Hlavní obsah

Kvíz: Znáte dobře Princeznu se zlatou hvězdou? Jistě víte, kolik bylo třeba kůžiček na myší kožíšek

Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi legendární filmová zpracování klasických českých pohádek patří také Princezna se zlatou hvězdou z roku 1959. Dodnes ji děti i dospělí milují, posmívají se nadutému Kazisvětovi a obdivují troje krásné šaty na přitažlivých tanečnicích. Co všechno si pamatujete?

Článek

Pyšná princezna, Byl jednou jeden král…, Princezna se zlatou hvězdou, Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny. Na těchto nádherných filmových pohádkách vyrostly celé generace českých diváků a jen těžko si bez nich dokážou představit vánoční svátky. Někdy se zdá, že je snad všichni známe nazpaměť!

Tak si vyzkoušejte, jak napínavý příběh o krásné a statečné princezně Ladě opravdu znáte. Je ve verších, nádhernou hudbu složil Bohuslav Sedláček a dobře to dopadne: princ Ladu pozná i bez její zlaté hvězdy. „Prý člověk má si něco přát, když hvězda k zemi padá… Aby tak jako mám tě rád, měla i tys mne ráda.“

1. Princezna Lada musela utéct do světa před králem Kazisvětem VI. Aby skryla svou urozenou krásu a také zlatou hvězdu na čele, oblékla si myší kožíšek. Vzpomenete si, kolik myších kůžiček bylo na plášť zapotřebí? Poetický scénář to vyjádřil těmito slovy:
2. Jaké dobré rady dala starostlivá chůva princezně Ladě na cestu?
3. Jak se jmenoval veselý princ, z něhož by byl smutný král, kdyby se špatně oženil? Hrál ho Josef Zíma.
4. Kuchař dostal v průběhu děje tři řády. Vzpomenete si na jejich názvy?
5. Kdo hrál princova maršálka? Byl to slavný národní umělec, kterému se přezdívalo „herecký kníže z Kampy“.
6. V pohádce Princezna se zlatou hvězdou se objevilo několik známých herců, kteří měli krásné role už předtím v Pyšné princezně. O kom z následující trojice to neplatí?
7. Herečka Stella Májová se proslavila jako princezna Zpěvanka v pohádce Byl jednou jeden král… V Princezně se zlatou hvězdou se objevila také, a to jako:
8. Pohádku natočil slavný režisér, který českou kinematografii obohatil o výtečné komedie, například Kristián, Eva tropí hlouposti či Císařův pekař – Pekařův císař. Vzpomenete si na jeho jméno?
9. Filmová pohádka bez ústřední písně? To by nešlo. Jmenuje se Prstýnek něžný dala mi a zpívá ji sám princ, když ho Lada po plese opustí: „Láska je žár i hořký chlad, teskní muž na měsíci…“ A jak text pokračuje?
10. Na plese se princ do Lady zamiloval na první pohled. A rozhodl se, že se s ní ožení: „Vy mi, paní, připadáte jako pohádková víla, jste líbezná a moudrá, jste vlídná a ušlechtilá.“ A jak toto romantické vyznání pokračovalo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám