Hlavní obsah

Pohádkový kvíz: Uhodnete, kdo namluvil Adélku v S čerty nejsou žerty či prince v Popelce?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se sváteční čas a s ním i oblíbené české pohádky a komedie. U mnoha z nich znáte každou hlášku a třeba dokážete texty odříkávat společně s představiteli hlavních rolí. Ale možná nevíte, že ne vždy odpovídá hlas obličeji. I české filmy se totiž dabují. Znáte slavné hlasy schované za slavnými tvářemi?

Článek

K českým vánočním tradicím patří české pohádky a komedie. I ti nejaktivnější lidé si najdou čas na posezení před obrazovkou a na chvíli uklidnění a pobavení ve společnosti oblíbených českých a slovenských umělců. Krásná hudba, okouzlující kostýmy a parádní výkony hereckých velikánů… Kdo by odolal!

A protože znáte každý příběh jako své boty, možná si už ani neuvědomujete, že některé slavné tváře mluví slavnými hlasy, které k nim ale nepatří. Vnímáte filmový příběh jako jeden velký celek, nebo si přece jen všimnete, že něco nehraje? Otestujte se!

1. Kdo by nemiloval Tři oříšky pro Popelku! Prince známe jako krásného mladíka Pavla Trávníčka. Ale i když se z něj později stal vyhledávaný dabér, tehdy ho namluvil jiný slavný fešák. Byl to…
2. U pohádek Václava Vorlíčka rádi zůstaneme. Princ a Večernice je další krásný příběh s Libuší Šafránkovou v hlavní roli. I zde okouzlí prince – tentokrát ho hrál Slovák Juraj Ďurdiak. Hlas princi Velenovi půjčil Čech…
3. A do třetice všeho dobrého: Václav Vorlíček skvěle zpracoval také klasickou pohádku o Šípkové Růžence ve filmu Jak se budí princezny. Růženku si zahrála mladičká Marie Horáková, ale její sladký hlas patří někomu jinému. Je to...
4. Michaelu Kuklovou všichni dodnes milují jako statečnou a svéhlavou královskou dceru z trochu strašidelné pohádky Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Kdo ji nadaboval?
5. Rádi se u pohádky trochu bojíte? Pak se určitě s chutí podíváte na romantický příběh šmrncnutý hororem Panna a netvor. Čistou dívku Julii, která svou upřímnou láskou promění zvíře v člověka, ztvárnila Zdena Studenková. Ale kdo ji mluví?
6. Tento temný pohádkový film Juraje Herze nabízí ještě jednu otázku. Pod hrozivou maskou skvěle pohybově vybaveného netvora se skrýval slavný tanečník Vlastimil Harapes. Ze zobáku mu ale vychází sametový hlas, který patří někomu docela jinému. Daboval ho…
7. Zdena Studenková se objevila také v dalším hitu, který se často objevuje v televizi okolo Vánoc – v komedii století Marie Poledňákové S tebou mě baví svět. Hrála zpěvačku Gábinu a její hity Sladké mámení a Vzhůru k výškám nazpívala Helena Vondráčková. Mluvené slovo si vzala na starost...
8. Popelka je sice pravděpodobně naše největší pohádková hvězda, ovšem úžasná komedie Hynka Bočana S čerty nejsou žerty jí rozhodně pořádně šlape na paty. Hodnou a blonďatou princeznu Adélku hrála Monika Pelcová. Komu patří její vlídný hlas? Je to...
9. Milujete legendární, parádně stylizované komedie Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech? I ony patří k svátečním stálicím. Hlavní roli v obou filmech skvěle zahrál pohledný Slovák Michal Dočolomanský – jednou to byl detektiv Nick Carter a podruhé hrabě Teleke z Tölökö. Obě tyto postavy jsou mistrně předabovány a pokaždé někým jiným. Kteří dva oblíbení čeští herci doladili svými hlasy jeho skvělé herecké výkony?
10. Mezi nejoblíbenější české pohádky se zařadili oba Andělé Páně režiséra Jiřího Stracha. Ve dvojce ztvárnila krásnou vdovu Magdalenu Vica Kerekes. Češtinu sice ovládá krásně, její přízvuk však přece jen prozrazuje, že to není její rodný jazyk. Kdo ji v tomto a v dalších českých snímcích už několikrát daboval?
11. Václavem Vorlíčkem jsme začali a jeho pohádkovým příběhem také skončíme. V titulní roli seriálu Arabela se představila Slovenka Jana Nagyová, ale nadabovala ji jedna oblíbená Češka:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám