste podobnou hororovou situaci? Varujte před ní ostatní v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám