Hlavní obsah

Test českých vynálezů: Kdo vymyslel čočky nebo záchytku?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavné české ručičky a hlavičky! Ačkoli jsme malá země, lidé z naší kotliny dokázali mnohé. Jejich vynálezy přinesly užitek celému světu. Vzpomenete si na některé z nich? Udělejte si náš kvíz a zjistíte, jak na tom jste.

Článek

Řada vynálezů, které udělaly díru do světa, se do našeho kvízu vůbec nevešla. My Češi jich totiž máme na kontě desítky. Nedostalo se třeba na vynálezce lodního šroubu Josefa Ressela nebo na legendární Tatru 77. V našem kvízu nenajdete ani kulinární objevy, jakými jsou obložený chlebíček či karlovarský knedlík. A i ty se ve světě uplatnily. Zajímá vás, jaké otázky jsme tedy do kvízu zařadili? Tak se do něj s chutí pusťte!

1. Je autorem patrně nejvýznamnějšího objevu české medicíny. V roce 1907 popsal čtyři základní krevní skupiny. Řeč je o významném českém psychiatru a neurologovi, který se jmenoval...
2. Kontaktní čočky existují už od konce 19. století, za několik desítek let se ale díky modernějším technologiím značně změnily. Na jejich vývoji pracoval tehdejší profesor VŠCHT v Praze. Víte, jak se jmenoval?
3. Malá elektrická pečicí miska, kterou vytvořil počátkem padesátých let 20. století Oldřich Homuta, je oblíbeným pomocníkem v kuchyni dodnes. Jak zní její jméno?
4. První protialkoholní záchytná stanice neboli záchytka na světě byla otevřena v Praze u Apolináře, 15. května 1951. Jejím zakladatelem byl:
5. Radost z jízdy na motocyklu zkombinovaná s pohodlností jízdy autem - to je vynález českého inženýra a pilota Jana Anderleho z druhé světové války. Jde o přibližovadlo známé pod jménem:
6. Jakub Kryštof Rad přišel s manželkou do Čech z Vídně. Jednou se při drcení homole cukru řízl do prstu, a protože byl ředitelem cukrovaru, 23. ledna roku 1843 spatřila světlo světa první kostka cukru. V jakém městě to bylo?
7. Podsadový stan, tedy stan s dřevěnou podlážkou, byl vynalezen už v roce 1913. Víte, kdo ho vymyslel?
8. Mezi české vynálezy se řadí i víceúčelová plastická trhavina Semtex. Komu nebo čemu vděčí za svůj název?
9. V roce 1924 sestrojil Jaroslav Heyrovský polarograf – přístroj k analýze látek v roztoku, za který získal Nobelovu cenu. Kolika Čechům byla dodnes tato pocta udělena?
10. Bedřich Hrozný byl jedním z nejslavnějších českých vědců. Mezinárodně uznávaný klínopisec a orientalista položil základy jednomu vědnímu oboru a tím je:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Semtex
Záchytka
Protialkoholní záchytná stanice

Načítám