Hlavní obsah

Kupujete vysavač? Víme, co dostanete za tisícovku

Foto: Miele

Vysavače můžete použít jak na koberce, tak i parketyFoto: Miele

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koberce sice z mnoha domácností zmizely, vysavače ovšem ne. Zvládnou toho totiž mnohem více – od odstranění drobků na stole přes úklid auta až po dokonalý úklid dřevěných či laminátových podlah, a samozřejmě i koberců. Záleží na tom, jaký si koupíte a kolik jste do něj ochotni investovat.

Článek

Na vysavače by se dalo vztáhnout přísloví, že za více peněz je více muziky, přesněji řečeno více odstraněného prachu. A také funkcí, které můžete využívat. Za tisícikorunu většinou pořídíte jen ruční akumulátorové, které nahradí koště, za pět tisíc už je k mání kvalitní vysavač, který si poradí prakticky se všemi domácími pracemi. A co vás čeká, pokud chcete do přístroje investovat třeba deset tisíc korun a více?

Skupina 1: do 1000 korun

Za tyto peníze zpravidla koupíte ruční akumulátorové vysavače. Jestliže doma nemáte koberce, budou zcela stačit. Snadno s nimi odstraníte drobky, poradí si s hromádkou po zametání, zlikvidují vlasy v koupelně a podobně. Mezi výhody patří nejen nízká cena, ale i fakt, že je snadno přenesete například na parkoviště, když potřebujete vyluxovat auto. Jednoduchá je i jejich údržba – mají jeden látkový filtr, z něhož stačí nečistoty vysypat a vytřepat ho.

Foto: ETA

Ruční akumulátorové přístroje si poradí s drobky, vlasy v koupelně nebo nepořádkem v autěFoto: ETA

Nevýhody jsou z tohoto popisu také patrné: nedostatečná filtrace, která by odstranila i drobné částečky prachu, uklidíte s nimi jen malé plochy, nejen kvůli velikosti sacího výkonu, ale také baterie vydrží nabitá jen maximálně dvacet minut, zpravidla i méně.

Skupina 2: do 5000 korun

Za tuto částku si koupíte buď takzvané tyčové vysavače, kterým se někdy říká i elektrické koště. „Tyčové vysavače jsou podobně jako akumulátorové určené pro okamžitý úklid a pro příležitosti, kdy nechcete nebo nemusíte vytahovat velký vysavač. Jen jejich záběr a výkon jsou větší,“ říká Milan Landa ze společnosti Electrolux a pokračuje: „Postupem času se objevily i velmi praktické kombinace vysavačů akumulátorových a tyčových v jednom.“

Za pět tisíc korun máte i klasické sáčkové a bezsáčkové přístroje. S těmi prvními se vám jednoduše pracuje, nevyžadují žádnou velkou péči, jen čas od času vyměníte sáček uvnitř a vyčistíte filtry. Z tohoto důvodu jsou vhodné i pro alergiky. Vynášení nečistot v uzavřeném sáčku je jednodušší a bezpečnější než vysypávání otevřené nádoby. Navíc jsou tyto přístroje poměrně malé a lehké, proto je ocení i majitelé rodinných domů, kteří je přenášejí po schodech nahoru a dolů.

Foto: Electrolux

Ergorapido zvládne jak práci tyčového, tak ručního vysavačeFoto: Electrolux

K nevýhodám pak patří právě nutnost kupovat sáčky. Ta u bezsáčkových logicky mizí. Na druhé straně u nich musíte pravidelně čistit zásobník na nečistoty, a protože samotný pytlík funguje jako jeden z filtrů a zde chybí, ty ostatní se mohou častěji zanášet. Více se o výhodách a nevýhodách dočtete v článku: Dobrý vysavač: se sáčkem, nebo bez?.

„Pokud někdo uvažuje o klasickém sáčkovém vysavači, za tři a půl až pět tisíc korun koupí už velmi kvalitní typ s vysokým sacím přístrojem, dostatečnou a účinnou filtrací a nízkou hlučností,“ říká Jiří Balog z ETA a zároveň varuje před velmi levnými typy do dvou tisíc korun. Ty sice vypadají na první pohled stejně, ale zvlášť sací výkon a filtrace, tedy dvě nejdůležitější vlastnosti vysavačů, u nich bývají jen průměrné.

Foto: archiv firem

Za pět tisíc korun koupíte velmi kvalitní sáčkové vysavače s výborným sacím výkonem i filtracíFoto: archiv firem

Do této cenové kategorie se pak vejdou i kvalitní cyklonové vysavače. Řadí se do kategorie bezsáčkových, jsou však mnohem účinnější. Uvnitř totiž vznikají odstředivé síly, které oddělují nečistoty od vzduchu. Díky tomu nedochází k zanášení filtrů a vysavač má stejný výkon, proto uklízí stále stejně efektivně. Ostatní výhody a nevýhody jsou srovnatelné s bezsáčkovými výrobky všeobecně.

Stejná pravidla platí pro vysavače s vodním filtrem, které lze v této kategorii také sehnat. Poradí si s mokrou špínou, tedy třeba rozlitou vodou, blátem a podobně. Při klasickém vysávání však účinnost jejich filtrace nelze srovnávat s klasickými sáčkovými i bezsáčkovými.

Foto: Rowenta

Jestliže vás obtěžuje neustále kupovat sáčky, pořiďte si přístroj, který pracuje bez nichFoto: Rowenta

Skupina 3: do 10 000 korun

Pokud se rozhodnete do přístroje investovat tuto nemalou částku, máte prakticky neomezený výběr co do druhu i kvality. Můžete se koupit i vysavače z předchozí kategorie, ovšem za tyto peníze budou vylepšené a zvládnou více práce při menší spotřebě energie. Jak uvádí Pražská energetika ve svém poradci pro výběr vysavačů, ta může klesnout až o jednu třetinu! Jde to díky silnému motoru a také konstrukci sací hubice, která nejen dokonale přilne k podkladu, ale také je zcela „neprodyšná“, proto tudy neuniká tolik žádaný výkon.

V kategorii do deseti tisíc korun se dají pořídit i tolik oblíbené robotické vysavače, o nichž si více přečtěte v článku Robotický vysavač: Past na peníze? Nebo užitečný pomocník?.

Foto: RobZone

Velmi oblíbené jsou dnes takzvané robotické vysavače, také proto, že jejich cena klesáFoto: RobZone

Nabídka je však mnohem širší. Jestliže potřebujete čas od času opravdu důkladně uklidit, zvažte, zda se vám doma nevyplatí multifunkční vysavače, které zvládnou jak suché, tak mokré sání. Proto s nimi nejen odstraníte z koberců a čalounů prach, ale také je můžete použít k jejich šamponování a mytí, pomohou, když vám omylem v koupelně vyteče pračka, i v případě, že je třeba pořádně vyčistit krb. Po těchto „nestandardních“ úklidech je však musíte důkladně vymýt a vyčistit. Jinak by se „zalepily“ filtry a při dalším sání by moc nepracovaly a jejich čištění by bylo mnohem složitější.

Skupina 4: nad 10 000 korun

Kromě dokonalejších robotických a multifunkčních přístrojů lze za tyto peníze dostat i vysavače parní. Ty se vlastně skládají z „klasického“ vysavače a parního čističe. Uvnitř se nachází malý bojler, do nějž nalijete vodu a po několika minutách v něm vznikne pára o teplotě 120 až 150 stupňů Celsia. Ven vychází pod tlakem čtyři až šest barů. Díky tomu velmi účinně odstraníte i hluboko usazené nečistoty, mastnotu a podobně. Jen je třeba počítat s tím, že některé materiály tak vysokým teplotám neodolají a můžete je poničit.

Foto: Electrolux

Energeticky úsporné vysavače odeberou ze sítě o 20 až 30 procent méně energieFoto: Electrolux

Do nejvyšší cenové kategorie patří i centrální vysavače. Více se o nich dozvíte v článku: Vysavač, který doma neruší hlukem.

Jaký vysavač máte doma vy a jak jste s ním spokojení? Dejte tip i ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám