Hlavní obsah

Kvíz: Zajímavé novoroční tradice. Proč byste neměli zametat a co vám zajistí červené spodní prádlo?

Foto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Foto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S posledním dnem končícího roku a prvním dnem toho nadcházejícího se pojí řada tradic a oslav, které mají zajistit štěstí, zdraví i bohatství. Jaké tradice přetrvávají, které již pomalu upadají v zapomnění a jak si přelom roku užívají v zahraničí?

Článek

Tušíte, proč nesmí na novoročním stole chybět čočka, jaký je úkol ohňostroje nebo proč na sebe Italové či Španělé 1. ledna oblékají červené prádlo? Přivítejte první den nového roku chytře a zajistěte si rok plný hojnosti, štěstí a zdraví.

1. Téměř všude ve světě se příchod nového roku pojí s bouřlivými ohňostroji a házením petard, v minulosti se bouchalo do hrnců a poklic nebo střílelo z pušek. Smyslem toho, udělat co největší lomoz a hluk, bylo:
2. Tradičním novoročním pokrmem je u nás čočka. Co má v novém roce zajistit?
3. Na novoročním stole by se naopak nemělo objevit maso z drůbeže, ryb nebo králíka. Co jinak hrozí?
4. V minulosti se v některých tuzemských regionech podávala vánočka se zapečenými kuličkami hrachu, i ve světě můžete narazit na obdobnou tradici koláčů, ve kterých jsou zapečené mince. Co se stane, pokud ukrytou minci či hrášek najdete právě ve své porci?
5. V řadě zemí se hoduje přímo při odbíjení půlnoci. Španělé snědí při každém úderu hodin jednu kuličku hroznového vína, Portugalci mlsají rozinky, na Filipínách zas zrnka granátového jablka. Účel je všude stejný. Dvanáct snědených kousků ovoce má zaručit:
6. V mnoha zemích je důležité, jakou barvu spodního prádla na Nový rok zvolíte. Ve Španělsku, Mexiku nebo Itálii je to červená, má prý v novém roce zajistit:
7. V mnoha zemích s očekáváním vyhlížejí, kdo k nim přijde na Nový rok jako první na návštěvu. Je-li to dítě, má přinést do nového roku lásku, mladý muž či dívka zas slibují štěstí. Co hrozí, přijde-li jako první stará žena?
8. Na Nový rok byste neměli doma zametat, jinak riskujete, že...
9. Vyplatí se sledovat i počasí prvního dne v roce. Stará pranostika praví, že: „Na Nový rok ráno nebe rudé...
10. Letos Nový rok připadá na pondělí. Podle pověr nás tak v roce 2024 čeká:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám