Hlavní obsah

Nejlepší filmy i život Stevena Spielberga, který slaví 75!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Režisérská legenda, muž, který navždy změnil podobu kinematografie, autor nesmrtelných snímků, které hltali vaši rodiče, vy i vaše děti. Dnes je Stevenu Spielbergovi 75 let! Co všechno o něm víte?

Článek

Na kontě má nespočet nezapomenutelných snímků, které jsou zárukou dobré zábavy dnes, stejně jako před mnoha lety, kdy vznikly. Král dobrodružných snímků, muž, který vás prostřednictvím filmového plátna dokáže vzít kamkoli – do vesmíru, do nitra zuřící války, do tajemných egyptských hrobek, mezi dávno vyhynulá monstra. Steven Spielberg dnes slaví 75. narozeniny!

1. Je rok 1975 a do kin přichází legendární horor Čelisti. Není to první Spielbergův film, ale je to snímek, který ho navždy proslaví. Příběh o zabijáckém žralokovi je tak mistrně natočený, že u něj diváci přestávají hrůzou dýchat i dnes. Vzpomenete si, co starostu odmítajícího připravit městečko o turistickou sezonu nakonec přinutí definitivně si přiznat, že na turisty útočí monstrum, a zahájit na něj lov?
2. Osm nominací na Oscara, z toho jedna proměněná – za kameru. Rok 1977 a Spielbergova výprava do světa sci-fi a mezi mimozemšťany. Herecké osobnosti Richard Dreyfuss (74) či Teri Garr (77) a planeta čelící nevysvětlitelným jevům... Víte, jak se tenhle slavný film jmenuje?
3. Téma UFO zúročil tvůrce i v roce 1982 v legendárním dobrodružství E.T. – Mimozemšťan. Dojemný rodinný film o přátelství a lásce k domovu (ať je kdekoli) je navíc plný legrácek a vtípků a baví dodnes. Co se roztomilému emzákovi podařilo vyvést, když ho nechal malý Elliott doma samotného?
4. Teď na chvíli opustíme Spielbergovu filmovou tvorbu a zaměříme se na jeho osobní život. Režisér je jednou rozvedený. V roce 1989 skončilo jeho manželství s herečkou Amy Irving (68) a v roce 1991 se oženil s herečkou Kate Capshaw (68). Jak to má s potomky?
5. Že je Steven Spielberg kmotrem herečky Drew Barrymore (46), asi víte. Když bojovala se závislostí na alkoholu, byl jí vždy oporou a nikdy ji neodsuzoval. Jak ale reagoval, když se nechala vyfotit pro Playboy?
6. Zpět ke Spielbergově tvorbě. Často se v ní objevuje téma války a režíroval hned několik úžasných válečných filmů. Který z následujících snímků mezi ně nepatří?
7. Když je řeč o Stevenu Spielbergovi, nelze vynechat dobrodružnou sérii o Indianovi Jonesovi s Harrisonem Fordem (79). Víte, kolik filmů s odvážným profesorem archeologie v hlavní roli slavný režisér zatím natočil?
8. Samozřejmě nelze zapomenout na Jurský park (1993) a na Ztracený svět: Jurský park (1997). Legendární sci-fi thrillery, v nichž tvůrci dokázali oživit vyhynulé dinosaury a dostat je do současnosti v podobně děsivé podobě, jako to udělali před mnoha lety v Čelistech. Vzpomenete si, jak se vědcům ve filmu podařilo dinosaury přivést k životu?
9. Steven Spielberg si oblíbil herce Toma Hankse (65). Ten se v roce 2002 objevil v napínavé honičce v roli agenta FBI, který se snaží dopadnout geniálního podvodníka a padělatele v podání Leonarda DiCapria (47). Jak se film inspirovaný skutečnými událostmi jmenuje?
10. Na loňský prosinec byla naplánovaná premiéra nejnovějšího Spielbergova snímku, ikonického muzikálu West Side Story. Kvůli pandemii však byla odložena na letošní prosinec. Příběh velké lásky, která musí čelit nenávisti mezi znepřátelenými gangy, k tomu úchvatná hudba Leonarda Bernsteina (†72)… Víte, komu režisér svůj film věnoval?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Advent a Vánoce nejsou úplně typický čas na pouštění většiny Spielbergových snímků. Proto pro vás máme nejnovější vánoční filmy pro dospělé i děti.

Reklama

Načítám