Hlavní obsah

Kvíz pro znalce Devadesátek: Odkud orličtí vrazi shazovali sudy a jak se jmenovala Jonákova žena?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Devadesátá léta. Doba, kdy bylo možné hodně, ale ne všechno. Razantní nárůst kriminality totiž dokázala úspěšně řešit pražská mordparta, na jejichž případy se zaměřil seriál Devadesátky. Sledovali jste ho pozorně a znáte i kontext? Schválně, dejte si test.

Článek

Nástup demokracie v devadesátých letech přinesl zcela netušené možnosti na lepší život, ale také razantní nástup zločinnosti. Oproti předchozímu režimu se zčtyřnásobil počet trestných činů a radikálně přibylo také vražd. Právě toto turbulentní období sleduje seriál Devadesátky, který vzbudil zkraje letošního roku velký divácký ohlas. Zkuste, jestli dáte test:

1. Seriál volně popisuje skutečné případy vražd, které se odehrály v první polovině devadesátých let. Vyšetřování má na starosti pražská mordparta neboli:
2. Jak se jmenoval erotický noční klub v Hájích, kde se v devadesátých letech odehrál spletitý případ vraždy:
3. Jak se jmenuje scenárista seriálu, který byl ještě donedávna členem pražské mordparty?
4. Do jaké části těla postřelil neznámý pachatel Ivana Jonáka?
5. Když se kriminalisté spolu s potápěči vydají pátrat po zmizelých na dně Orlické přehrady, začnou na špatném místě. Jak se jmenuje most, z něhož orličtí vrazi shazovali sudy s mrtvolami?
6. Orličtí vrazi dávali do sudů látku, kterou jim obstaral Ivan Roubal. Jde o:
7. Se seriálem se pojí i kontroverze. Autoři si v příbězích sem tam něco poupravili a vysvětlili to uměleckou licencí. To ovšem rozhořčilo někdejšího elitního vyšetřovatele Františka Havloviče, kterého ztvárnil Ondřej Sokol. Jaké nechvalné jednání mu seriál přisoudil:
8. Vzpomenete si na křestní jméno manželky Ivana Jonáka, za jejíž vraždu byl nakonec odsouzen?
9. Když se mají báňští potápěči vydat na dno řeky hledat mrtvoly, domluví se na maximální hloubce, do níž mohou sestoupit. Ta je:
10. Vyšetřovatel Tomáš Kozák v podání Kryštofa Bartoše má jako mladé ucho povinnost:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám